Παθολογική Κλινική Νοσοκομείου Πύργου: Αυξάνονται τα ιατρικά κενά – Ζητείται άμεση θεραπεία

Αν το υπουργείο Υγείας δεν θεσπίσει κίνητρα στις νέες προκηρύξεις τα κενά δεν θα καλυφθούν

Παθολογική Κλινική Νοσοκομείου Πύργου: Αυξάνονται τα ιατρικά κενά - Ζητείται άμεση θεραπεία

Αλυτο παραμένει για δυόμιση χρόνια τώρα το πρόβλημα της ιατρικής κάλυψης της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Πύργου. Οι προκηρύξεις του υπουργείου Υγείας εξακολουθούν να μην προσελκύουν το ενδιαφέρον των παθολόγων.

Σοβαρότατο πρόβλημα προκύπτει και για τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου με τις 70 συνολικά, πέρυσι και φέτος, συνταξιοδοτήσεις πανεπιστημιακών γιατρών.

Υπενθυμίζουμε, ότι η Παθολογική Κλινική του Πύργου άδειασε από γιατρούς το 2021. Από τον Απρίλιο του έτους αυτού ξεκίνησε με τον χαρακτηρισμό «προσωρινή» η μετακίνηση παθολόγων από τα νοσοκομεία της Πάτρας, τα Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία άλλων περιοχών σε καθημερινή βάση στον Πύργο για την κάλυψη των ασθενών.

Η «προσωρινή» μετακίνηση αριθμεί τώρα δυόμιση περίπου χρόνια, χωρίς άμεσα να διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα. «Θέσεις προκηρύσοντα τακτικά αλλά ενδιαφέρον δεν υπάρχει. Ελπίζουμε η θέση συντονιστή διευθυντή που έχει προκηρυχτεί τώρα να βρει ανταπόκριση και σιγά-σιγά να καλυφθεί το θέμα αυτό», μας απάντησε στο σχετικό μας ερώτημα ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης.

Η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα, όπως έχουμε αναδείξει και με παλαιότερα ρεπορτάζ καταγράφοντας τις θέσεις των παθολόγων που καλούνται να μετακινηθούν στον Πύργο, είναι επικίνδυνη και για τους ασθενείς και γιατρούς. Κι αυτό διότι ο μετακινούμενος γιατρός καλείται να περιθάλψει στην εφημερία του 35 έως 40 ασθενείς που νοσηλεύονται κατά μέσο όρο ημερησίως στην κλινική, τους οποίους δεν έχει ξαναδεί.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας έχει κάνει προκήρυξη των θέσεων αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση καθώς τα κίνητρα δεν είναι δελεαστικά. Η τελευταία προσπάθεια που έγινε ήταν η ένταξη και του νοσοκομείου του Πύργου στην απόφαση που διαμόρφωσε νέους όρους αποζημίωσης για τους μετακινούμενους γιατρούς σε συγκεκριμένες δομές υγείας λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών. Σύμφωνα με αυτή, όσοι αποφάσιζαν να μετακινηθούν από τη θέση που υπηρετούν σήμερα, εν προκειμένω στον Πύργο έως τις 30.9.2023, θα τους χορηγείται μηνιαία αποζημίωση ύψους 1.800 ευρώ, πλέον των μηνιαίων αποδοχών τους. Επίσης το νοσοκομείο θα κάλυπτε τις δαπάνες διαμονής και μετακίνησης, καθώς και την αποζημίωση εφημεριακής και υπερωριακής απασχόλησης κατά τη διάρκεια της μετακίνησή τους. Αλλά ούτε αυτή η απόφαση ήταν δελεαστική, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Ακρως προβληματική είναι και η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών καθώς αδειάζει από πανεπιστημιακούς γιατρούς με ότι αυτό συνεπάγεται για το κλινικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό του έργο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Χρήστος Μπούρας, «το 2022 αποχώρησαν 40 μέλη ΔΕΠ και την τρέχουσα χρονιά θα συνταξιοδοτηθούν άλλοι 30 εκ των οποίων οι περισσότεροι από το Τμήμα Ιατρικής. Μείζον πρόβλημα. Κάνω ιδιαίτερη αναφορά στο Τμήμα Ιατρικής, καθώς η υποστελέχωσή του επηρεάζει τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ