Πάτρα – Παιδικά Χωριά SOS: Στήριξη 600 παιδιών από μονογονεϊκές οικογένειες

Το 50% των παιδιών που παρακολουθούν τα προγράμματα των Παιδικών Χωριών SOS της Πάτρας, που συμπληρώνουν πέντε χρόνια παρουσίας τους στην αχαϊκή πρωτεύουσα, προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες

Πάτρα - Παιδικά Χωριά SOS: Στήριξη 600 παιδιών από μονογονεϊκές οικογένειες
Περισσότερα από 600 παιδιά έχουν ενταχτεί στα προγράμματα στήριξης του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και το Κέντρου Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης Πάτρας των Παιδικών Χωριών SOS της Πάτρας που φέτος συμπληρώνουν πέντε χρόνια λειτουργίας.

Οπως ανέφερε στην «Π» η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου, Κατερίνα Παπαθεοφίλου, τα παιδιά σε ποσοστό 50% προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες. «Επίσης από την καταγραφή που έχουμε κάνει οι περισσότερες είναι μητέρες αυτές που επικοινωνούν μαζί μας ζητώντας βοήθεια για το παιδί τους αλλά κι αυτές που έρχονται στο Κέντρο μαζί με το παιδί τους» αναφέρει η κ. Παπαθεοφίλου και προσθέτει:

Πάτρα - Παιδικά Χωριά SOS: Στήριξη 600 παιδιών από μονογονεϊκές οικογένειες

Η Κατερίνα Παπαθεοφίλου

«Επίσης αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι περισσότεροι γονείς έρχονται με αίτημα να βοηθήσουν τα παιδιά τους χωρίς όμως να βάζουν στο κάδρο του προβλήματος και να αναγνωρίζουν τη δική τους ανάγκη για βοήθεια».

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά – στην πλειοψηφία τους αγόρια – είναι μαθησιακής και ψυχολογικής φύσεως.

Με αφορμή τον εορτασμό των 5 χρόνων λειτουργίας τους, το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και το Κέντρο Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης Πάτρας των Παιδικών Χωριών SOS της Πάτρας αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, διοργανώνουν μία σειρά από δράσεις από την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 20 Νοεμβρίου.

Ιδιαίτερη αξία και σημασία έχει το περιεχόμενου του άρθρου που έγραψαν

και μας έστειλαν τα παιδιά του Κέντρου και συγκεκριμένα οι μαθητές των τάξεων: Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου του Κέντρου Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης Πάτρας, των Παιδικών Χωριών SOS, με την υποστήριξη της καθηγήτριάς τους Μαρίας Νίτση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Το σήμερα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού

Γράφουν οι µαθητές των τάξεων: Α΄, Β΄, Γ΄ Γυµνασίου του Κέντρου Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης Πάτρας, των Παιδικών Χωριών SOS, µε την υποστήριξη της καθηγήτριας, φιλολόγου Μαρίας Νίτση {onoma}

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε και παρατηρούμε στα ΜΜΕ περιστατικά βίας σε βάρος των παιδιών. Η πιο αθώα ύπαρξη είναι ένα παιδί που χαρίζει χωρίς κόστος το γέλιο του. Ωστόσο ολοένα και διαπιστώνεται πως το χαμόγελο και η όρεξη για ζωή στα παιδιά, αργοσβήνει. Τα παιδιά λόγω φόβου δεν εκφράζουν ελεύθερα τις επιθυμίες τους. Με αφορμή την έκρυθμη βία στο κοινωνικό τους περιβάλλον, προτιμούν να σιωπούν για να σωθούν από δυσάρεστες καταστάσεις.

Τα παιδιά έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα που ορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις, το Σύνταγμα και τους νόμους. Πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που να τους εξασφαλίζει τα αναγκαία υλικά αγαθά και να τους διασφαλίζει τη σωματική , συναισθηματική, νοητική τους ανάπτυξη. Το πιο δυνατό συναίσθημα είναι αυτό της οικογένειας. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από τη μητρική και την πατρική στοργή, πολλές φορές όμως κρίνεται αναγκαία η απομάκρυνσή τους από αυτή , όταν οι γονείς αδιαφορούν για αυτά.

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση γιατί μέσα από αυτή αποκτούν γνώσεις, αναπτύσσονται ως προσωπικότητες και ψυχαγωγούνται. Συχνά ως μέσο ψυχαγωγίας χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης μιας και έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά.

Παρόλα αυτά συχνά καταγράφονται περιστατικά εκμετάλλευσης ανηλίκων μέσα από ιστοσελίδες, που όχι μόνο θίγουν την αξιοπρέπειά τους αλλά τα θέτουν και σε κίνδυνο.

Τα παιδιά έχουν άποψη που πρέπει να τη λαμβάνουμε υπόψη. Συχνά εκπαιδεύονται σε μια διαδικασία που αποφασίζουν οι άλλοι για αυτά. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας είναι επώδυνα αν αναλογιστεί κανείς ότι το παιδί δεν ανεξαρτητοποιείται, απλά εκτελεί εντολές, χάνοντας έτσι τον αυθορμητισμό του.

Στο πλαίσιο αυτό ανήκει και το δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο. Στην Ελλάδα βλέπουμε ότι τα παιδιά τρέχουν να προλάβουν εξωσχολικές δραστηριότητες, προετοιμασία των μαθημάτων τους για το σχολείο με αποτέλεσμα ο χρόνος ξεκούρασης και διασκέδασης να είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Ενα παιδί λοιπόν χωρίς ελεύθερο χρόνο, χάνει σταδιακά την ανεξαρτητοποίησή του, αφού αποφασίζουν οι άλλοι το πώς θα περνά τον ελεύθερο χρόνο του.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, προβάλλεται η αντίληψη ότι τα παιδιά είναι ιδιοκτησία των γονέων τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν είναι λίγες οι φορές που καταγράφονται περιστατικά βίας κάθε μορφής από τα μέλη της οικογένειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να μιμούνται συμπεριφορές από το περιβάλλον τους και να προσπαθούν να σώσουν τον εαυτό τους. Η παιδική κακοποίηση έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού οι συνέπειές της επηρεάζουν την ζωή του παιδιού και το μετατρέπουν σε έναν «προβληματικό» ενήλικα.

Ενώ η εκμετάλλευση των παιδιών απαγορεύεται, όσο βαθαίνει η οικονομική και κοινωνική κρίση, τόσο η καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών παίρνει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η κοινωνία έχει χρέος της να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας και σκέψης της για το καλό των παιδιών. Αν ένα παιδί ζει σε έναν κόσμο που υπάρχει δικαιοσύνη, έπαινος, ασφάλεια, επιδοκιμασία και φιλία, τότε μαθαίνει να πιστεύει, να έχει αυτοεκτίμηση και να βρίσκει την αγάπη μέσα στον κόσμο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και το Κέντρο Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης Πάτρας των Παιδικών Χωριών SOS, με αφορμή τον εορτασμό των 5 χρόνων λειτουργίας τους, αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σας προσκαλούν σε μία σειρά δράσεων και εκδηλώσεων.

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, στις 17.00-19.00, θα πραγματοποιηθεί, στον χώρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, ημερίδα με θέμα «Το Δικαίωμα του παιδιού στον Ελεύθερο Χρόνο» και στις 15.00-17.00 θα προηγηθεί βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Τα Δικαιώματα του Παιδιού» που θα απευθύνεται σε παιδιά 9-12 ετών.

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου μία σειρά από δράσεις περιμένει μικρούς και μεγάλους στο κέντρο της πόλης. Στις 10.00-14.00, ο Έσπερος στην πλατεία Γεωργίου θα φιλοξενεί έκθεση, με θέμα «Τα Δικαιώματα του Παιδιού», από δημιουργικές κατασκευές, παιδιών που φοιτούν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης μας. Στη συνέχεια, στις 14.00-16.00, οι δράσεις μας θα μεταφερθούν στην πλατεία Ψηλών Αλωνίων, όπου θα πραγματοποιηθούν, σε συνεργασία και με την υποστήριξη φορέων της πόλης μας, δρώμενα, όπως face painting από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο και κατασκηνωτικά παιχνίδια από την Περιφερειακή Εφορία Προσκόπων Δυτικής Πελοποννήσου. Στις 17.00, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την παράσταση «Ο Καραγκιόζης και το Καταραμένο Φίδι», που θα πραγματοποιηθεί με την πολύτιμη συμβολή του εργαστηρίου Θεάτρου Σκιών Καλπουζάνης.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, στις 10.00-14.00, η έκθεση των παιδιών, με θέμα «Τα Δικαιώματα του Παιδιού» θα συνεχίζεται στον Έσπερο στην πλατεία Γεωργίου. Στις 12.00-14.00, στην πλατεία Ψηλών Αλωνίων, η δασκάλα γιόγκα Νάνσυ Μάρκου, φρόντισε να οργανώσει ένα ειδικά διαμορφωμένο μάθημα γιόγκα, για τους μικρούς μας φίλους ηλικίας 5-11 ετών, με θέμα «Πάμε μια βόλτα στον Αμαζόνιο;», ενώ παράλληλα η καλλιτεχνική ομάδα “Χ-Saltibagos” θα μας μάθει τις τεχνικές του τσίρκου δρόμου και θα οργανώσει παιχνίδια που θα βασίζονται στα Δικαιώματα του Παιδιού. Στις 17.00, στο χώρο του Συλλόγου Α.Σ.Τ.Ο.-Επικοινωνούμε, Σαχτούρη και Αλ. Υψηλάντου, θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας “Felicita” (2020), σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Πατρών και το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Τέλος, η ομάδα Καλαθοσφαίρισης Προμηθέας Πατρών θα αφιερώσει όλους τους αγώνες που θα διεξαχθούν 19 & 20 Νοεμβρίου στο Promitheas Park, στον εορτασμό των 5 χρόνων λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS στην Πάτρα, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα συλλογή τροφίμων για οικογένειες που ζουν στην πόλη μας και βρίσκονται σε ανάγκη.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ