Πάτρα – Στήλη Μπελογιάννη: Συναίνεση εν μέσω ιστορικών εντάσεων – Η «μάχη» του δημοτικού συμβουλίου

Αναψαν τα πνεύματα στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας με αφορμή το αίτημα για τη στήλη στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη

Πάτρα - Στήλη Μπελογιάννη: Συναίνεση εν μέσω ιστορικών εντάσεων - Η «μάχη» του δημοτικού συμβουλίου

Δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας χωρίς ένταση και διαφωνίες είναι -ας μας επιτραπεί η έκφραση- σούπα χωρίς αλάτι!
Ακόμη κι όταν πρόκειται για θέματα με μεγάλη σημασία για την πόλη μας, όπως είναι αυτό της ανακύκλωσης (το δημοτικό συμβούλιο δεν δέχθηκε το σχέδιο σύμβασης που έστειλε η Εταιρεία Ανακύκλωσης, ΕΕΑΑ ΑΕ στον Δήμο), αλλά κυρίως για θέματα που ενώ επιβάλλεται να γεφυρωθούν χάσματα και να γίνουν υπερβάσεις (αυτήν την φορά… «εκ δεξιών»), όπως εκείνο της ανέγερσης στήλης για τον Νίκο Μπελογιάννη στην Ανω Πόλη, εντούτοις και πάλι υπήρξαν διαξιφισμοί και αναγεννήθηκαν (ευτυχώς όχι σε ακραία εμφυλιοπολεμικά επίπεδα) διχασμοί του παρελθόντος.

Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΠΑΤΡΑ ΕΝΩΜΕΝΗ»
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της παραχώρησης χώρου στην πλατεία Παντοκράτορα, για την τοποθέτηση μαρμάρινης στήλης στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη «πέρασε» κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο. Οι κυριότερες ενστάσεις ήταν για το τυπικό σκέλος της διαδικασίας και δεν αφορούσαν τόσο την ιστορική διαδρομή του εκτελεσμένου αγωνιστή της Αριστεράς, καθώς ακόμη και η παράταξη «Πάτρα Ενωμένη» που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, ψήφισε «υπέρ» (προτρέποντας, βέβαια τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει και σε αντίστοιχες αποφάσεις και για άλλα πολιτικά πρόσωπα από διάφορους χώρους του πολιτικού φάσματος, καθώς επίσης και στη συγκρότηση Επιτροπής Ονοματοδοσίας οδών και πλατειών, αποτελούμενης από προσωπικότητες και ειδικούς).

Η εισήγηση του αντιδημάρχου Αρχιτεκτονικού Εργου, Χρήστου Κορδά εστιάστηκε κυρίως στην παρουσία και δράση του Νίκου Μπελογιάννη στην πόλη μας, ενώ εξήγησε ότι «το συγκεκριμένο σημείο επιλέχθηκε για την ανέγερση του μνημείου, καθώς η περιοχή της Ανω Πόλης, ήταν η κύρια περιοχή της διαμονής του». Οπως πρόσθεσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος: «Ο σχεδιασμός του μνημείου έγινε με γνώμονα τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση στο χώρο, με σεβασμό στην περιοχή και την ιστορία της».

Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΤΖΑΝΑΚΟΥ
Η πρώτη ένσταση ήρθε από τον Νίκο Τζανάκο και αφορούσε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε εκ μέρους της δημοτικής αρχής για να φτάσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς σύμφωνα με τον έμπειρο δημοτικό σύμβουλο «για να έρθει ένα τέτοιο ζήτημα προς συζήτηση, προβλέπεται πρώτα να πάει στη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού και ακολούθως στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής». Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης παρενέβη, εξηγώντας αφενός ότι η συγκεκριμένη πρόταση προέρχεται από πολιτικό φορέα (σ. ΚΚΕ) και αφετέρου ότι το διαδικαστικό σκέλος θα τακτοποιηθεί από τη δημοτική αρχή χωρίς να υπάρχουν κενά.

«ΑΚΡΑΙΟΣ ΑΝΤΙΚΟΜΟΥΝΙΣΤΗΣ» ΚΑΙ «ΑΝΤΙΚΟΜΜΑΤΙΣΤΗΣ»
Κι αφού τα πράγματα φαινόταν να οδηγούν σε… εθνική ενότητα, «έσκασε» η αποκάλυψη του επικεφαλής του «σπιράλ» Πέτρου Ψωμά ότι η παράταξή του έλαβε το σχετικό αίτημα για το θέμα της προτομής του Ν. Μπελογιάννη μόλις στις 7 Απριλίου (και το τεχνικό αίτημα χθες), αλλά και το ότι υπάρχει έντυπο του ΚΚΕ από τις 20 Μαρτίου που αναφέρει ότι «στις 8 Μαΐου ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας θα βρίσκεται στην Πάτρα για τα αποκαλυπτήρια στήλης»! Και κάπου εκεί ο Πέτρος Ψωμάς άφησε ευθείες αιχμές για «προσυνεννοήσεις», τονίζοντας πως «η δημοτική αρχή θα πρέπει να αποσύρει το θέμα για λόγους ευθιξίας».

Ε, αυτό ήταν! Τα πνεύματα άναψαν, με τον Χρ. Κορδά να χαρακτηρίζει τον επικεφαλής του «σπιράλ» ως «ακραίο αντικομμουνιστή». Ο Π. Ψωμάς… σήκωσε το γάντι και ανέφερε ότι «την προηγούμενη φορά μετατρέψατε το Δημοτικό Συμβούλιο σε ιατρικό συνέδριο, σήμερα (σ. χθες) σε ιστορικό φόρουμ και αύριο θα το κάνετε φιλολογική βραδιά», ενώ απάντησε στον χαρακτηρισμό «αντικομμουνιστής» λέγοντας ότι «δεν είμαστε αντικομμουνιστές, είμαστε αντικομματιστές» και «σε κάποιες περιπτώσεις είμαστε περισσότερο κομμουνιστές από εσάς».

Στην κουβέντα πήρε μέρος και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο οποίος έκανε έμμεση επίθεση στο «σπιράλ» με αφορμή αιχμηρές τοποθετήσεις του Χαράλαμπου Στανίτσα, αλλά και για αυτό που ακούστηκε περί «προσυνεννοήσεων», με τον Νίκο Παπαδημάτο να παρεμβαίνει «πυροσβεστικά», λέγοντας πως «δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στο δημοτικό συμβούλιο».
Με αυτά και με αυτά το θέμα ήρθε προς ψηφοφορία, εκεί όπου όλες οι παρατάξεις το ψήφισαν, εκτός από το σπιράλ που δεν συμμετείχε καν στη διαδικασία, καθώς πρότεινε δικό του ψήφισμα.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Από την επεισοδιακή συζήτηση κρατάμε επίσης τις επισημάνσεις:
– Του επικεφαλής της «Ωρα Πατρών» Γιώργου Ρώρου για την ανάγκη να δοθεί η αντίστοιχη τιμή στη μνήμη και άλλων προσωπικοτήτων της Ιστορίας (Γλέζος, Σάντας, Σαμούρης, Θεοδωράκης, κ.λπ.)., αλλά και για το «Περιστέρι της Ειρήνης».
– Του Νίκου Τζανάκου που πρότεινε να γίνει προτομή στον καπετάν Ερμή.
– Και του Νίκου Παπαδημάτου, ο οποίος έκλεισε με νόημα: «Υπάρχουν μεγάλα ονόματα από την Πάτρα, όπως οι Γεώργιος και Ανδρέας Παπανδρέου, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Κωστής Στεφανόπουλος και άλλοι. Μήπως θα έπρεπε σε μερικά ευπρεπή και επίκαιρα σημεία της πόλης μας να δείξουμε κι εμείς σαν δημοτική αρχή μια ανάλογη συμπεριφορά απόδοσης τιμής και μνήμης και για εκείνους;».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ