Πάτρα: Συναγερμός στο λιμάνι για επιστροφή μεταναστών – Οι επιχειρήσεις και το μήνυμα των διακινητών

Φόβος επικείμενης αύξησης μεταναστευτικών ροών στις τοπικές Αρχές μετά και τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας. Οι συνεχείς αφίξεις μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο οδηγούν στο κυρίαρχο επακόλουθο ν’ αναζητήσουν «δρόμους» διαφυγής στο εξωτερικό διαμέσου Πατρών.

Πάτρα: Συναγερμός στο λιμάνι για επιστροφή μεταναστών - Οι επιχειρήσεις και το μήνυμα των διακινητών Νωπές οι συντονισμένες δράσεις, που οδήγησαν στο να αποχωρήσουν οικειοθελώς οι εκατοντάδες αλλοδαποί «επισκέπτες»

Σε εγρήγορση βρίσκονται Αστυνομία και Λιμενικό στην Πάτρα, υπό τον φόβο επικείμενης αύξησης μεταναστευτικών ροών, με τα γεγονότα που εξελίσσονται στη Μέση Ανατολή να επιτείνουν την κατάσταση. Ηδη, τα Κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης από τις συνεχείς αφίξεις μεταναστών προερχόμενων, κυριώς, από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν επιφορτιστεί, με αρκετά εξ αυτών να έχουν υπερβεί τα όρια χωρητικότητας. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης και υποβληθούν τα σχετικά αιτήματα ασύλου, μέχρι να εξεταστούν θα αφεθούν ελεύθερα και κατά τη συνήθη τακτική θα αναζητήσουν «δρόμους» διαφυγής σε χώρες του εξωτερικού. Ενας εκ των οποίων είναι και το λιμάνι της Πάτρας.

Πάτρα: Συναγερμός στο λιμάνι για επιστροφή μεταναστών - Οι επιχειρήσεις και το μήνυμα των διακινητών

Ωστόσο, το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τις Αρχές, σχεδόν μηδενική είναι η παρουσία αλλοδαπών που καταγράφεται πέριξ των εγκαταστάσεων της λιμενικής ζώνης, γεγονός που δεν εφιστά εφησυχασμό. Τι συνέβη όμως και οι ελάχιστοι -περίπου 50 άτομα – που είχαν απομείνει στην περιοχή αποχώρησαν; Ποιο το μήνυμα που εστάλη στα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών;

Η αρχή φαίνεται πως έγινε με τις αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τους πρώτες μήνες του 2022, με την ανάληψη του αστυνομικού διευθυντή Αχαΐας ταξίαρχου, Θεόδωρου Τσάτσαρη. Στην πρώτη, τουλάχιστον 26 αλλοδαποί με συνοπτικές διαδικασίες προωθήθηκαν σε δομή στη Δράμα και στη δεύτερη, περί τα 20 άτομα μεταφέρθηκαν στο Κέντρο της Κορίνθου.

Μπορεί να έφεραν νόμιμα έγγραφα παραμονής στη χώρα, ωστόσο βάσει της νομοθεσίας απαγορεύεται η διαμονή σε περιοχές που αποτελούν σημεία εξόδου, μεταξύ των οποίων η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα.

Οι συντονισμένες δράσεις της τοπικής ΕΛΑΣ, σε συνδυασμό με την αύξηση των μέτρων ασφαλείας που ελήφθησαν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών, φαίνεται πως οδήγησαν και όσους παρέμεναν στη πόλη σιγά-σιγά να αποχωρήσουν οικειοθελώς. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέβαλε και το γεγονός της πρόσφατης εξάρθρωσης κυκλώματος προώθησης αλλοδαπών από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου.

Οπως ανέφεραν πηγές στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», το μήνυμα της φραγής «εξόδου» μέσω του λιμανιού της Πάτρας ελήφθη και κατέστη σαφές στους διακινητές σε κεντρικό επίπεδο. Μάλιστα, πρόσωπα που κινούν τα νήματα, φέρεται να δηλώνουν πως «δεν ερχόμαστε γιατί μας συλλαμβάνετε»(!).

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ