Πρωτοδικείο Πατρών: Έρχονται οι «τηλεδίκες» με καταθέσεις εξ αποστάσεως!

Από το Πρωτοδικείο Πατρών η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος απομακρυσμένης κατάθεσης ή εξέτασης μάρτυρα σε ανακριτική διαδικασία ή σε ακροατήριο δικαστηρίου.

Πρωτοδικείο Πατρών: Έρχονται οι «τηλεδίκες» με καταθέσεις εξ αποστάσεως!

Στην υλοποίηση ενός δικτύου παροχής υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, καλύπτοντας τις ανάγκες των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων καθώς και του Συμβουλίου της Επικρατείας, του ανακριτικού έργου και των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, προχωρούν από κοινού τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη.

Πρόκειται για ένα σύστημα με 450 σημεία διαδικτυακής σύνδεσης σε όλη τη χώρα, που θα δώσει τη δυνατότητα σε μάρτυρες από απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές να μπορούν να καταθέτουν εξ αποστάσεως και με τον τρόπο αυτό να περιορίζονται οι αναβολές των δικών, ενώ παράλληλα εξοικονομούνται καθημερινά 500 αστυνομικοί που ήταν επιφορτισμένοι με τις μεταγωγές κρατουμένων.

Πρωτοδικείο Πατρών: Έρχονται οι «τηλεδίκες» με καταθέσεις εξ αποστάσεως!

Αθανάσιος Ζούπας

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας, Αθανάσιος Ζούπας, δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» ότι το σύστημα βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο. Στο Πρωτοδικείο Πατρών αυτή τη στιγμή γίνεται η εγκατάσταση κάποιων ψηφιακών υποδομών, αλλά, όπως εκτίμησε θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το 2024, για να δούμε την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία του, καθώς, θα πρέπει να διαμορφωθούν και κατάλληλοι χώροι, όπου θα διασφαλίζεται το απόρρητο της κατάθεσης αν αφορά σε ανάκριση και η αξιοπιστία της διαδικασίας αν πρόκειται για ακροατήριο δικαστηρίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ζούπας τόνισε ότι οι δικηγόροι της Πάτρας αντιμετωπίζουν θετικά την χρήση της τεχνολογίας και την εξ αποστάσεως κατάθεση μάρτυρα, όταν η φυσική του παρουσία καθίσταται πρακτικά αδύνατη ή εξαιρετικά δύσκολη. Το θέμα κατά τον κ. Ζούπα, είναι να διασφαλίζεται η αξιοπιστία και το αδιάβλητο της διαδικασίας. Επιφυλάξεις ωστόσο υπάρχουν, για τη φάση της ακροαματικής διαδικασίας, όπου οι δίκες πρέπει να γίνονται διά ζώσης, είπε ο κ. Ζούπας.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, Γεώργιος Μπέσκος δήλωσε στην «Π», ότι το σύστημα που παρουσιάστηκε, αφορά σε αυτή την φάση, την εξ αποστάσεως εξέταση μαρτύρων κατά την ανακριτική διαδικασία και αυτό σε ειδικές περιπτώσεις όπου ειδικές περιστάσεις καθιστούν πρακτικά αδύνατη έως πολύ δύσκολη την παρουσία τους.

Πρωτοδικείο Πατρών: Έρχονται οι «τηλεδίκες» με καταθέσεις εξ αποστάσεως!

Γεώργιος Μπέσκος

Αν το σύστημα περιοριστεί σε αυτό το επίπεδο, κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να έχει αντίρρηση με την χρήση της τεχνολογίας, είπε ο κ. Μπέσκος. Ομως, κατέστησε απολύτως σαφές ότι το δικηγορικό σώμα, δεν πρόκειται να δεχθεί σε καμία περίπτωση τη χρήση της τεχνολογίας, για την υποκατάσταση της ακροαματικής διαδικασίας στις δικαστικές αίθουσες. Κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί, γιατί θα μιλάμε για παραβίαση του αρ. 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και γι’ αυτό τον λόγο έχουμε κάνει ήδη προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου θα μας καλέσουν σε ακροαματική διαδικασία» είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου.

Στο ερώτηµα της «Π» αν εκεί οδηγούμαστε, ο κ. Μπέσκος συμπλήρωσε: «Αυτή είναι η πρόθεσή τους, αλλά το συγκαλύπτουν. Προσπαθούν τεχνηέντως να το κάνουν, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να καταστρατηγηθεί η αρχή της δημοσιότητας των συνεδριάσεων των δικαστηρίων».

ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ

Το σύστημα που θα τεθεί σε εφαρμογή, ήδη υλοποιείται πιλοτικά στα Πρωτοδικεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών, ενώ οι υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης θα ενεργοποιούνται σταδιακά μέχρι την πλήρη παραγωγική λειτουργία στο σύνολο των Δικαστηρίων, των Εισαγγελιών και των Σωφρονιστικών Καταστημάτων τον Απρίλιο του 2024.

Ασφαλώς, μια αντίστοιχη νομική διαδικασία απαιτεί πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας. Για τον λόγο αυτό, η κατάθεση μέσω τηλεδιάσκεψης θα είναι εφικτή μόνο όταν ο μάρτυρας ή ο κατηγορούμενος βρίσκονται σε πιστοποιημένο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Συγκεκριμένα, τα συστήματα θα εγκατασταθούν σε ένα μέρος:

– Των δικαστικών εδρών των Πρωτοδικείων και Εφετείων, σε πιστοποιημένους χώρους εντός των δικαστηρίων αλλά και

– Εντός σωφρονιστικών καταστημάτων (κατάθεση μάρτυρα)

– Σε ανακριτικά γραφεία

– Σε γραφεία για αιτήματα δικαστικών συνδρομών.

ΜΑΡΤΥΡΕΣ: ΓΛΥΤΩΝΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ

Οσοι έχουν βρεθεί έστω και μία φορά σε αίθουσα δικαστηρίου πιθανότατα θυμούνται έστω μία υπόθεση η οποία αναβλήθηκε ή καθυστέρησε εξαιτίας της απουσίας ενός διαδίκου ή ενός μάρτυρα.

Μάλιστα, η επικρατούσα αντίληψη λέει πως υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις που τα σχετικά κωλύματα προβάλλονται προσχηματικά, προκειμένου η υπόθεση να χρονίσει προς το συμφέρον κάποιας από τις δύο πλευρές. Ακόμα, όμως, και αν αφήσουμε στην άκρη αυτές τις περιπτώσεις, η μετακίνηση ενός διαδίκου ή ενός μάρτυρα είναι πολλές φορές δυσχερής και δαπανηρή και μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Αν μάλιστα μια δίκη διαρκέσει για πολλές ημέρες, τότε καταλήγει σε οικονομική «αιμορραγία» για κάποιον μάρτυρα.

Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, θα είναι δυνατή η εξ αποστάσεως εξέταση από το δικαστήριο ενός διαδίκου ή ενός μάρτυρα σε αστικές και ποινικές υποθέσεις, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις.

Η νέα δυνατότητα εξέτασης μέσω τηλεδιάσκεψης θα δίνεται σε μάρτυρες οι οποίοι διαμένουν μακριά από τον τόπο διεξαγωγής της δίκης ή ακόμα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, στις ποινικές δίκες θα υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης για κατηγορούμενους οι οποίοι είναι κρατούμενοι σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη δυνατότητα θα δίνεται τόσο στο ακροατήριο όσο και σε προ-στάδια της δίκης (προκαταρκτική εξέταση, προανάκριση, ανάκριση).

ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 

Σε αυτή τη φάση, μέσω των συστημάτων τηλεδιάσκεψης στα δικαστήρια, θα είναι εφικτή:

– Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα υπόθεσης που εκδικάζεται, ο οποίος κατά τη διεξαγωγή της δίκης βρίσκεται μακριά από τον τόπο διεξαγωγής της. Στην περίπτωση αυτή ο μάρτυρας θα προσέρχεται σε κάποιον από τους πιστοποιημένους χώρους που θα διαμορφωθούν και θα καταθέτει απομακρυσμένα «ζωντανά» (εικόνα και ήχος).

– Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα υπόθεσης, ο οποίος όμως βρίσκεται στο εξωτερικό.

– Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα ή κατηγορουμένου ο οποίος είναι κρατούμενος σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα.

Πρωτοδικείο Πατρών: Έρχονται οι «τηλεδίκες» με καταθέσεις εξ αποστάσεως!

Κυριάκος Πιερρακάκης και Κώστας Τσιάρας, στην παρουσίαση

– Η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης και ανάκρισης.

– Η ικανοποίηση με απομακρυσμένη σύνδεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Το νέο σύστημα υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης θα διευκολύνει επίσης στην εκδίκαση υποθέσεων για τις οποίες απαιτείται κατάθεση ευάλωτων μαρτύρων (ανήλικοι) ή μαρτύρων που έχουν υποστεί εκφοβισμό (κακοποιημένες γυναίκες) και η δια ζώσης παρουσία τους στο δικαστήριο ενδέχεται να διαταράξει την ψυχική τους υγεία.
Δημιουργούνται 450 σημεία τηλεδιασκέψεων στη χώρα, απελευθερώνονται 500 αστυνομικοί από μεταγωγές και μπαίνει «φρένο» στις αναβολές δικών.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ