Πάτρα: Συναρπαστικός ο Ιστορικός και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ρόντρικ Μπίτον στο Πολύεδρο

Το κοινό έζησε στον κήπου του Πολύεδρου, στην Πάτρα, μια ζωντανή συνέντευξη με ερωτήσεις από τον διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Κωνσταντίνος Μάγνη.

Πάτρα: Συναρπαστικός ο Ιστορικός και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ρόντρικ Μπίτον στο Πολύεδρο Ο διακεκριμένος ελληνιστής, δεύτερος από αριστερά. Δεξιά δίπλα του Κ. Μάγνης και Χρ. Μπούρας και αριστερά η Μ. Γεωργακοπούλου

Μια τολμηρή άποψη, πολλή γενναιοδωρία απέναντι στους Ελληνες, άριστα Ελληνικά και μια ερώτηση που δεν απάντησε: Συναρπαστικός και πολυεπίπεδος ο ιστορικός και συγγραφέας Ρόντρικ Μπίτον, καθήλωσε το κοινό που γέμισε τον κήπο του … επίσης ιστορικού Πολύεδρου.

Στο τραπέζι, το βιβλίο του ελληνιστή -και πλέον διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Πάτρας- «Ελληνες, μια παγκόσμια ιστορία».

Τον προλόγισε ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας -που του παραπονέθηκε ως Μεσσήνιος γιατί δεν βρήκε στο βιβλίο αναφορές στον Κουμουνδούρο και τη συνεισφορά του στην πολιτική ζωή.

Τον διακεκριμένο Σκωτσέζο και πολιτογραφημένο Ελληνα διανοούμενο παρουσίασε η Μάχη Γεωργακοπούλου, εκ μέρους της Βρετανικής Σχολής Αθηνών.

Το κοινό έζησε μια ζωντανή συνέντευξη με ερωτήσεις από τον διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Κωνσταντίνος Μάγνη και τους παριστάμενους.

Σταχυολογούμε:
>Αν οι Ελληνες δεν είχαν αποκρούσει τους Πέρσες στον Μαραθώνα, στη Σαλαμίνα και τις Πλαταιές, είναι αμφίβολο αν θα υπήρχε ελληνικός και ευρωπαϊκός πολιτισμός.

>Είναι αναμφίβολο ότι ο Φίλιππος της Μακεδονίας ήταν Ελληνας. Τραχύς, ίσως και βάρβαρος, αλλά Ελληνας. Ο Αλέξανδρος πιθανόν να είχε αναμιχθεί στη δολοφονία του. Ο ίδιος αποτελεί ένα αίνιγμα. Ηταν σκοτεινός χαρακτήρας. Πέθανε πολύ νέος και δεν επέτρεψε να διαφανούν οι προθέσεις του. Δεν άφησε και τίποτα γραπτό.

>Μεγαλύτερη καταστροφή από την Αλωση του 1453 ήταν η Αλωση του 1204, από τους σταυροφόρους, γιατί αυτή αποδυνάμωσε το Βυζάντιο και άνοιξε δρόμο στους Οθωμανούς.

>Δεν συμμερίζεται απολύτως το στερεότυπο περί «τουρκικού ζυγού» στους αιώνες που επακολούθησαν. Οπωσδήποτε όμως οι συνθήκες δεν ήταν ρόδινες.

>Ναι μεν οι επαναστατημένοι Ελληνες έχασαν στρατιωτικά και χρειάστηκε η ναυμαχία του Ναβαρίνου (όπου δεν πολέμησαν ούτε Ελληνες ούτε Τούρκοι, αλλά δυτικές δυνάμεις και Αιγύπτιοι), αλλά η απελευθέρωσή τους οφείλεται κυρίως στην επιμονή τους στον Αγώνα.

>Εχει αδικηθεί ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος από τους Συμμάχους σε σχέση με τον εθνικό διχασμό. Δεν υπήρξε γερμανόφιλος. Ηταν υπέρ της ουδετερότητας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

>Δεν συμφωνώ ότι η ελληνική γλώσσα φυραίνει. Αυτά τα έλεγαν και οι μορφωμένοι κατά την αρχαιότητα. Η γλώσσα εξελίσσεται, ευτυχώς.

>Για την επιστροφή των μαρμάρων; «Μην πάμε εκεί». Η μόνη ερώτηση που δεν απάντησε.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ