Σεισμικό τσεκ-απ στα δημόσια κτίρια – Χιλιάδες περιπτώσεις θα ελεγχθούν στην Πάτρα

Στην Πάτρα περίπου 14.000 κτίρια έχουν κτιστεί με πολύ παλιό κανονισμό δόμησης και είναι ευάλωτα

Σεισμικό τσεκ-απ στα δημόσια κτίρια - Χιλιάδες περιπτώσεις θα ελεγχθούν στην Πάτρα

Σε τροχιά εκκίνησης μπαίνει ο υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα το ΤΕΕ, η διαδικασία ελέγχου από καταρτισμένους μηχανικούς αναμένεται να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Απρίλιο και θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους, καθώς θα αφορά 22.000 κτίρια σε πρώτη φάση.

Τα κτίρια στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα είναι τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, τα αστυνομικά και τα πυροσβεστικά τμήματα. Πρόκειται για ένα έργο που «τρέχει» το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το ΤΕΕ και έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με το δεσμευμένο ποσό να ανέρχεται στα 32 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Ευάγγελο Καραχάλιο, μέχρι τις 8 Μαρτίου συνεχίζεται η απογραφή των δημοσίων κτιρίων από τους δημόσιους φορείς σε ψηφιακή πλατφόρμα του ΟΑΣΠ, ενώ σε διαδικασία εκπαίδευσης βρίσκονται και οι 5.000 μηχανικοί που θα αναλάβουν το έργο.
Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Πατρέων με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» πραγματοποιεί ήδη τον πρωτοβάθμιο έλεγχο όλων των σχολικών κτιρίων του Δήμου.

Ο κ. Καραχάλιος τόνισε ότι μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει για τον προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων, καθώς είχε προαιρετικό χαρακτήρα. Ο έλεγχος ξεκίνησε το 2001, δηλαδή ύστερα από τον φονικό σεισμό του 1999. Ωστόσο, δεν προχώρησε αρκετά και έχει ολοκληρωθεί μόνο στο 20% των κτιρίων της χώρας.

Σύμφωνα με την απογραφή κτιρίων στην Ελλάδα, περίπου 1,7 εκατ. κτίρια έχουν χρόνο κατασκευής άνω των 50 ετών. Από αυτά, περίπου 123.000 βρίσκονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, περίπου 43.000 χιλιάδες στην Αχαΐα και περίπου 14.000 στον Δήμο Πατρέων (78% με αποκλειστική ή μερική χρήση κατοικίας).

Πρόκειται για κτίρια που είναι κατασκευασμένα είτε με τον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό του 1959 (δηλαδή μια πολύ απλοϊκή θεώρηση της πιθανής συμπεριφοράς των κατασκευών, η οποία απέχει αρκετά από τις σημερινές μεθόδους που εφαρμόζονται), είτε χωρίς κανένα αντισεισμικό κανονισμό.
Αν στα δεδομένα αυτά συνυπολογίσουμε τη φυσική γήρανση των υλικών, την κακή συντήρηση λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, τις διάφορες επιπλέον παρεμβάσεις που έχουν συμβεί όλα αυτά τα χρόνια στον φέροντα οργανισμό, σωρευτικές καταπονήσεις, καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι κατασκευές τουλάχιστον αυτές έχουν ανάγκη τον έλεγχο και τη στατική ενίσχυσή τους.

Για τους παραπάνω λόγους, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Ευάγγελος Καραχάλιος πρότεινε την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο κατασκευών που έγινε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, την υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος ελέγχου και ενισχύσεων των ιδιωτικών οικοδομών σ’ όλη τη χώρα, με προτεραιότητα στις σεισμογενείς περιοχές, που μπορεί να έχει τον τίτλο «Θωρακίζω κατ΄οίκον», κατά τα πρότυπα του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Μέσω του προγράμματος αυτού θα επιδοτείται με επιλέξιμες δαπάνες ο έλεγχος και η ενίσχυση των κατασκευών, κυρίως όσων έχουν ανεγερθεί πριν το 1985, δηλαδή με βάση τον παλιότερο αντισεισμικό κανονισμό.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ