Ορατός ο κίνδυνος να γίνει η Αχαΐα… Θεσσαλία; Αυτοδιοικητικοί μιλούν στην «Π»

Πόσο οχυρωμένη είναι η Αχαΐα σε ακραία καιρικά φαινόμενα; Απαντούν στην «Πελοπόννησος της Δευτέρας», ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος και οι αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας Αιγιαλείας και Δυτικής Αχαΐας, Νίκος Καραΐσκος και Ανδρέας Σταθόπουλος.

 

Ορατός ο κίνδυνος να γίνει η Αχαΐα... Θεσσαλία; Αυτοδιοικητικοί μιλούν στην «Π»

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και τρανή απόδειξη δυστυχώς η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα κακοκαιρία «Daniel», που σκόρπισε τον θάνατο και «αφάνισε» περιοχές, καταστρέφοντας υποδομές, σπίτια και επιχειρήσεις κυρίως σε Θεσσαλία, Βόλο, Πήλιο και Σποράδες.

Σε επίπεδο Αχαΐας, μετά και τα πρόσφατα κατολισθητικά και πλημμυρικά φαινόμενα στα καμένα της Ανατολικής Αιγιάλειας χωρίς ίχνος κινδυνολογίας, ευλόγως γεννώνται ερωτήματα κατά πόσο είναι οχυρωμένος ο νομός απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και κατά πόσο είναι ορατός ο κίνδυνος να γίνουμε «Θεσσαλία».

Ορατός ο κίνδυνος να γίνει η Αχαΐα... Θεσσαλία; Αυτοδιοικητικοί μιλούν στην «Π»

«Είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτά για τα οποία μπορούν να αντέξουν οι υποδομές μας που, αν και πεπαλαιωμένες σε διάφορα σημεία προσπαθούμε να τις ενισχύσουμε με αντιπλημμυρικά έργα. Για τέτοιο βρόχινο νερό που έπεσε, θα σηκώναμε κι εμείς τα χέρια ψηλά, θα μας είχε ακυρώσει οποιαδήποτε παρέμβαση» αποκαλύπτει σήμερα στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» ο αντιπεριφειάρχης Αχαΐας, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπονάνος.

Υπενθυμίζεται, πως την περασμένη Πέμπτη, σε δύο σημεία στη νέα και παλαιά εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, κατεγράφησαν κατολισθήσεις στο ύψος του Διακοπτού και των Ζαχλωριτίκων, αντίστοιχα, αλλά και στην επαρχιακή οδό Δερβενάκια-Μαμουσιά. Αμεση ήταν επέμβαση μηχανημάτων της Περιφέρειας και του Δήμου Αγιαλείας.

Σχετικά με την αντιπλημμυρική οχύρωση της Αχαΐας, ο κ. Μπονάνος επεσήμανε: «Την τελευταία τετραετία επαναλαμβανόμενοι καθαρισμοί γίνονται σε χειμάρρους και ποταμούς, όπου υπάρχει ιστορικό πλημμυρών. Ποτάμια που είχαν να καθαριστούν 10ετίες έχουν κατ’ επανάληψη καθαριστεί για να διευκολύνεται η ροή του νερού. Προσφάτως, μηχανήματα μπήκαν πάλι στο Γλαύκο, στο Μείλιχο, παρεμβάσεις έγιναν σε όλους ποταμούς της Αιγιάλειας, ενώ εργολάβος υπάρχει και στον Λαρισσό».

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: Με το βλέμμα στο καμένα

Ορατός ο κίνδυνος να γίνει η Αχαΐα... Θεσσαλία; Αυτοδιοικητικοί μιλούν στην «Π»

«Αν τα καιρικά φαινόμενα είναι τόσο έντονα, όπως στις περιοχές που επλήγησαν προσφάτως, σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα και ειδικά στις καμένες εκτάσεις του Διακοπτού και για τον λόγο αυτό έχουμε δώσει εκεί όλη μας την προσοχή, ώστε να επέμβουμε άμεσα και να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή, αυτός είναι ο στόχος» δήλωσε στην «ΠτΔ», ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αιγιαλείας Νίκος Καραΐσκος, υπογραμμίζοντας ότι: «εάν ρίξει 1.000 χιλιοστά βροχή καταλαβαίνεται, ότι θα υπάρξει πρόβλημα».

Οπως ανέφερε: «Ως δήμος έχουμε τον σχεδιασμό και να προβλέπουμε στο επίπεδο που μπορούμε τι ενδεχομένως μπορεί να συμβεί. Για παράδειγμα, στις περιοχές της ανατολικής Αιγιάλειας που κάηκαν και έχουν δύσκολο ανάγλυφο ξέρουμε πως πρέπει να είμαστε πάντα, πριν οποιαδήποτε βροχή, έτοιμοι να επέμβουμε. Δεν είμαστε σε φάση κλιματικής αλλαγής, αλλά έχουμε περάσει στην κλιματική κρίση».

Αναφορικά με τον «επικίνδυνο» ποταμό Σελινούντα εμφανίστηκε, καθησυχαστικός, λέγοντας πως μέχρι τώρα τα πράγματα είναι σε πολύ καλό επίπεδο και οι παρεμβάσεις είναι συνεχείς. Καλή είναι η κατάσταση και στις πυρόπληκτες περιοχές της Ζήριας, όπου τόσο στον ποταμό Φοίνικα όσο και στα ρέματα έχουν γίνει οι απαραίτητες διευθετήσεις.

Καταλήγοντας, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αιγιαλείας υπογράμμισε με ιδιαίτερο νόημα πως: «Το βασικότερο στοιχείο για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τέτοια προβλήματα είναι αλλαγή νοοτροπίας να «σεβόμαστε» τα ποτάμια και το περιβάλλον εν γένει και να μην κάνουμε παρεμβάσεις -μπαζώματα κ.λπ.- που θα τα βρούμε μπροστά μας. Δεν είμαστε πιο δυνατοί από τη φύση».

ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΙΑ: «Θα βιώναμε καταστροφές…»

Ενδεικτική της κατάστασης στη Δυτική Αχαΐα είναι ο τρόπος που περιγράφει στην «ΠτΔ» ένα πιθανό φαινόμενο θεομηνίας, όπως στην Κεντρική Ελλάδα, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ανδρέας Σταθόπουλος.

«Στη χειρότερη στιγμή μας, το 2021, μέσα σε λίγες ώρες είχαμε βροχοπτώσεις ύψους 450 χιλιοστών. Το αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσει ο κάμπος και να προκληθούν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες, οικίες, εγκαταστάσεις και στην αγροτική οδοποιία».

Τον ρωτήσαμε τι θα συνέβαινε αν τυχόν είχαμε βροχοπτώσεις σε διπλάσιο ή και παραπάνω ύψος νερού, όπως συνέβη στη Θεσσαλία. Η απάντηση «σοκάρει», αν και αυτονόητη:

Ορατός ο κίνδυνος να γίνει η Αχαΐα... Θεσσαλία; Αυτοδιοικητικοί μιλούν στην «Π»

«Θα βιώναμε καταστροφές ανάλογου μεγέθους, αφού κανένα ρέμα, ποτάμι ή τεχνικό έργο δεν είναι κατασκευασμένο για τόσο μεγάλα φορτία νερού σε τόσο μικρό χρόνο. Ωστόσο, η εμπειρία της Θεσσαλίας πρέπει να μας γίνει μάθημα. Τόσο σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση τρεχουσών υποχρεώσεων εκ μέρους του Δήμου όσο και κυρίως στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας πλήρους αντιπλημμυρικής πολιτικής εκ μέρους της πολιτείας. Θα έλεγα μάλιστα ότι γι’ αυτό το ζήτημα η Δυτική Αχαΐα κυριολεκτικά καίγεται και ανήκει στην πρώτη γραμμή, αφού τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε πλημμυρίσει επτά φορές».

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ