Πάτρα: Τα 15 ορεινά μονοπάτια που θα αναδειχθούν – Πού βρίσκονται, ποιες οι διαδρομές

Το βλέμμα στο βουνό στρέφει ο Δήμος Πατρέων και σκοπεύει να εκμεταλλευτεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ανάδειξη περιπατητικών μονοπατιών στο Παναχαϊκό Ορος.

Πάτρα: Τα 15 ορεινά μονοπάτια που θα αναδειχθούν - Πού βρίσκονται, ποιες οι διαδρομές

Την ανάδειξη 15 περιπατητικών μονοπατιών και τη δημιουργία των ήπιων υποδομών για να μπορούν να προσελκύουν κόσμο θέλει να πετύχει ο Δήμος Πατρέων στο Παναχαϊκό όρος.

Την περασμένη εβδομάδα, η «Π» είχε παρουσιάσει την αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση για χρηματοδότηση που έχει σκοπό να καταθέσει ο Δήμος μετά από πρόσκληση του ΟΦΥΠΕΚΑ και του υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να αποκατασταθούν, αναδειχθούν, σημανθούν και προωθηθούν τα πεζοπορικά μονοπάτια και οι διαδρομές του Παναχαϊκού όρους εντός των ορίων του Δήμου.

Στις αρχές του έτους, το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε γνωστό ότι θα διατεθούν περίπου 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να γίνουν δράσεις αναβάθμισης του υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας. Η δημιουργία των παραπάνω αλλά και η δημιουργία και βελτίωση των χώρων αναψυχής σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου μονοπατιών.

Ο Δήμος διεκδικεί 285.200 ευρώ, ώστε να προχωρήσει σε εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης των πεζοπορικών μονοπατιών και διαδρομών του Παναχαϊκού Ορους εντός των ορίων του Δήμου Πατρέων.

Οι τέσσερις στόχοι του έργου είναι η διατήρηση, συντήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, η ένταξη και ενσωμάτωση του στο οικιστικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, η παροχή διευκολύνσεων για αναψυχή και η ανάπτυξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων στον ορεινό όγκο του Δήμου Πατρέων.

Οι επιμέρους εργασίες που περιλαμβάνονται στα σχέδια είναι οι εξής:
> Αποκατάσταση, επανακαθορισμός και σήμανση των υπαρχόντων παλαιών μονοπατιών και διάνοιξή τους όπου χρειάζεται, ώστε να τα διασχίζουν οι περιηγητές και οι ορειβάτες με ασφάλεια.
> Τοποθέτηση πινακίδων πληροφόρησης σε επιλεγμένες περίοπτες θέσεις με παρουσίαση του αναλυτικού χάρτη των πεζοπορικών διαδρομών.
> Κατασκευή σκαλοπατιών από πέτρα ή κορμούς δένδρων σε σημεία με ιδιαίτερα έντονες κλίσεις.
> Τοποθέτηση ξύλινων τραπεζοκαθισμάτων και καθιστικών με στέγαστρα σε επιλεγμένα σημεία για ξεκούραση, απόλαυση της θέας και πρόχειρα γεύματα των περιηγητών.

Οι πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές που προβλέπεται να αναπτυχθούν είναι οι κάτωθι:

Πουρναρόκαστρο – Καταφύγιο, Ρωμανός – Ζάστοβα – Κοκκινόβρυσης, η σύνδεση αυτών των δύο μονοπατιών, Μπάλα – Κοκκινόβρυση, Κοκκινόβρυση – Καταφύγιο Ψάρθι, Καταφύγιο – Πρασούδι, Κοκκινόβρυση – Πρασούδι, Ανω Καστρίτσι – Πρασούδι, η σύνδεση των διαδρομών Κοκκινόβρυση – Ψάρθι με Ανω Καστρίτσι – Πρασούδι, Πρασούδι – Κορυφή, Μοίρα – Δάσος Θάνας – Κορυφή, δάσος Θάνας, Πετρωτό – Μοίρα, Μοίρα – Γλαύκος – Βετέικα, Αχάια Κλάους – Πετρωτό.

Στόχος της δράσης είναι η προστασία της βιοποικιλότητας μέσα από τη χαρτογράφηση διαδρομών που θα ενταχθούν στο εθνικό δίκτυο μονοπατιών. Προωθείται ένα ήπιο μοντέλο ανάπτυξης οικοτουρισμού σε παρθένες φυσικές περιοχές με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Παρόμοια έργα θα γίνουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ώστε να αποκτήσει Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών με τη στόχευση να είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας των περιοχών αλλά και οι ντόπιοι να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη μοναδική ομορφιά του τόπου μας, μέσα από οργανωμένες και προστατευμένες διαδρομές. Πρόκειται για δράσεις που θα προσδώσουν ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινωνίες κι αποτελούν αυτοτελές τουριστικό προϊόν.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ