Σε δημογραφική κατάρρευση η Αχαΐα – Το 2022 καταγράφηκαν 2.349 γεννήσεις έναντι 3.968 θανάτων

Θεμελιώδες το δημογραφικό πρόβλημα και στην περιοχή της Αχαΐας που βλέπει τον πληθυσμό να μειώνεται

Σε δημογραφική κατάρρευση η Αχαΐα - Το 2022 καταγράφηκαν 2.349 γεννήσεις έναντι 3.968 θανάτων

Σε πορεία δημογραφικής κατάρρευσης έχει μπει ο πληθυσμός και της Δυτικής Ελλάδας, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς οι γεννήσεις μειώνονται διαρκώς σε σχέση με τους θανάτους που αυξάνονται.

Των ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η φυσική μείωση του πληθυσμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γήρανση, ενώ το 2020 πιθανότατα σχετίζεται και με τη μεγάλη αύξηση στους θανάτους σε ολόκληρη την Ευρώπη εξαιτίας της Covid-19.

Η εικόνα πάντως είναι αποκαρδιωτική και σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπου το 2022 γεννήθηκαν 4.767 μωρά, ενώ έφυγαν από τη ζωή 9.271 άτομα. Και στην Αχαΐα, οι γεννήσεις εξακολουθούν να υπολείπονται των θανάτων σε πολύ μεγάλο αριθμό. Συγκεκριμένα, το 2022 καταγράφηκαν 2.349 γεννήσεις έναντι 3.968 θανάτων.

Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών Νικόλαος Γιαννακόπουλος, με αντικείμενο έρευνας τα οικονομικά της εργασίας και της δημογραφίας, σχολιάζοντας τα παραπάνω αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι για να αντιληφθούμε αυτό που συμβαίνει με το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα, δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τους θανάτους και τις γεννήσεις, αλλά και τις μετακινήσεις των πληθυσμών στην πορεία του χρόνου.

Συγκεκριμένα, τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, μετανάστευσαν από την Ελλάδα 1,5 εκατ. πολίτες, κυρίως άτομα σε ηλικία τεκνοποίησης και ταυτόχρονα έφυγαν και πολλοί οικονομικοί μετανάστες που είχαν έρθει τα προηγούμενα χρόνια.

Ετσι, αυτό που βλέπουμε σήμερα με τη δημογραφική κατάρρευση, κατά τον κ. Γιαννακόπουλο, είναι το αποτέλεσμα της εξωτερικής μετανάστευσης των νέων την περασμένη δεκαετία και της διαχρονικής μείωσης του αριθμού των γυναικών που είναι σε ηλικία τεκνοποίησης.

Υπάρχουν, όμως, και οι οικονομικές ερμηνείες για τη μείωση των γεννήσεων, είπε ο κ. Γιαννακόπουλος. Η πιο σημαντική και αποδεδειγμένη είναι η εκπαίδευση, η αύξηση του εισοδήματος και η άνοδος του επιπέδου διαβίωσης, παράγοντες που συναρτώνται άμεσα με τον αριθμό των παιδιών που γεννάει μια γυναίκα.

Και ποια είναι η λύση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού; Σίγουρα όχι τα πρόσκαιρα επιδόματα, τόνισε ο κ. Γιαννακόπουλος. Αυτό που πρέπει να δοθεί είναι περισσότερες υπηρεσίες που θα απελευθερώνουν προσωπικό χρόνο από αυτές τις γυναίκες και την ίδια στιγμή να ξέρουν ότι θα μπορούν να αφήσουν κάπου τα παιδιά τους, με ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας.

ΑΝΗΣΥΧΟΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ανήσυχος για το δημογραφικό πρόβλημα εμφανίζεται και ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. «Η απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Θεό δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας και ψαλιδίζει φτερά της ελπίδας. Γι’ αυτό θεωρώ ότι το δημογραφικό πρόβλημα είναι στη βάση του πνευματικό» δήλωσε στην «Π» ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος στάθηκε κυρίως στην έλλειψη ενδιαφέροντος από την επίσημη Πολιτεία, στην εγκατάλειψη των αγροτικών περιοχών, στη μετανάστευση και στον μεγάλο αριθμό εκτρώσεων.

Από την πλευρά του, προτείνει να δοθούν από την Πολιτεία κίνητρα στα νέα ζευγάρια, να υπάρξει στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών και ειδική φροντίδα για τον ελληνικό πληθυσμό στις παραμεθόριες περιοχές, να βοηθηθούν οι οικογένειες με βρεφονηπιακούς σταθμούς σε κάθε πόλη και να υπάρξει συνεχής ενημέρωση για τους κινδύνους που διατρέχει η Ελλάδα από τη μείωση και τη γήρανση του πληθυσμού.

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ