Ο θησαυρός της Πάτρας στο μουσείο της Βοστώνης

Δεκάδες αρχαία αντικείμενα από την Πάτρα και την Αχαΐα βρίσκονται στη συλλογή του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης.

Ο θησαυρός της Πάτρας στο μουσείο της Βοστώνης

Αρχαιότητες από την Πάτρα, την Αχαΐα και την Δυτική Ελλάδα, περιλαμβάνει στη συλλογή του το μεγαλύτερο ιδιωτικό μουσείο των ΗΠΑ. Πρόκειται για το ξακουστό Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης (Museum of Fine Arts), που κάθε χρόνο υποδέχεται περίπου 1 εκατομμύριο επισκέπτες, από κάθε γωνιά του πλανήτη! Τα ευρήματα από την περιοχή μας, είναι ένα μόνο μέρος από την τεράστια συλλογή ελληνικών αρχαιοτήτων, που φιλοξενεί το Μουσείο και καλύπτουν όλη την περίοδο της Προϊστορίας (κυκλαδικά, μινωϊνκά, μυκηναϊκά) και των Ιστορικών χρόνων (γεωμετρική, αρχαϊκή, κλασσική και ελληνιστική τέχνη).

Τα εκθέματα που παρουσιάζει σήμερα η «ΠτΚ», είναι ένα μικρό δείγμα από τον τεράστιο κατάλογο αρχαίων θησαυρών που το ίδιο το Μουσείο προβάλλει στην ιστοσελίδα του και η επισήμανσή τους αποτελεί απότοκο κοπιαστικής έρευνας του διακεκριμένου συγγραφέα, λαογράφου και ερευνητή, Γιώργου Λεκάκη (www.arxeion-politismou.gr)

«Η Βοστώνη είναι γνωστή ως η Αθήνα της Αμερικής και το Museum of Fine Arts της πόλης, είναι το σωστότερο μέρος για να αναδείξει τις καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές παραδόσεις των αρχαίων Ελλήνων, μέσα από τις υπέροχες γκαλερί του». Αυτά είναι λόγια των υπευθύνων του Μουσείου, αλλά ο κ. Λεκάκης, μιλώντας στην εφημερίδα μας, κάνει λόγο για «παρανόμως κρατούμενα αρχαία αντικείμενα»: «Θυμίζω πως η απόκρυψις στοιχείων πολιτισμού από έναν λαό είναι πράξη που στοιχειοθετεί το έγκλημα της γενοκτονίας, ένα έγκλημα που τελείται τώρα, αφού ακόμη τώρα, μας στερείται η πρόσβασις στην γνώση της Ιστορίας μας. Τα περισσότερα από τα εκθέματα, έχουν δοθεί στο Μουσείο από τον Βρετανό αρχαιολόγο Edward P. Warren (1856-1937), ο οποίος αφού τα αγόραζε παράνομα ή τα έκλεβε από τη χώρα μας, τα πουλούσε στο Μουσείο. Πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα μας!»

Ο θησαυρός της Πάτρας στο μουσείο της Βοστώνης

Κεφαλή (6 εκατ.) μαρμάρινη της Δήμητρας-Ιούς (2ου αι.μ.Χ.). Σε άγνωστη ημερομηνία την έφερε από την Πάτρα ο πατέρας της δωρήτριας. Στις 11.12.1963 η Evelyn Yates Inman (σύζυγος του Arthur Inman) την εδώρισε στο Μ. Βοστώνης (αρ.63.2683), στην μνήμη του Alonzo Colt Yates από την Ουάσιγκτον, D.C.

Ο θησαυρός της Πάτρας στο μουσείο της Βοστώνης

Φιάλη λαδιού (λήκυθος, 16,2×6 εκατ.) βελανιδόσχημη, με σκηνή νυφικών παρασκευασμάτων, έργο του ζωγράφου Μειδία (410-400 π.Χ.). Ανώνυμο δώρο στο Μουσείο (αρ. 95.1402). Αγοράστηκε στο Αίγιο

Ο θησαυρός της Πάτρας στο μουσείο της Βοστώνης

Και νομίσματα: -Πατρών, με κεφαλή Ηρακλή, κομμένο υπό του Μητρόδωρου και του Μενεκλέου, 146–32 π.Χ. -Δραχμή Αχαϊκής Συμμαχίας με κεφαλή Αρτέμιδος, 370–360 π.Χ. -Ημίδραχμο της Αχαϊκής Συμμαχίας με το κεφάλι του Δία, υπό του Αριστόδαμου, 280–146 π.Χ. -Πελλήνης(*), με κεφαλή Απόλλωνος, 370–322 π.Χ.

Ο θησαυρός της Πάτρας στο μουσείο της Βοστώνης

Λαβή μπρούντζινης υδρίας (ύψους 20,6 εκ. 525-500 π.Χ.) με κούρο να πιάνει τις ουρές δύο λιονταριών που πλαισιώνουν το κεφάλι του. Ένα κριάρι και στις δύο πλευρές. Το 1899 ο Ed.P.Warren την αγόρασε στην Πάτρα. Την πούλησε στο MFA (αρ.99.460) το 1899, για 32.500 δολ. Τα χρήματα έδωσε το Henry Lillie Pierce Fund

Ο θησαυρός της Πάτρας στο μουσείο της Βοστώνης

Αγγείο κεραμικό αποθήκευσης (34×35 εκατ.) με 4 λαβές (1230-1150 π.Χ.). «Ανήκε» στην «συλλογή» του dr. και της Jerome M.Eisenberg, οι οποίοι το «δώρισαν» στο Μ.Βοστώνης (αρ. 1991.92), στις 27.2.1991. Σύμφωνα με τη δωρεά τους, προέρχεται από την περιοχή της Πάτρας

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ