Πέρα κι από την καταπάτηση του Συντάγματος!

Του Τάκη Γεωργακόπουλου,  ιατρός – μέλος ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Αχαΐας.

Το θέμα με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημιακών σχολών, ξεπερνάει κι αυτό το ίδιο το Πανεπιστήμιο, αφού ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η νομοθέτηση, αγγίζει τα όρια της Δημοκρατίας μας.

Η κατάργηση, στην πράξη, του άρθρου 16 του Συντάγματος απαιτεί Αναθεώρηση λέει η Μαρία Καραμανώφ, πρώην αντιπρόεδρος του ΣτΕ. Το ίδιο το Σύνταγμα αναφέρει ρητά: «H Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα, που αποτελούν ΝΠΔΔ με πλήρη αυτοδιοίκηση υπό την εποπτεία του Κράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους, που αφορούν τους Οργανισμούς τους. Συγχώνευση ή κατάτμηση ΑΕΙ μπορεί να γίνει και κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη, όπως νόμος ορίζει».

Κι έτσι είναι, το λέγαμε από την αρχή, το έλεγαν όλοι από την πρώτη στιγμή, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανακοίνωσε πώς θα νομοθετήσει την ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, δηλαδή, ιδιωτικών πανεπιστημιακών σχολών παρά τη ρητή απαγόρευση του Συντάγματος της Ελλάδας!

Η εμμονή της κυβέρνησης ΝΔ να προχωρήσει στη νομοθέτηση της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, μπορεί και να κρύβει την πρόθεσή της να ικανοποιήσει αλλότρια συμφέροντα, που κάθε άλλο παρά «Μη κερδοσκοπικά» είναι! Ομως, όπως επισημαίνεται ευρέως, η επιμονή της να παρακάμψει, ακόμη και να καταπατήσει το ισχύον Σύνταγμα της χώρας, θέτει σε κίνδυνο και την Δημοκρατία αλλά και τη χώρα μας, γενικότερα. Θίγει την έννοια του Δημοσίου, σε κάθε έκφανσή του, θίγει τον πυρήνα της ίδιας της έννοιας του Δικαίου, που τσαλαπατάει με την επιμονή του κ. Μητσοτάκη.

Διότι απλά, η Συνταγματική αναθεώρηση είναι αναγκαίο να προηγηθεί ώστε να υπαγορεύσει στον κοινό νομοθέτη τι πρέπει να κάνει και όχι να βιαστεί ο νομοθέτης να θεσμοθετήσει πέρα κι έξω από τις επιταγές του Συντάγματος και μετά να επιβληθεί εξ ανάγκης η Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος της Ελλάδας.

Αυτές είναι απλές πολιτικές σκέψεις που κάθε εχχέφρων πολιτικός οφείλει να κάνει και πολιτικές απόψεις που οφείλει να έχει.

Διότι, αλίμονο αν υπάρξουν πολιτικοί στην χώρα μας -ακόμη και νεοφιλελεύθεροι- που θα συμπράξουν στο ανοσιούργημα της καταπάτησης του Συντάγματος, στο όνομα ενός λαϊκίστικου αιτήματος, να κρατήσουμε τους νέους για σπουδές στη χώρα μας ενώ υπάρχουν άλλοι τρόποι, δοκιμασμένοι από χρόνια και στην Ευρώπη, να κρατηθούν οι νέοι για σπουδές στην χώρα μας.

Η μία πρόταση λέει ότι μπορούν να θεσμοθετηθούν ελεύθερες εγγραφές στα ΑΕΙ ή σε συγκεκριμένες σχολές ΑΕΙ, χωρίς εξετάσεις κι έπειτα η ακαδημαϊκή κοινότητα να οργανώσει τις σπουδές με τρόπο που να εγγυώνται στο υψηλό τους επίπεδο που απαιτεί η κοινωνική συγκυρία.

Η άλλη πρόταση λέει ότι μπορούν να αυξηθούν οι εισακτέοι, αλλά και να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, θίγεται η (ελληνική) πραγματικότητα, του φροντιστηριακού θεσμού που απορροφά πολλαπλάσιους καθηγητές ΜΕ απ’ όσους σήμερα υπηρετούν στα δημόσια λύκεια. Ομως και με την καθιέρωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων όπου η εγγραφή των φοιτητών θα γίνεται χωρίς διαδικασία εξετάσεων, επίσης θα θιγεί η φροντιστηριακή διαδικασία αφού οι οικογένειες των υποψήφιων για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, φοιτητών, θα προτιμήσουν να μην κάνουν φροντιστήριο τα παιδιά τους, μιας και θα έχουν επιλέξει τον «δρόμο» του ιδιωτικού πανεπιστημίου. Κι όλοι γνωρίζουμε πόσο κοστίζει στις οικογένειες η οικονομική επένδυση των φροντιστηρίων.

Φυσικά, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πού θα οδηγήσει αυτή η νέα πραγματικότητα που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, ούτε μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα «μελλοντολογικά» παρά οφείλουμε όλοι να επισημάνουμε τον κίνδυνο που διατρέχει η Δημοκρατία μας και η έννοια του Δικαίου από την καταπάτηση του Συντάγματος της Ελλάδας και μάλιστα από μια κυβέρνηση έχει ως μόνιμη επωδό της την τήρηση της νομιμότητας…

Εδώ μάλλον, περισσεύει ο πολιτικός στρουθοκαμηλισμός….

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ