Προσωπικός γιατρός χωρίς.. γιατρούς – Με 20 ιδιώτες η Πάτρα

Μόλις για το 20% των Αχαιών έχει υλοποιηθεί το πρώτο ραντεβού και ο προσωπικός τους γιατρός έχει συντάξει τον ιατρικό τους φάκελο

Προσωπικός γιατρός χωρίς.. γιατρούς - Με 20 ιδιώτες η Πάτρα Από την προχθεσινή συνέντευξη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας

Με 90 προσωπικούς γιατρούς, εκ των οποίων μόλις οι 20 είναι ιδιώτες και οι άλλοι 70 είναι του ΕΣΥ, διευθυντές των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ που ήδη έχουν πολύ επιβαρυμένο πρόγραμμα φροντίδας ασθενών με τα τακτικά ιατρεία, επείγοντα και εφημερίες, επιχειρείται να εφαρμοστεί ο νέος θεσμός στην Αχαΐα.

Παρότι έχει περάσει ένας χρόνος από την εφαρμογή του θεσμού υπολογίζεται ότι μόλις για το 20% των Αχαιών έχει υλοποιηθεί το πρώτο ραντεβού και ο προσωπικός τους γιατρός έχει συντάξει τον ιατρικό τους φάκελο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η σχέση των πολιτών με τον προσωπικό τους γιατρό περιορίζεται στη συνταγογράφηση και μάλιστα την εξ αποστάσεως, την άυλη.

Παρόλα αυτά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε προχθές ότι κάνει το δεύτερο βήμα στην εφαρμογή του θεσμού αυτού.
«Ουσιαστικά δεν έχει γίνει ακόμα το πρώτο βήμα, που είναι η σύνταξη του ιατρικού φακέλου του ασθενούς. Οι συνάδελφοι του Δημοσίου, που είναι και οι περισσότεροι προσωπικοί γιατροί, δεν έχουν το χρονικό περιθώριο να συντάξουν τους ιατρικούς φακέλους των πολιτών που έχουν χρεωθεί. Υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες. Στους ιδιώτες τα πράγματα είναι πιο εύκολα κι έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά να εκτελείται το πρώτο ραντεβού» μας είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου.

Πιθανόν τα δύο νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου να βοηθήσουν στην κάλυψη των ιατρικών κενών εκτιμά η κ. Μαστοράκου. «Η καινοτομία είναι ότι προστέθηκαν και οι ιδιώτες γιατροί (γενικοί και παθολόγοι) μέσα στο σύστημα του προσωπικού γιατρού, για όποιον ασθενή επιθυμεί να παίζει τον ρόλο του προσωπικού του γιατρού ο ιδιωτικός του γιατρός. Μ τη διαφορά ότι στην περίπτωση αυτή ο γιατρός δεν θα πληρώνεται από το Δημόσιο, αλλά από την τσέπη του ασθενούς. Και η δεύτερη είναι η θέσπιση οικονομικών κινήτρων σε νέους γιατρούς για να ακολουθήσουν την ειδικότητα του γενικού γιατρού και παθολόγου. Δίνεται μία αμοιβή 30.000 ετησίως σε όσους επιλέξουν αυτή την ειδικότητα, με τη δέσμευση ότι θα παραμείνουν στο ΕΣΥ για 10 χρόνια».

Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία μέριμνα για τους παιδιάτρους. Οπως εξηγεί η κ. Μαστοράκου: «Εχουν αμελήσει να ασχοληθούν με την κάλυψη των παιδιών. Εχουν παγώσει οι συμβάσεις των παιδιάτρων και τα παιδιά που γεννιούνται είναι ακάλυπτα. Εχω μιλήσει ήδη με την αναπληρώτρια υπουργό, την κ. Αγαπηδάκη, ζητώντας να υπάρξει μέριμνα για την κάλυψη των παιδιών. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε δημογραφικό πρόβλημα και το κράτος να μη μεριμνά για τη δωρεάν ιατρική κάλυψη των παιδιών που γεννιούνται».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

Σε ό,τι αφορά τα απογευματινά χειρουργεία, όπως έχει γράψει η «Π», στην περιοχή μας οι νοσοκομειακές μονάδες βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης. Οπως εξηγεί ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης: «Θα πρέπει να προηγηθεί μία ολόκληρη οργάνωση. Που σημαίνει ότι ξεκινάμε τη συνεργασία και τις επαφές με τα επιστημονικά όργανα των νοσοκομείων. Ακολούθως πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τους χειρουργούς, ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητα συγκρότησης των απαιτούμενων ομάδων (αναισθησιολόγος, νοσηλευτικό προσωπικό κ.ά.) που πρέπει να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια. Είναι σημαντικό λοιπόν σε πρώτη φάση να καταγραφεί η διαθεσιμότητα του προσωπικού και ακολούθως να προχωρήσουμε στην οργάνωση των επόμενων βημάτων μας».

Οπως φαίνεται υπάρχει ενδιαφέρον από το προσωπικό να συμμετάσχει στον νέο θεσμό. Η αρχή στην περιοχή μας αναμένεται να γίνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Σε πρώτη φάση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, θα ξεκινήσουν στον Ευαγγελισμό, στο Γεννηματάς και στο Κρατικό Νίκαιας.

Ο ίδιος δε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων παραδέχτηκε ότι με τον τρόπο αυτό νομιμοποιείται το φακελάκι. «Οι περισσότεροι γιατροί που δεν παίρνουν φακελάκι θα έχουν από δω και στο εξής μια νόμιμη διαδικασία -να μην αισθάνονται ότι είναι τα “κορόιδα”, ότι είναι οι τίμιοι και οι άλλοι οι… “έξυπνοι” που παίρνουν το φακελάκι- με τη δουλειά τους και την αξία τους να βγάζουν επιπλέον εισοδήματα. Αυτόν τον καλό γιατρό τον επιβραβεύουμε. Με τον άλλον έχουμε μέτωπο».

 

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ