Πάτρα – ΠΓΝΠ: Έρχεται τσουνάμι διαγνώσεων καρκίνου του πνεύμονα – 500- 600 περιστατικά ετησίως

Οι περισσότερες περιπτώσεις κακοηθειών του πνεύμονα προέρχονται από την Ηλεία, όπου φαίνεται ότι έχουμε εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων

Πάτρα - ΠΓΝΠ: Έρχεται τσουνάμι διαγνώσεων καρκίνου του πνεύμονα - 500- 600 περιστατικά ετησίως

Τα 500-600 φτάνουν τα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα που αντιμετωπίζονται ετησίως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Μεγάλος αριθμός πασχόντων προέρχεται από την Ηλεία και αποδίδεται στην ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο προφύλαξης.

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοίνωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο καθηγητής και διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Αργύρης Τζουβελέκης.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Πρόληψη του Καρκίνου του Πνεύμονα» που διοργάνωσε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στο Royal Theater. Η πνευμονολογική κοινότητα της χώρας εξέφρασε την ανησυχία της για το «τσουνάμι» των διαγνώσεων καρκίνου του πνεύμονα που έρχεται και γι’ αυτό έχει δρομολογήσει μία σειρά από διαδικασίες που στοχεύουν στον προσυμπτωματικό έλεγχο και ακολούθως στην ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου φροντίδας των πασχόντων.
«Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία μέσα στη διάρκεια της πανδημίας αποφάσισε να αποτυπώσει τη δυνατότητα να υπάρχει ένα οργανωμένο πρωτόκολλο για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα. Συνεργαστήκαμε με την Ακτινολογική, Θωρακοχειρουργική και την Ελληνική Εταιρεία. Αυτό το πρωτόκολλο έχει ολοκληρωθεί κι έχει κατατεθεί και στο υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει αποφασίσει να το στηρίξει. Η αρχή θα γίνει πιλοτικά» ανάφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στυλιανός Λουκίδης.

Από την πλευρά του ο κ. Τζουβελέκης, αφού χαιρέτισε την απόφαση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας να επιλέξει την Πάτρα για τη συγκεκριμένη ημερίδα σημείωσε ότι «αυτό αυξάνει την εξωστρέφεια της ειδικότητάς μας προς την κοινωνία. Και το λέω αυτό, διότι ο καρκίνος του πνεύμονα δεν είναι μόνο υγειονομικό πρόβλημα, αλλά είναι και κοινωνικό. Δυστυχώς υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στην πρόληψη. Είναι πολύ σημαντικό ότι ξεκινάμε ένα εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου. Με την πρόληψη μπορούμε να μειώσουμε έως και 25% τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα. Πρέπει να καλλιεργήσουμε αυτή την κουλτούρα στην κοινωνία, διότι πλέον μπορούμε να προλάβουμε και να διαγνώσουμε έγκαιρα τον καρκίνο του πνεύμονα».

Περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί στην περιοχή μας, ο κ. Τζουβελέκης ανέφερε: «Στη δική μας κλινική βλέπουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών. Η αιτία δεν είναι μόνο το κάπνισμα είναι και η ρύπανση του περιβάλλοντος. Οι περισσότερες περιπτώσεις κακοηθειών του πνεύμονα προέρχονται από την Ηλεία, όπου φαίνεται ότι έχουμε εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων χωρίς τη λήψη προστατευτικών μέτρων. Η έκθεση στα φυτοφάρμακα είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει γενικότερα την περιφέρεια».

Ο Φωτεινός – Ιωάννης Δημητρακόπουλος πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να υπάρξει μία αφύπνιση της κοινωνίας μας γι’ αυτά τα μείζονα ζητήματα, όπως είναι η ογκολογία θώρακος και ο καρκίνος του πνεύμονα. Πρόκειτται για μείζον θέμα. Τα δε προβλήματα στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη είναι αδιανόητα και με την παρέμβαση της Πολιτείας θα μπορούσαν να λυθούν πολλά από αυτά. Για να σκιαγραφήσουμε αυτά τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι ασθενείς θα σας αναφέρω ως παράδειγμα τους βιοδείκτες. Οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά για να γίνει ο γονιδιακός τους έλεγχος, καθώς δεν τους καλύπτει το κράτος. Αντίθετα καλύπτει το κόστος του φαρμάκου».

Ο ταμίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και διευθυντής ΕΣΥ στο «Σωτηρία» Ελευθέριος Ζέρβας, αναφερόμενος στον καρκίνο έκανε λόγο για «σύγχρονη μάστιγα. Ειδικότερα, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι θανατηφόρος, καθώς τον εντοπίζουμε στα τελευταία στάδια. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της έγκαιρης διάγνωσης και στη θεραπεία. Ο καρκίνος προλαμβάνεται και θεραπεύεται αρκεί να κάνουμε τα σωστά βήματα. Και εστιάζω στο θέμα του καπνίσματος, καθώς μετά την πανδημία ο έλεγχος εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου έχει ατονήσει».

Η Γεωργία Χαρδαβέλλα επιμελήτρια Α’ στο «Σωτηρία» και συντονίστρια για το αρχείο του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα ανέφερε ότι «τα τελευταία δυόμιση χρόνια αναπτύξαμε μία μεγάλη επιστημονική προσπάθεια υπό τυυην ομπρέλα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που είχε ως αποτέλεσμα τη συνεργασία δεκάδων επαγγελματιών υγείας και τη θέσπιση εθνικών κατευθυντηρίων οδηγιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα. Το σημαντικότατο είναι ότι αυτό έγινε με κριτήρια προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα, με βάση τα στοιχεία από μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Καθοριστική ήταν η συνεργασία μας με την Ελληνική Ομοσπονδία καρκίνου, που μας έδωσε σε καθημερινή βάση τις απόψεις των ασθενών που νόσησαν από καρκίνο του μαστού και είχαν την εμπειρία της αντιμετώπισής τους από το εθνικό σύστημα υγείας».

Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Φώτης Σαμψώνας υπογράμμισε: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το τσουνάμι καρκίνου που έρχεται. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός της πνευμονολογίας την τελευταία επταετία έχει αναπτυχθεί σε μέγιστο βαθμό. Ο προσυμπττωματικός έλεγχος με την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας είναι πλέον εφικτός. Από κει και πέρα απαιτείται η ανάπτυξη σε όλο το σύστημα υγείας ομάδων διάγνωσης και θεραπείας».

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια πνευμονολογίας Παρασκευή Κατσαούνου τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των ιατρείων διακοπής του καπνίσματος που ατόνησαν την περίοδο της πανδημίας. «Δεν φτάνει μόνο η θέληση, αλλά χρειάζεται οργανωμένη ιατρική βοήθεια για τη σωματική και την ψυχολογική απεξάρτηση των πασχόντων. Είναι σημαντικό δε, οι πάσχοντες να κατανοήσουν ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι καθοριστική για την εξέλιξη της νόσου. Και το τονίζω αυτό, διότι πολλοί ασθενείς -40% σε επίπεδο Ευρώπης- συνεχίζουν να καπνίζουν μετά τη διάγνωση και κατά τη θεραπευτική πορεία».

ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ομόφωνα οι εκπρόσωποι της πνευμονολογικής κοινότητας της χώρας μας υπογράμμισαν την ανάγκη ανάπτυξης οργανωμένων Ιατρείων Προσυμπτωματικού Ελέγχου στα νοσοκομεία μας. Μόνο έτσι θα αξιοποιηθεί πλήρως το μεγάλο όπλο της πρόληψης για τον θανατηφόρο καρκίνο του πνεύμονα. Στην παρούσα φάση, όπως τόνισαν ο κ. Λουκίδης και ο κ. Τζουβελέκης, ως χώρα δεν είμαστε έτοιμοι. Απομένει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας που έχει υποσχεθεί την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του προληπτικού ελέγχου να το υλοποιήσει.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ