RGC 2022 – Πολιτική Προστασία: Συνεργασία ζητά η κεντρική διοίκηση, θεσμοθέτηση ζητούν οι δήμοι

Δίχως την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει πολιτική προστασία, δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. στο 10ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό συνέδριο RGC 2022, που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στην Πάτρα.

RGC 2022 - Πολιτική Προστασία: Συνεργασία ζητά η κεντρική διοίκηση, θεσμοθέτηση ζητούν οι δήμοι

«Δίχως την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα υπάρχει πολιτική προστασία, είναι λειψή, είναι κολοβή», υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης που παρέστη διαδικτυακά στο 10ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό συνέδριο Regional Growth Conference RGC 2022, που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στην Πάτρα.

Ο κ. Στυλιανίδης κατά τη συζήτηση «προκλήσεις για την Πολιτική Προστασία και μείωση του κινδύνου καταστροφών στην Δυτική Ελλάδα», τόνισε ότι η ΤΑ διαδραματίζει εξαιρετικά κομβικό ρόλο, καθώς αποτελεί το βασικότερο βραχίονα του συνολικού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, υπογραμμίζοντας, ότι η διαχείριση κινδύνου είναι μια πολύπλευρη διαδικασία που απαιτεί συνεργασία και συνέργειες. Αναφερόμενος στη Δυτική Ελλάδα και στις επιπτώσεις που έχει να αντιμετωπίσει λόγω της κλιματικής κρίσης ανέφερε: «Προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς, υιοθετούμε ένα νέο ‘’δόγμα’’ με έμφαση στην πρόληψη, την προετοιμασία-αντιμετώπιση και την άμεση απόκριση και στην περιοχή της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας», και προσέθεσε ότι χρειάζεται να υιοθετηθεί  μία ολιστική προσέγγιση, με ιδιαίτερη έμφαση στο τρίπτυχο πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα, ανθεκτικότητα. Ακόμη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ANTINERO που περιλαμβάνει μεγάλης κλίμακας προληπτικές ενέργειες με καθαρισμούς  δασικών οικοσυστημάτων της Ηλείας. «Η Αρχαία Ολυμπία, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμών που περιλαμβάνει 11 αρχαιολογικούς χώρους σε ολόκληρη την επικράτεια. Ένα πρόγραμμα που έχουμε εκπονήσει μαζί με το υπ. Πολιτισμού και με τη συνδρομή του υπ. Περιβάλλοντος».

ΛΕΚΚΑΣ
Δυσοίωνες προβλέψεις για μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές έκανε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, λέγοντας: «Θα υπάρχει συνδυασμός κινδύνων που απαιτούν νέες προσεγγίσεις στα επιχειρησιακά σχέδια, νέες αρμοδιότητες και στους τρεις βαθμούς διοίκησης, ΟΤΑ, Περιφέρεια και κεντρική διοίκηση».

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος, δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη πλήρους θεσμοθέτησης του πλαισίου Πολιτικής Προστασίας και στην πάγια χρηματοδότηση της ΤΑ. «Εχουν δοθεί οι πόροι; υπάρχει προσωπικό; ή κάθε φορά η κεντρική διοίκηση μεταφέρει αρμοδιότητες στους δήμους, χωρίς να θεσμοθετούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Με πρόσφατο νόμο, εξαιρέθηκαν από τη χρηματοδότηση οι ορεινοί μικροί δήμοι. Γιατί εξαιρεθήκαμε από πού θα βρούμε εμείς χρήματα για ν’ αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα» επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας τις καθυστερήσεις εκταμιεύσεις χρημάτων για τις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΜΠΑΡΗΣ
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα κενά του θεσμικού πλαισίου και στην υποστελέχωση. «Εδώ και πολλά χρόνια μας αδικεί η πολιτεία. Ενας ορεινός δήμος έχει περισσότερες ανάγκες πολιτικής προστασίας, σε περιπτώσεις πυρκαγιών και πλημμυρών. Η Δυτική Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «πιλότος» για πιλοτικά προγράμματα».

ΚΑΡΑΜΟΣΧΟΣ
Ο Αθανάσιος Καραμόσχος, ειδικός σύμβουλος στον σχεδιασμό συστημάτων στην ΤΑ, επεσήμανε πως «οι ΠΕΔ θα μπορούσαν να έχουν νευραλγικό ρόλο στην Πολιτική Προστασία», ενώ αναφερόμενος στην πλατφόρμα CiPro Effect, που σχεδίασε το 2015 για λογαριασμό της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος, με όλα τα διαθέσιμα τοπικά στοιχεία που αφορούν την Πολιτική Προστασία, χαρτογραφικά δεδομένα κ.ά. χρήσιμα για την αντιμετώπιση κρίσεων, τόνισε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πιλότο για την δημιουργία αντίστοιχων πλατφορμών σε όλες τις περιφέρειες.

ΖΑΙΜΗΣ
Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Φωκίων Ζαΐμης αναφέρθηκε στα έργα της Περιφέρειας όσον αφορά τη διάβρωση των ακτών, σε χείμαρρους και ποτάμια, ενώ μέσω προγράμματος Interreg η ΠΔΕ προχωρά στην προμήθεια μη στελεχωμένων αεροπλάνων (drones) ύψους 300.000 ευρώ που θα διατεθούν σε αστυνομία, πυροσβεστική και λιμενικό για θέματα πολιτικής προστασίας και φυσικών καταστροφών. Τη συζήτηση συντόνισε η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Μαρίνα Ριζογιάννη.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ