Οι εταιρείες που στηρίζουν τον Πούτιν και έσωσαν τη Ρωσία από την κατάρρευση

Ποια κράτη παρέχουν βοήθεια στη Μόσχα.

Οι εταιρείες που στηρίζουν τον Πούτιν και έσωσαν τη Ρωσία από την κατάρρευση

Η Ρωσία χαρακτηρίζεται «γίγαντας» στην Ευρώπη και όχι άδικα, αφού παρά τις σκληρές δυτικές κυρώσεις για την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία, εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν στη χώρα και να στηρίζουν τα πολεμικά σχέδια του Κρεμλίνου.

Επιχειρηματίες από την Κίνα και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες επενδύουν συνεχώς από το 2022 κι έπειτα, προσπαθώντας να καλύψουν το κενό των εταιρειών της Δύσης που αποχώρησαν μαζικά ή πάγωσαν τις δραστηριότητες τους.

Το Business Insider επικαλέστηκε έρευνα της υπηρεσίας SPARK-Interfax, σύμφωνα με την οποία έφυγαν 9.600 εταιρείες με ξένες εξαρτήσεις το 2022 και τους πρώτους 10 μήνες του 2023. Επίσης, η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου αναφέρει ότι 1.741 ξένες εταιρείες βρίσκονται σε διάφορα στάδια παύσης των επενδύσεων ή της λειτουργίας τους, ενώ μόλις περίπου 350 διεθνείς εταιρείες ολοκλήρωσαν τις εξόδους τους.

Πλέον, 116.400 νομικές οντότητες με ξένη συμμετοχή ήταν εγγεγραμμένες στη Ρωσία το 2023 -από 185.000 το 2017-, με τις κινεζικές επενδύσεις να αντιπροσωπεύουν το 25%. Παράλληλα, εταιρείες από τις πρώην χώρες της ΕΣΣΔ, όπως η Λευκορωσία, Κιργιζία και Καζακστάν αποτελούσαν το 59% των νέων επενδύσεων για το 2023. Έπειτα, ακολουθούν επιχειρηματίες από Τουρκία και Ινδία, με τα ποσοστά συμμετοχής να είναι 3% και 2% αντίστοιχα.

Το κόλπο του Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος προετοίμασε από καιρό την οικονομία της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως δεν περίμενε τη μαζική φυγή των δυτικών εταιρειών, πόσο μάλλον την απαγόρευση ρωσικών δραστηριοτήτων στη Δύση. Σε μια προσπάθεια λοιπόν να σώσει ότι μπορούσε, επέβαλε αυστηρούς κανόνες στην έξοδο των ξένων εταιρειών από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, εισήγαγε μια σειρά από σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια, όπως ότι οι εταιρείες θα έπρεπε να κάνουν δωρεές στο κράτος και να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με μεγάλη έκπτωση πριν εγκαταλείψουν τη χώρα. Ακόμη, εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς – όπως η ενέργεια-, έπρεπε να πάρουν υπογραφή από τον Πούτιν, πριν από οποιαδήποτε πώληση περιουσιακών στοιχείων τους.

Έτσι, παρά τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, περίπου το 3% των εταιρειών που εγγράφηκαν στη Ρωσία πέρυσι ήταν από χώρες που το Κρεμλίνο θεωρεί «μη φιλικές», δηλαδή από κράτη που επέβαλαν κυρώσεις.

Ωστόσο, δεν έδωσε μόνο αυτή η κίνηση τη Ρωσία, αλλά και η οικονομική ανάσα από την Ασία, κυρίως από το Πεκίνο. Ο Μιχαήλ Νικολάγιεφ, επικεφαλής του ρωσικού οίκου αξιολόγησης ACRA, δήλωσε ότι ενώ οι δυτικές κυρώσεις έπληξαν τον αριθμό των ξένων συνδεδεμένων εταιρειών στη Ρωσία, η επανευθυγράμμιση των αλυσίδων εμπορίου και εφοδιασμού προς τα ανατολικά βοήθησε στην ενίσχυση των εγγραφών νέων εταιρειών από εναλλακτικές αγορές.

Δύο χρόνια λοιπόν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία συνεχίζει να έχει χρήματα και να λαμβάνει υποστήριξη για τις πολεμικές επιχειρήσεις της, παρά τις ενωμένες προσπάθειες της Δύσης να κλείσουν τη στρόφιγγα ρευστότητας προς το Κρεμλίνο.

Πηγή: newsbeast

 

Διαβάστε επίσης:

 

Μεσολόγγι: Και δύτης στις έρευνες για τον εντοπισμό του Μπάμπη – Ψάχνουν αρδευτικά κανάλια και αναμένουν νέα στίγματα από κινητά τηλέφωνα

Βέροια: Προφυλακιστέα η 37χρονη μητέρα που κατηγορείται για τη δολοφονία του βρέφους της

Κορονοϊός: Εώς και υποχρεωτική η μάσκα – Ο Χαράλαμπος Γώγος για τους συγχρωτισμούς στα νοσοκομεία

Έιμι Γουάινχάουζ: Βγήκε το πρώτο trailer της ταινίας για την ζωή της τραγουδίστριας

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ