Πατρινοί στην Ουκρανία – Μιλούν στην «Π» για τις σειρήνες πολέμου και τη φυγή τους

Ο πατρινός δάσκαλος Αλέξανδρος Μαγιώνος που μαζί με τη σύζυγό του διδάσκουν σε σχολείο του Κιέβου, περιγράφει στην «Π» πώς έζησαν το μήνυμα ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη χώρα.

Πατρινοί στην Ουκρανία - Μιλούν στην «Π» για τις σειρήνες πολέμου και τη φυγή τους

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, 11 Φεβρουαρίου, σίγουρα θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη των πατρινών εκπαιδευτικών Αλέξανδρου Μαγιώνου και Ελλης Δαραμάρα που διδάσκουν σε σχολείο του Κιέβου.

Ηταν η μέρα που έλαβαν το μήνυμα ότι θα πρέπει μέσα σε λίγες ώρες να απομακρυνθούν από την Ουκρανία καθώς τα τύμπανα πολέμου ηχούσαν έντονα στην περιοχή.

Το ζευγάρι των πατρινών δασκάλων έχει πάρει απόσπαση τα δύο τελευταία χρόνια και διδάσκει Ελληνικά σε Ουκρανούς μαθητές (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) που έχουν επιλέξει ως ξένη γλώσσα τα Ελληνικά. Επίσης διδάσκουν στο Εθνικό Γλωσσικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου.

«Η ζωή μας μέχρι τις 23 Ιανουαρίου κυλούσε πολύ ήρεμα. Τίποτε στην πόλη που ζούμε δεν έδειχνε ότι περιμένουμε κάτι τραγικό να συμβεί. Η ζωή μας κυλούσε κανονικά. Στα σούπερ μάρκετ υπήρχε επάρκεια αγαθών και οι πολίτες ψώνιζαν λελογισμένα χωρίς υπερβολές. Στα βενζινάδικα υπήρχε επάρκεια καυσίμων. Γενικά το κλίμα ήταν ήρεμο και οι πολίτες πολύ ψύχραιμοι. Μπορώ να σας πω ότι περισσότερο μας αναστάτωναν τα ανήσυχα τηλεφωνήματα των δικών μας ανθρώπων από την Ελλάδα που παρακολουθούσαν τις εξελίξεις από τα Μέσα Ενημέρωσης» μας περιγράφει ο Αλέξανδρος Μαγιώνος.

Πατρινοί στην Ουκρανία - Μιλούν στην «Π» για τις σειρήνες πολέμου και τη φυγή τους

ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ
Από τις 23 Ιανουαρίου, όμως, το κλίμα άλλαξε. «Το σχολείο μας είναι δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο και είχαμε απειλητικά τηλεφωνήματα για βόμβα. Το σχολείο μας εκκενώθηκε με ασφάλεια αλλά οι ίδιες προειδοποιήσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες στο μετρό και σε πολυκαταστήματα. Εκ των υστέρων βέβαια διαπιστωνόταν ότι δεν ήταν αλήθεια. Παράλληλα, όμως, άρχισαν να μας ενημερώνουν πού είναι τα καταφύγια.

Στην περιοχή έχουν έτοιμα δύο ειδών καταφύγια – α προσωρινά και τα μακράς διαρκείας. Τα μακράς διαρκείας είναι άρτια οργανωμένα εξοπλισμένα με τρόφιμα μακράς διάρκειας, οξυγόνο, πρώτες βοήθειες. Ολόκληρες πολιτείες βρίσκονται κάτω από το μετρό, πλατείες και πολυώροφα κτίρια».

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Η ενημέρωση για τα καταφύγια και το χτύπημα των σειρήνων τάραξε την ηρεμία που υπήρχε μέχρι τότε. «Δεν άλλαξε το πρόγραμμα της καθημερινότητάς μας αλλά για παράδειγμα φροντίσαμε να προμηθευτούμε φάρμακα, να αποθηκεύσουμε τρόφιμα μακράς διάρκειας, αγοράσαμε ποσότητες κεριών γιατί μας είχαν πει ότι από τα πρώτα που θα συνέβαιναν θα ήταν η διακοπή του ηλεκτρικού και αγοράσαμε και μεγάλες ποσότητες νερού. Οι Ουκρανοί ήταν ψύχραιμοι, δεν πίστευαν ότι θα γίνει κάτι.

Αντίστοιχο σενάριο είχαν ζήσει και το 2014. Πίστευαν ότι είναι πολιτικό παιχνίδι και θα λυθεί με τη διπλωματία. Από την άλλη, όμως, το κράτος προετοιμαζόταν για το χειρότερο. Είχε έτοιμους τους πολιτοφύλακες να δίνουν πρώτες βοήθειες και να κατευθύνουν τους πολίτες στα καταφύγια».

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΦΟΒΟΣ
Στο ερώτημά μας εάν φοβήθηκαν, ο κ. Μαγιώνος μάς απάντησε: «Κυρίως είχαμε μεγάλη ανησυχία. Τις τελευταίες ημέρες όμως δεν σας κρύβω ότι φοβηθήκαμε διότι ακούγαμε πολλά πράγματα».
Ολο αυτό το διάστημα, οι 20 Ελληνες εκπαιδευτικοί βρίσκονταν σε τακτική επικοινωνία με τον εντεταλμένο συντονιστή του υπουργείου Παιδείας, Ηλία Ιωαννάκη και φυσικά την ελληνική πρεσβεία.

«Ο κ. Ιωαννάκης είχε καθημερινή επικοινωνία με την υπουργό Παιδείας και μας ενημέρωνε κι εμάς διαρκώς. Επίσης είχαμε πολύ καλή συνεργασία με την πρεσβεία, είχαν επικυρώσει όλα τα στοιχεία μας και διαρκώς μας έδιναν κατευθύνσεις. Δεν έχουμε κανένα παράπονο καθώς μας δημιουργούσαν ένα αίσθημα ασφάλειας. Μέχρι την περασμένη Παρασκευή όλα κυλούσαν ομαλά» αναφέρει ο κ.Μαγιώνος.

Πατρινοί στην Ουκρανία - Μιλούν στην «Π» για τις σειρήνες πολέμου και τη φυγή τους

Η ΦΥΓΗ
Το απόγευμα της ίδιας μέρας ανατράπηκαν τα πάντα. Ο πατρινός δάσκαλος περιγράφει: «Ο συντονιστής του υπουργείου Παιδείας μάς τηλεφώνησε και μας είπε ότι πρέπει άμεσα να φύγουμε από τη χώρα. Πού να βρούμε εκείνη την ώρα αεροπλάνο για να ταξιδέψουμε; Ευτυχώς ένας συνάδελφος από τη άρισα είχε αυτοκίνητο. Ετσι μαζέψαμε ό,τι πράγματα προλάβαμε και χωρίς να αποχαιρετήσουμε μαθητές, συναδέλφους και φίλους φύγαμε.

Σάββατο ξημερώματα ώρα 4.30 μπήκαμε στο αυτοκίνητο και φύγαμε από το Κίεβο ώστε να καταφέρουμε να περάσουμε έγκαιρα τα σύνορα. Διασχίσαμε τη Ρουμανία και διανυκτερεύσαμε στη Βουλγαρία. Τη Δευτέρα περάσαμε τα σύνορα της χώρας μας και τότε αισθανθήκαμε ασφαλείς. Τώρα παρακολουθούμε κι εμείς τις εξελίξεις από εδώ. Οπως όλα δείχνουν, δικαιώνονται οι Ουκρανοί που πίστευαν ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέσω της διπλωματίας. Είμαστε σε αναμονή και μόλις μας ενημερώσουν ότι μπορούμε να επιστρέψουμε και να συνεχίσουμε τη διδασκαλία μας, θα αναχωρήσουμε για το Κίεβο για να βρεθούμε και πάλι κοντά στους μαθητές μας».

Ο κ. Μαγιώνος επισημαίνει ότι φαντάζει αδιανόητο να ξεσπάσει το 2022 ένας πόλεμος με βομβαρδισμούς και να ισοπεδωθεί μία χώρα. «Το Κίεβο είναι μία σύγχρονη και μοντέρνα ευρωπαϊκή πόλη. Το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ ανεβασμένο και δύσκολα πάει ο νους κάποιου ότι μπορεί να συμβεί μία τέτοια καταστροφή και να χαθούν ανθρώπινες ζωές».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ