Πάτρα: Αμίαντος στις Εργατικές Κατοικίες Αγίου Νεκταρίου – Στρίβειν διά της επιτροπής…

Νέα συνάντηση την Παρασκευή μεταξύ Δημάρχου Πατρέων και κατοίκων για τις επικίνδυνες στέγες του Αγίου Νεκταρίου.

Πάτρα: Αμίαντος στις Εργατικές Κατοικίες Αγίου Νεκταρίου - Στρίβειν διά της επιτροπής...

«Πνιγμένες» στον αμίαντο παραμένουν οι δεκάδες εργατικές κατοικίες της συνοικίας του Αγίου Νεκταρίου στην Πάτρα, με εκατοντάδες ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από το καρκινογόνο αυτό υλικό.

Πρόκειται για μια κατάσταση που σοβεί εδώ και 60 χρόνια και που ακόμα παραμένει άλυτη, παρά το γεγονός ότι το θέμα είχε απασχολήσει πριν από τρία χρόνια το δημοτικό συμβούλιο, πλην όμως η απόφαση που τότε είχε ληφθεί δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη από τη δημοτική αρχή. Τώρα το θέμα ανακινείται, με συνάντηση που θα έχουν οι κάτοικοι την προσεχή Παρασκευή με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Οπως λέει στην «Π» ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Νεκταρίου Αχιλλέας Μουντζούρης, το δημοτικό συμβούλιο της 4ης Δεκεμβρίου του 2019, είχε εγκρίνει κατά πλειοψηφία την πρόταση της αντιπολίτευσης για τη σύσταση μιας 13μελούς Επιτροπής, η οποία με πρόεδρο τον δήμαρχο θα αποτελείτο από εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, του ΤΕΕ και του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.

Η επιτροπή θα είχε ως σκοπό τη συγκρότηση ενός πορίσματος, που θα αφορούσε στη διενέργεια ελέγχων, στην καταγραφή των επιπτώσεων για την υγεία των κατοίκων από την παραμονή τους σε σπίτια από αμίαντο, αλλά και στην αναζήτηση εναλλακτικής λύσης.

Οπως μας λέει όμως ο κ. Μουντζούρης, αυτή η Επιτροπή δεν συνεκλήθη ποτέ: «Δεν μας κάλεσαν ποτέ, δεν μας ενημέρωσαν ποτέ για τη σύσταση της Επιτροπής. Το μόνο που έγινε, ήταν κάποιες συναντήσεις που κάναμε μαζί με τον δήμαρχο στον ΟΑΕΔ και το ΥΠΕΧΩΔΕ στην Αθήνα, οι οποίες και αυτές όμως απέβησαν άκαρπες. Το κράτος αξιώνει η αντικατάσταση των στεγών, να γίνει με έξοδα των ιδιοκτητών. Εμείς βέβαια δεν έχουμε αντίρρηση γι’ αυτό, φθάνει να υπάρξει κάποιο πρόγραμμα τύπου «Εξοικονομώ», το οποίο θα συνδράμει στο δυσβάστακτο κόστος. Μην ξεχνάμε, ότι πρόκειται για σπίτια που παραδόθηκαν στους δικαιούχους με αυτές τις στέγες αμιάντου από το ίδιο το Κράτος και χωρίς την επιλογή ή την παρέμβαση των κατοίκων τους.»

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για το θέμα έχουν κατατεθεί ερωτήσεις στη Βουλή από το σύνολο σχεδόν των αχαιών βουλευτών, αλλά και από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, αφού αυτές οι εργατικές κατοικίες της Πάτρας, είναι μία από τις δύο ανάλογες περιπτώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, που υπάρχει ανάλογο πρόβλημα με στέγες αμιάντου.

Xαρακτηριστικό της επικινδυνότητας για την υγεία των κατοίκων και της θνησιμότητας που παρουσιάζει η περιοχή, είναι η τραγική διαπίστωση του κ. Μουντζούρη, ότι περίπου σε κάθε δεύτερο σπίτι των συγκεκριμένων εργατικών κατοικιών, καταγράφεται και ένας θάνατος κατοίκου, από καρκίνο στους πνεύμονες, όπως υποστηρίζουν οι περίοικοι.

Κάτι που σημαίνει ότι η περιοχή του Αγίου Νεκταρίου και όχι μόνο οι συγκεκριμένες εργατικές κατοικίες, είναι ιδιαίτερα επιβαρημένες. Ως γνωστόν, η συνοικία βρίσκεται μέσα στον ιστό της πόλης και  είναι πυκνοκατοικημένη, ενώ περιβάλλεται από πλήθος άλλων κατοικιών, καταστημάτων και κυρίως σχολείων. Μετά από 60 χρόνια, οι στέγες με αμίαντο  έχουν υποστεί και τη φθορά του χρόνου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται και εργασίες (τοποθέτηση ηλιακών κ.ά.), δίχως καμία προφύλαξη. Οπως είναι γνωστό η ελληνική νομοθεσία από το 2005 έχει απαγορεύσει ως επικίνδυνου για την υγεία, την εμπορία και χρήση του αμιάντου. Μάλιστα από τον Μάιο του 2020 ψηφίστηκε νόμος που υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να απομακρύνουν μέρη αμιάντου από τις οικίες του, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν.

 

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ