Πάτρα: Οι Σύλλογοι Ογκολογικών Ασθενών τίμησαν τον Χαράλαμπο Καλόφωνο – Θεραπευτής, επιστήμονας, άνθρωπος

Η 7η εκδήλωση «Η Δημόσια Υγεία στο Προσκήνιο» με θέμα «Η Ανθρώπινη Ιατρική στα χρόνια νοσήματα» που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών.

Πάτρα: Οι Σύλλογοι Ογκολογικών Ασθενών τίμησαν τον Χαράλαμπο Καλόφωνο - Θεραπευτής, επιστήμονας, άνθρωπος Στο πάνελ: Ντέπη Μαλλιώρη, Δ, Καρδαμάκης, Χαρά Παπακωστοπούλου, Χ. Καλόφωνος, Αθηνά Χριστοπούλου, Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη, Αννα Βήχα, Ειρήνη Λαγογιάννη

«Ηρθα σε εσάς παιδί. Με θεραπεύσατε, με ενθαρρύνατε να δημιουργήσω οικογένεια και σήμερα είμαι εδώ γυναίκα, μητέρα και συνεχίζω να απολαμβάνω τη ζωή μου. Είστε για μένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου και της οικογένειάς μου. Σας οφείλω το ότι ζω και ό,τι κατάφερα».

Είναι η δημόσια εξομολόγηση της Χαράς Παπακωστοπούλου, επιβιώσασας από καρκίνο, προς τον γιατρό της, ομότιμο καθηγητή Παθολογίας–Ογκολογίας Χαράλαμπο Καλόφωνο.

Η συγκινητική εξομολόγηση έγινε στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερα ζεστής και αποκαλυπτικής κουβέντας που είχαν γιατροί και νοσηλεύτρια με ασθενείς, στο πλαίσιο της 7ης εκδήλωσης «Η Δημόσια Υγεία στο Προσκήνιο» με θέμα «Η Ανθρώπινη Ιατρική στα χρόνια νοσήματα» που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσια Υγεία» του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «OAC-Connect Us». Η διοργάνωση ήταν υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και έγινε σε συνεργασία με τους Συλλόγους ογκολογικών ασθενών της περιοχής «Αλμα Ζωής», «Φλόγα», «ΑγκαλιάΖΩ», Ξενώνα Ογκολογικών Ασθενών «ΕΛΠΙΔΑ» και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Παράρτημα Πάτρας.

Η ανοικτή συζήτηση ογκολογικών ασθενών με τους γιατρούς τους ξεκίνησε με τοποθέτηση του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Γιώργου Καπετανάκη. Στο πάνελ της ανοικτής συζήτησης συμμετείχαν ο καθηγητής παθολογίας –ογκολογίας Χαράλαμπος Καλόφωνος, η διευθύντρια Ογκολογικού Τμήματος «Αγίου Ανδρέα» Αθηνά Χριστοπούλου, ο καθηγητής ακτινοθεραπευτικής Δημήτριος Καρδαμάκης, ο καθηγητής Ψυχιατρικής Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος, η προϊσταμένη του Ογκολογικού Τμήματος του ΠΓΝΠ Αννα Βήχα και οι ογκολογικοί ασθενείς Ντέπη Μαλλιώρη, Χαρά Παπακωστοπούλου, Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη και Ειρήνη Λαγογιάννη.

Στόχος της συζήτησης ήταν οι ασθενείς να ρωτήσουν τον γιατρό τους αυτό που δεν τόλμησαν να ρωτήσουν στο πλαίσιο της ιατρικής επίσκεψης. Εκ μέρους των νέων ογκολογικών ασθενών τοποθετήθηκε ο φοιτητής Ιατρικής Κωνσταντίνος Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη ανάπτυξης ενός ισχυρού δικτύου ψυχολογικής στήριξης των παιδιών και των νέων ασθενών. Η συγκεκριμένη ενότητα έκλεισε με ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο, καθώς ο Κωνσταντίνος Πάνου, ογκολογικός ασθενής, αφιέρωσε ένα ποίημα στο νοσηλευτικό προσωπικό του Ογκολογικού Τμήματος του ΠΓΝΠ.

Πάτρα: Οι Σύλλογοι Ογκολογικών Ασθενών τίμησαν τον Χαράλαμπο Καλόφωνο - Θεραπευτής, επιστήμονας, άνθρωπος

Από τη βράβευση του Χ. Καλόφωνου διακρίνονται από αριστερά οι: Ζωή Καζαντζή, Λαμπρινή Λυμπερτάδου, Αγγελική Ζαφείρη,Ζένια Σαριδάκη, Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη, Αγγελική Στεφανάκη, Γ. Καπετανάκης

Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Πάτρας (Περιφέρειας, Δήμου Πατρέων, Πανεπιστημίου, νοσοκομείων, κ.ά.), με ομόφωνη απόφαση όλων των Συλλόγων Ογκολογικών Ασθενών πραγματοποιήθηκε βράβευση του κ. Καλόφωνου για το πολυετές και πολύπλευρο έργο του. Την προσφορά του στους ογκολογικούς ασθενείς, η οποία πέραν των άλλων διακρίσεων σε πανελλαδικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο προ ημερών τον ανέδειξε ως πρώτο στην έρευνα στην ογκολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών με πάνω από 30.000 αναφορές στο ερευνητικό του έργο, ξεπερνώντας τις 500 δημοσιεύσεις μόνο σε άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Ο Χαράλαμπος Καλόφωνος υπήρξε ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ολιστικής θεραπείας των καρκινοπαθών στην ευρύτερη περιφέρεια.

Το επιστημονικό και ανθρώπινο πορτρέτο του κ. Καλόφωνου παρουσίασε η πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων– Παθολόγων Ελλάδας Ζένια Σαριδάκη.

Η εκδήλωση άνοιξε με παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπου Μπονάνου, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς μπορεί το κράτος να βρίσκεται δίπλα στον χρόνιο ασθενή.
Εναν ιδιαίτερο τόνο στην όλη διοργάνωση έδωσε η εξαιρετική ομιλία του αναπληρωτή διευθυντή του Ωνασείου Αθανασίου Δρίτσα με θέμα «Ανθρώπινη Ιατρική και Τεχνοπολιτισμός».

Ο καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής και διευθυντής του ΠΜΣ Δημόσια Υγεία Απόστολος Βανταράκης, που ήταν στο προεδρείο της εκδήλωσης μαζί με την αρχισυντάκτρια της «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» Μαρίνα Ριζογιάννη, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο «της ανθρώπινης ιατρικής στα χρόνια νοσήματα και τον ρόλο της στη δημόσια υγεία με στόχο τη λειτουργία ενός κοινωνικού κράτους που θα αναδεικνύει και θα λύνει τα ζητήματα της δημόσιας υγείας των πολιτών με ανθρώπινη προσέγγιση».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν αριστεία στους τρεις πρωτεύσαντες του Μεταπτυχιακού προγράμματος, που ήταν οι: Αικατερίνη Σπηλιοπούλου, Αναστάσιος Καντάνης και Νεφέλη–Ολγα Σχοινά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία όμορφη χορευτική παράσταση με μηνύματα συνυφασμένα με το θέμα, με όνομα «Κλεψύδρα», από φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών υπό την επιστημονική ευθύνη της αναπληρώτριας καθηγήτριας Κατερίνας Σαβράμη.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ