Ούτε ξαπλώστρα στις «απάτητες παραλίες» – Τι αλλάζει στο θαλάσσιο μέτωπο από τον Άραξο μέχρι την Κυλλήνη

Στην παραλία της Καλογριάς μέχρι πρότινος επιτρεπόταν η λειτουργία καντινών, με ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ, όπως και η στάθμευση αυτοκινήτων

Ούτε ξαπλώστρα στις «απάτητες παραλίες» - Τι αλλάζει στο θαλάσσιο μέτωπο από τον Άραξο μέχρι την Κυλλήνη

Στη λίστα των 198 «απάτητων παραλιών» που θα αποτελούν περιοχές απόλυτης προστασίας περιλαμβάνεται όλη η παραλία της Καλογριάς από το ακρωτήριο του Αράξου μέχρι την Κυλλήνη.

Οι περιορισμοί, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος είναι δρακόντιοι, καθώς θα απαγορεύουν μια σειρά από δραστηριότητες, παραχωρήσεις εκμετάλλευσης και υπηρεσίες προς λουόμενους, όπως:

  •  Παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων.
  •  Τοποθέτηση κινητών στοιχείων, όπως τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών κ.ά.
  •  Ασκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής.
  •  Λειτουργία αυτοκινούμενων ή ρυμουλκούμενων καντινών.
  •  Διοργάνωση εκδηλώσεων με συμμετοχή περισσότερων από δέκα άτομα.
  •  Αναπαραγωγή μουσικής ή άλλων ήχων με χρήση συσκευής ηλεκτρικής αναπαραγωγής ή ενίσχυσης, για την άσκηση δραστηριοτήτων.

Ολα τα παραπάνω, που αποτελούσαν μέχρι πρότινος συνηθισμένη εικόνα στις παραλίες της δυτικής ακτής της Αχαΐας, θα εκλείψουν μετά την απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ανακοινώθηκε προχθές και αφορά σε 198 παραλίες σε ολόκληρη τη χώρα, που βρίσκονται εντός του δικτύου Natura 2000, στις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.

Οπως φαίνεται από την απόφαση αυτή, σε αυστηρό πλαίσιο προστασίας μπαίνει η παραλία της Καλογριάς και η ευρύτερη παραλιακή περιοχή του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Η εξωτική, απέραντη παραλία, πλάι στο σπάνιο δάσος της Στροφιλιάς, που αποτελεί κάθε καλοκαίρι σημείο συγκέντρωσης χιλιάδων λουόμενων και παραθεριστών, περιλαμβάνεται πλέον στις «απάτητες παραλίες» που προσδιορίστηκαν ύστερα από εισήγηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Στην Αχαΐα, σε καθεστώς πλήρους προστασίας μπαίνουν η παραθαλάσσιες ζώνες Natura 2000, λιμνοθάλασσα Καλογριάς, το δάσος της Στροφιλιάς, το έλος της Λάμιας και ο Αραξος (Γιανισκάρι).

Η ζώνη προστασίας επεκτείνεται και προς νότο στην Ηλεία, καθώς περιλαμβάνει τον Κακόβατο, τη λίμνη Καϊάφα, το παραλιακό δάσος της Ζαχάρως και τις Θίνες.

Ούτε ξαπλώστρα στις «απάτητες παραλίες» - Τι αλλάζει στο θαλάσσιο μέτωπο από τον Άραξο μέχρι την Κυλλήνη

«Απάτητη παραλία» από το ακρωτήριο Κυλλήνης μέχρι τον Αραξο

Στην Αιτωλοακαρνανία, σε καθεστώς «απάτητης παραλίας» μπαίνει το Δέλτα του Αχελώου, η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου–Αιτωλικού, οι εκβολές του Εύηνου ποταμού, οι νήσοι Εχινάδες και η νήσος Πεταλάς.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στις «Απάτητες παραλίες» απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες.

Επιπλέον, με άλλες ΚΥΑ εξειδικεύονται οι νέοι κανόνες που βάζουν τάξη στη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.

Το μείζον είναι οι άλλες παραλίες

Ούτε ξαπλώστρα στις «απάτητες παραλίες» - Τι αλλάζει στο θαλάσσιο μέτωπο από τον Άραξο μέχρι την Κυλλήνη

Ο Γιώργος Κανέλλης, μέλος της ΟΙΚΙΠΑ, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι οι «απάτητες παραλίες» είναι ένα καλό μέτρο, γιατί είναι απλό στη σύλληψή του και στην εφαρμογή του. Με τρόπο ξεκάθαρο αναφέρει ότι το μόνο που επιτρέπεται είναι μια απλή πετσέτα και η ομπρέλα στους λουόμενους και καμία σταθερή και μόνιμη κατασκευή.

Και ενώ η περιοχή εφαρμογής του μέτρου είναι από το Ακρωτήριο Κυλλήνης μέχρι και τον Αραξο, οι κολυμβητικές παραλίες που χρησιμοποιεί ο περισσότερος κόσμος είναι λίγες και μετρημένες, ανέφερε ο κ. Κανέλλης. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί τη σημασία του μέτρου.
Το μείζον όμως κατά τον κ. Κανέλλη, είναι τι θα γίνει με τις μη απάτητες και πολυσύχναστες παραλίες, και στο αν θα εφαρμόζονται τα μέτρα για τις αποστάσεις μεταξύ των ξαπλωστρών και τα ανώτατα ποσοστά κάλυψης, έτσι ώστε όλος ο κόσμος να απολαμβάνει το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες και στη θάλασσα.

 

Γυρίζουμε δεκαετίες πίσω

Οι νέοι κανόνες οριοθετούν τη λειτουργία της εστίασης στις παραλίες, σύμφωνα με τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, και διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα, κατοχυρώνοντας όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.

Ούτε ξαπλώστρα στις «απάτητες παραλίες» - Τι αλλάζει στο θαλάσσιο μέτωπο από τον Άραξο μέχρι την ΚυλλήνηΠάντως, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο έχει προκαλέσει και αντιδράσεις. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Τάσος Γιατράς ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι το τελευταίο δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, που ανακοινώνει τις τελικές κοινές υπουργικές αποφάσεις, σηματοδοτεί μια νέα διαδικασία αδειοδότησης, αλλά και ελέγχου σε ό,τι αφορά την απλή παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού.

«Είναι μια στοχευμένη πολιτική του υπουργείου Οικονομικών που συρρικνώνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, τιμωρεί την εστίαση, κλείνει πολλά καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό και απειλεί με αδιανόητα πρόστιμα και ποινές όσους θα καταφέρουν να εκδώσουν άδειες.

Δυστυχώς όλοι μας, και ως πολίτες και ως ιδιοκτήτες, το φετινό καλοκαίρι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα που θα μας γυρίσει δεκαετίες πίσω» αναφέρει ο κ. Γιατράς.

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ πρόσθεσε ακόμα ότι είναι φυσιολογικό οποιοσδήποτε να θέλει να βρεθεί κοντά στην θάλασσα. Ομως, θεωρεί παράλογο να μένει το όριο των 4 μέτρων (2 μέτρα ελεύθερος χώρος εκατέρωθεν κάθε ξαπλώστρας) και μάλιστα, αυτός να είναι λόγος μη αδειοδότησης καταστημάτων, όπως θα γίνει στα Βραχνέικα, στον Ψαθόπυργο ή στα Αραχωβίτικα, όπου θα υπάρξουν αρκετά έως τεράστια προβλήματα.

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ