Πόσες ειδήσεις μπορεί να αντέξει ο οργανισμός μας;

Είναι μία τόσο αχόρταγη ενέργεια αυτή των αρνητικών ειδήσεων που ξεζουμίζει από μέσα σου, αργά και σταδιακά, οποιαδήποτε θέληση για ζωή.

Πόσες ειδήσεις μπορεί να αντέξει ο οργανισμός μας; Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

Τα προηγούμενα χρόνια φρόντιζα να έχω μία καλύτερη και πιο ισορροπημένη σχέση με ό,τι συνέβαινε στον πλανήτη, όμως ενίοτε με κατάπινε κι εμένα η δίνη «των κακών ειδήσεων», κάτι που παρατηρούσα πως με οδηγούσε σε έντονα συναισθήματα απελπισίας, σαν όλα να ήταν μάταια και να παλεύαμε ως ανθρωπότητα για το απόλυτο τίποτα. Παραδέχομαι πως αυτό δεν ήταν κινητήριος δύναμη, για να σηκώνομαι το πρωί από το κρεβάτι.

Τώρα οι επαγγελματικές μου περιστάσεις με φέρνουν ακριβώς μέσα στο πηγάδι της επικαιρότητας και της ενημέρωσης που αντικειμενικά, τις περισσότερες ημέρες, γεμίζει από ειδήσεις που περισσότερο ρουφάνε την ψυχή από μέσα σου παρά εντείνουν την αίσθηση της αισιοδοξίας και της ελπίδας και πρέπει να υπενθυμίζω στον εαυτό μου να κλείνω παράθυρα και browser, να ανοίγω το βιβλίο μου ή να αποφεύγω τα social media, για να μπορώ να αποφορτίζομαι.

Θυμήσου πώς ήταν η κατάσταση όταν εμφανίστηκε ο κορονοϊός ή όταν ερχόταν η μία γυναικοκτονία μετά την άλλη ή όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία ή όταν ξέσπασε το ζήτημα των αμβλώσεων στην Αμερική ή επικράτησε το Black Lives Matter ή –για να μην πηγαίνω μακριά– τι συμβαίνει αυτές τις ημέρες με την εθνική τραγωδία των Τεμπών.

Όλα εξαιρετικής σημασίας σε κάθε επίπεδο, με έντονα συναισθήματα, με έντονες αντιδράσεις, με πάρα πολλές πληροφορίες που το μυαλό μας έπρεπε να διαχειριστεί και να αξιολογήσει μέσα σε λίγες ώρες, εν μέσω ρεπορτάζ, αναρτήσεων, συζητήσεων, διαφωνιών, διαρκών ειδοποιήσεων στο κινητό μας τηλέφωνο.

Συνεχίζω να είμαι της άποψης πως εάν για πολλές ημέρες παρακολουθήσεις σταθερά δελτία ειδήσεων, είναι σίγουρο πως λίγες εβδομάδες μετά θα αρχίσεις να παρουσιάζεις συμπτώματα κατάθλιψης. Ειλικρινά το πιστεύω, είτε υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα να με υποστηρίξουν είτε όχι. Είναι μία τόσο αχόρταγη ενέργεια αυτή των αρνητικών ειδήσεων που ξεζουμίζει από μέσα σου, αργά και σταδιακά, οποιαδήποτε θέληση για ζωή.

Κοίτα να δεις όμως, που τελικά δεν το σκέφτομαι μόνο εγώ έτσι. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Logan Jones, PsyD, «δυστυχώς, πολλά από τα νέα που καταναλώνουμε σήμερα δεν είναι τόσο αναφορά των γεγονότων, αλλά ένας τρόπος να μένουν οι άνθρωποι εθισμένοι στον κύκλο των ειδήσεων».

Άκου τώρα να δεις, ποιος να το περίμενε τέτοιο πράμα;

«Το να καταναλώνεις σε μεγάλο βαθμό αυτού του είδους τα νέα, είτε ενεργητικά είτε παθητικά, μπορεί να αποδειχτεί πολύ τοξικό και όσα ακούς μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σου», αναφέρει επίσης ο κ.Jones.

Η τόσο υπερβολική έκθεση σε αρνητικές ειδήσεις μπορεί κυριολεκτικά να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία και μάλιστα, να την καταστρέψει.

Και γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί πολύ απλά, όλες αυτές οι αρνητικές ειδήσεις που μας βρίσκουν ως αποδέκτες, ενεργοποιούν το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα, το οποίο προκαλεί στον οργανισμό μας την έκκριση ορμονών του άγχους, όπως είναι η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Η διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος προετοιμάζει τον οργανισμό απέναντι σε κάθε κατάσταση που απειλεί την ομοιόστασή του, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, και έτσι ο οργανισμός είναι έτοιμος να δώσει μία απάντηση μάχης ή φυγής.

Αυτή η αντίδραση του οργανισμού μας αρχίζει να γίνεται όλο και πιο συχνή, όταν προκαλούνται κρίσεις άγχους λόγω των ειδήσεων, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα σωματικά συμπτώματα, όπως η κόπωση, το στρες, η κατάθλιψη και τα προβλήματα ύπνου.

Αυτή η επίδραση στον ψυχισμό μας έχει αποδειχτεί και μέσω αντίστοιχης έρευνας με δύο ομάδες συμμετεχόντων: η μία ομάδα παρακολουθούσε αρνητικές ειδήσεις και η άλλη ειδήσεις με θετικό πρόσημο ή ουδέτερου περιεχομένου. Φάνηκε πως όσοι παρακολουθούσαν τις αρνητικές ειδήσεις, μόλις 14 λεπτά από αυτές, μέσω ενημερωτικών δελτίων ή προγραμμάτων, εμφάνιζαν αύξηση σε αγχωτικές και θλιμμένες διαθέσεις.

Επομένως, όσο σημαντικό είναι να ενημερώνεσαι για όλες τις εξελίξεις σε τοπικό, πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο, άλλο τόσο (ίσως και περισσότερο) έχει σημασία να διατηρείς ένα μέτρο σε αυτή την ενημέρωση και να μην υπερ-καταναλώνεις αρνητικές ειδήσεις σωρηδόν.

Μυστικά διαχείρισης

1. Περιόρισε τον χρόνο που αφιερώνεις στην ενημέρωση καθημερινά
Ακόμα και στο background να παίζουν οι ειδήσεις ή να αφήνεις ένα site ανοιχτό στο κινητό σου, ενώ πρέπει να ασχοληθείς με άλλες υποχρεώσεις και tasks, μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική σου κατάσταση. Οι ειδικοί προτείνουν να περιορίζουμε σε λιγότερο από 30 λεπτά ημερησίως την έκθεσή μας στα νέα, αλλά και στα social media συνδυαστικά.

2. Προγραμμάτισε τον «χρόνο ανησυχίας»
Αυτή είναι μία στρατηγική που θα περιορίσει την πηγή του άγχους που αποτελούν οι ειδήσεις και θα σε βοηθήσει να μην επηρεάζεσαι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας σου. Προτιμότερο μάλιστα, αυτός ο χρόνος έκθεσης στην ανησυχία των ειδήσεων, να είναι μακριά από τη στιγμή που θα πέσεις για ύπνο, ώστε το μυαλό σου να έχει το περιθώριο να ηρεμήσει. Θα χρειαστεί να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να βάζει στην άκρη την ενημέρωση εκτός αυτού του χρόνου και να στρέφεσαι προς δραστηριότητες και πρόσωπα που συμβάλλουν στην καλή σου διάθεση.

3. Σφυγμομέτρησε τις αντιδράσεις σου
Είναι σημαντικό να καταλάβεις πρωτίστως εσύ εσένα, να δεις πώς ακριβώς σε επηρεάζει η έκθεση στις ειδήσεις, επομένως παρατήρησε την κατάστασή σου πριν παρακολουθήσεις τα νέα της ημέρας και ακριβώς μετά. Είναι σημαντικό να ρωτήσεις τον εαυτό σου «αισθάνομαι ενημερωμένη και ήρεμη ή αισθάνομαι σε πανικό, θυμωμένη ή/και απαισιόδοξη;». Εάν είναι το δεύτερο, θα πρέπει να αναλογιστείς τα νέα που καταναλώνεις και τις πηγές από όπου ενημερώνεσαι, παίρνοντας τη συνειδητή απόφαση να παρακολουθείς λιγότερο τις ειδήσεις.

4. Βασίσου σε αξιόπιστες πηγές
Είναι σημαντικό να μαθαίνεις τις ειδήσεις από μία πηγή που γνωρίζεις πως έχει αξιόπιστο δημοσιογραφικό επιτελείο, με έμπειρους ανθρώπους που κάνουν την έρευνά τους και προσφέρουν ισορροπημένες οπτικές γωνίες, δίνοντας και πάλι προσοχή στο πόσες ειδήσεις καταναλώνεις.

Άλλα μυστικά που θα σε βοηθήσουν αισθητά είναι να μαθαίνεις μία περίληψη των νέων από κοντινά σου πρόσωπα, να ακούς ένα podcast ή να διαβάζεις ένα newsletter (όπου οι πληροφορίες είναι πιο «μαζεμένες» και περιορισμένες), αλλά και να περιορίσεις την έκθεσή σου σε άλλους στρεσογόνους παράγοντες, όπως αναρτήσεις από λογαριασμούς που καλό θα ήταν να σταματήσεις να ακολουθείς ή συζητήσεις ανάμεσα σε ανθρώπους του περιβάλλοντός σου που δεν είναι καθόλου εποικοδομητικές.

 

Με πληροφορίες από verywellmind.com

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ