Σεργκέι Σουτένκο: Ο Πρέσβης της Ουκρανίας αποκλειστικά στην «Π»: «Θα κερδίσουμε τον εισβολέα» – Τι λέει για τους Πατρινούς

«Πολεμάμε για το μέλλον των παιδιών μας…», λέει ο Σεργκέι Σουτένκο, μιλώντας αποκλειστικά στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και τον Κώστα Λαμπρόπουλο.

Σεργκέι Σουτένκο: Ο Πρέσβης της Ουκρανίας αποκλειστικά στην «Π»: «Θα κερδίσουμε τον εισβολέα» - Τι λέει για τους Πατρινούς Ο Ουκρανός Πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο με τον συντάκτη της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Κώστα Λαμπρόπουλο.

Η συνέντευξη με τον πρέσβη της Ουκρανίας Σεργκέι Σουτένκο πραγματοποιήθηκε σε μια εξαιρετικά δύσκολη και κομβική στιγμή για τον πόλεμο που συνεχίζεται αμείωτος από τις 24 Φεβρουαρίου.

Λίγες μόλις ώρες πριν από τη συνάντησή μας στην oυκρανική πρεσβεία στη Φιλοθέη, το Κίεβο είχε δεχθεί νέο μπαράζ βομβαρδισμών από τη Ρωσία παρά το γεγονός ότι στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας βρισκόταν ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες!

Κι όλα αυτά, μερικά 24ωρα πριν από την «Ημέρα της Νίκης» (σ. 9η Μαϊου), την επέτειο συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας στους προελαύνοντες σε όλο το Βερολίνο Σοβιετικούς, μια ημέρα η οποία είναι κάτι παραπάνω από ιερή για τη σημερινή Ρωσία, της οποίας η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αρέσκονται σε… συμβολισμούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Στην ουκρανική πρεσβεία και κατ΄ επέκταση σε όλη την Ουκρανία βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, κάτι το οποίο διαπιστώσαμε και στη συνάντησή μας με τον Σεργκέι Σουτένκο.

Ο οποίος, ωστόσο, δήλωσε σίγουρος για την τελική νίκη της χώρας του, αλλά και ολόκληρου του ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου «απέναντι στην Απολυταρχία και την Τυραννία».

Πώς αξιολογείτε τη στάση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας απέναντι στον πόλεμο, αλλά και τη στάση της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα;

Σήμερα η Ουκρανία νιώθει την ομόφωνη στήριξη από ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι φίλοι και οι εταίροι μας στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, με τις πολιτικές τους ηγεσίες, αλλά και με τον απλό λαό κάθε χώρας, να επιδεικνύουν την ολόθερμη υποστήριξή τους. Ευχαριστούμε την Ελλάδα για την σταθερή της στήριξη, τις συντονισμένες της δράσεις και τις πολιτικές της αποφάσεις, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, την παροχή αμυντικού οπλικού υλικού, την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση των ουκρανικών πόλεων.

Επιπρόσθετα, λαμβάνουμε τη στήριξη και τη βοήθεια από απλούς ανθρώπους, εκκλησίες, δήμους, νοσοκομεία, κ.λπ. Και σε όλη αυτήν την περίοδο της ρωσικής αιματηρής και βάρβαρης επίθεσης απέναντι σε απλούς Ουκρανούς πολίτες όπως όλος ο κόσμος είδε να συμβαίνει στη Μπούτσα, στο Ιρπίν, στο Κραματόρσκ και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, λαμβάνουμε και νιώθουμε την αγάπη από απλούς Ελληνες πολίτες. Υπολογίζοντας ότι περισσότεροι από 100.000 Ελληνες ζουν στην Ουκρανία – την 8η μεγαλύτερη διασπορά Ελλήνων στον κόσμο – και ότι οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία, η Ελλάδα δίνει ειδική προσοχή στις διμερείς μας σχέσεις και παρέχει βοήθεια στην χώρα μας.
Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική στάση της Αθήνας και η θέληση των απλών πολιτών να μας βοηθήσουν θα παραμείνουν δυνατές σε πολλές πτυχές. Πρέπει να νικήσουμε σε αυτόν τον πόλεμο.

Υπήρξε μια σημαντική απόκλιση από μεγάλη μερίδα των Ελλήνων πολιτών. Αυτή η στάση προβλημάτισε την ουκρανική πλευρά;

Διατηρώ επαφές σε καθημερινό επίπεδο με τις ελληνικές αρχές, με MKO, με φιλανθρωπικούς οργανισμούς, με την αυτοδιοίκηση, με κατά τόπους εκκλησίες, κ.λπ. Κάθε ημέρα απλοί Ελληνες πολίτες δωρίζουν και προσφέρουν στον ειδικό μας λογαριασμό και δίνουν βοήθεια στο ανθρωπιστικό μας κέντρο.

Οι Ελληνες πολίτες βοηθούν επίσης Ουκρανούς που τελούν κάτω από την προσωρινή προστασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσφέροντάς τους στέγη και φιλοξενία, ρουχισμό, φαγητό και άλλα απαραίτητα είδη. Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς και την Ουκρανία. Είναι θέμα αλληλεγγύης.
Βλέπω ξεκάθαρα σημάδια ότι αυτή η αποκαλούμενη «απόκλιση» δημιουργήθηκε από τη ρωσική προπαγάνδα, με μοναδικό σκοπό να διχάσει τους ανθρώπους και να σακατέψει την κριτική σκέψη.

Η μηχανή της ρωσικής προπαγάνδας στοχεύει τα μυαλά των ελευθέρων ανθρώπων. Δεν θολώνει απλά την πραγματικότητα, αλλά διαστρεβλώνει τα γεγονότα και δημιουργεί τη σκοτεινή ατμόσφαιρα μίσους και φόβου. Παράλληλα, η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα μεγάλο εύρος τεχνικών παραπληροφόρησης και μύθων, με σκοπό να αποσπάσει την προσοχή του Δυτικού κόσμου από την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή που προκάλεσε η εισβολή.
Αυτή είναι η κυρίαρχη διαφορά ανάμεσα στον δικό μας κόσμο και σε εκείνο των Ρώσων και τις αντιλήψεις για όλα όσα εκτυλίσσονται και συμβαίνουν γύρω μας.

Πόσα χρόνια θα χρειαστεί η Ουκρανία για να συνέλθει;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το βασικό κλειδί είναι το πότε θα φέρουμε το τέλος της ρωσικής επιθετικότητας. Οσο πιο σύντομα σταματήσουν οι εχθροπραξίες και οι Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αποχωρήσουν από την Ουκρανία, τόσο λιγότερη ζημιά θα έχει συμβεί και τόσο λιγότερος χρόνος θα απαιτηθεί για να συνέλθουμε σαν χώρα.

Οι ζημιές στα κτίρια και τις υποδομές της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή έφτασαν χονδρικά στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ και θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.
Απευθύνω έκκληση να συνεχιστεί η ενίσχυση της Ουκρανίας και των πολιτών της σε οικονομικό, ανθρωπιστικό και όποιο άλλο συμβολικό επίπεδο.

Οι διεθνείς ηγέτες από τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα, από διεθνείς οργανισμούς και από πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αναλάβει συντονισμένες και συνδυασμένες προσπάθειες για να αποδυναμώσουν τη ρωσική οικονομική και στρατιωτική ισχύ, καθώς αυτά είναι τα μέσα που χρησιμοποιούνται για να απειλήσουν και να εκβιάσουν την Ουκρανία, αλλά και ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.

Απευθύνω έκκληση σε όλες τις ελληνικές εταιρίες να ενισχύσουν τις διεθνείς επιχειρήσεις οι οποίες ήδη σταμάτησαν ή ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους στο εσωτερικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αρνούμενες να χρηματοδοτήσουν τη ρωσική βία, τους φόνους και τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, μέσω της φορολογίας τους.

Γνωρίζω ότι μερικές ελληνικές εταιρίες συνεχίζουν να συνεργάζονται με τη Ρωσία. Γνωρίζω ότι δεν είναι μια απλή και εύκολη απόφαση γι’ αυτές να τερματίσουν τα συμβόλαιά τους και να διακόψουν τη συνεργασία τους, αλλά έχουμε να κάνουμε με αθώες ανθρώπινες ζωές και «παίζεται» το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης, οπότε περιμένουμε για ριζικές και άμεσες δράσεις για να σταματήσουμε τη Ρωσία σήμερα κιόλας.

Είμαι σίγουρος ότι θα νικήσουμε. Και αυτή η νίκη θα αλλάξει πολλά πράγματα στην ουκρανική και τη ρωσική νοοτροπία, καθώς και στις κοινωνίες των δύο χωρών. Και θα μας επιτρέψει να φέρουμε έναν φρέσκο άνεμο αλλαγής και μια ανεμπόδιστη μεταρρυθμιστική διαδικασία στην χώρα μας, καθώς και καλύτερες διαχειριστικές διαδικασίες μετά κρίσης. Μια από τις προοπτικές-κλειδιά είναι η υποψηφιότητά της Ουκρανίας για να γίνει μέλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό θα διευκολύνει τις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες και την οικονομική ενσωμάτωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω αυτό: Δεν είμαστε μόνοι μας στον πόλεμο απέναντι στην Απολυταρχία, την Τυραννία και τον Μιλιταρισμό! Και δεν θα μείνουμε στην άκρη μετά τη νίκη. Πολλές χώρες συμφώνησαν να μας βοηθήσουν από κοινού για να ξαναχτίσουμε τις υποδομές μας και τις κατεστραμμένες μας πόλεις.
Από την άποψη αυτή, είμαι ευγνώμονες στην κυβέρνηση της Ελλάδας για την προθυμία της να μας βοηθήσει να ξαναχτίσουμε ένα από τα μαργαριτάρια της Αζοφικής Θάλασσας, την ηρωική πόλη της Μαριούπολης, ξεκινώντας από το εκεί μαιευτήριο.

Θα μπορέσει η Ουκρανία να συνυπάρξει με τη Ρωσία μετά από τον πόλεμο; Και πόσο βαθύς θα είναι ο τραυματισμός στο επίπεδο συνείδησης της κοινωνίας;

Οι σχέσεις ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία ήταν στο χείλος της μη επιστροφής το 2014. Η επιχειρούμενη προσάρτηση της Κριμαίας και η κατοχή του Ντονμπάς, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη επιθετικότητα τα τελευταία 8 χρόνια, έχουν αποδείξει την ανοικτή εχθρική και επιθετική πολιτική της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και ολόκληρου του Δυτικού κόσμου. Αυτό που διεξάγεται σήμερα είναι ένας αιματηρός πόλεμος ευρείας κλίμακας. Το μέγεθος αυτής της καταστροφής, της ασφυξίας της οικονομίας της Ουκρανίας και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια ειρηνική χώρα με πάνω από 40 εκατομμύρια κατοίκους δεν έχει προηγούμενο και σύγκριση από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Για τους Ουκρανούς, αυτός είναι ένας πόλεμος για την επιβίωσή μας, ο Πατριωτικός μας Πόλεμος του 21ου αιώνα, ο πόλεμος για να διατηρήσουμε ό,τι πιο όσιο και ιερό έχουμε, τις οικογένειές μας και τις παραδόσεις μας. Είναι ένας πόλεμος για το μέλλον των παιδιών μας.

Η αλήθεια και το δίκαιο είναι με το μέρος μας και θα κερδίσουμε.
Ετσι δεν υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα στην χώρα μας και στον εισβολέα. Και καλούμε κι άλλες χώρες να διακόψουν τις όποιες σχέσεις έχουν με τη Ρωσία, σε όποια επίπεδα και σε όποιες σφαίρες.

Μήπως η Ουκρανία προκάλεσε την τύχη της διεκδικώντας υποστήριξη από το ΝΑΤΟ, τη στιγμή που ήξερε ότι η ρωσική πλευρά αυτό το έβλεπε σαν… το κόκκινο πανί που ερεθίζει τον ταύρο;

Μήνες πριν από την έναρξη του πολέμου, η ρωσική προπαγάνδα εντατικοποίησε την πλύση εγκεφάλου του κόσμου, στοχεύοντας κυρίως την Ευρώπη. Σαν άλλοι παπαγάλοι, οι Ρώσοι προπαγανδιστές έψαλλαν ύμνους για την απειλή του ΝΑΤΟ στη Ρωσία και την απειλή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Μερικοί άνθρωποι δέχτηκαν αυτό το αφήγημα που εξαπολύθηκε με πλάγιο τρόπο. Καμιά φορά ακούω από Ελληνες να λένε ότι δεν θα είχε γίνει τίποτα αν η Ουκρανία δεν ενδιαφερόταν να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό, όμως, είναι ένας μύθος, ένα πρόσχημα για την εισβολή, αλλά όχι ένας πραγματικός λόγος γι’ αυτήν.

Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι ο τελικός στόχος του Πούτιν, η λεγόμενη «αποναζιστικοποίηση» που αναφέρει, δεν είναι άλλος από το να καταστρέψει το ουκρανικό κράτος, να σπάσει τη θέληση του ουκρανικού λαού και να «αποναζιστικοποιήσει» – υποτίθεται – την ουκρανική γλώσσα και κουλτούρα έτσι ώστε αυτές στο τέλος να χαθούν. Δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το ΝΑΤΟ. Αν το ΝΑΤΟ ενοχλούσε το Κρεμλίνο τόσο πολύ, η αντίδραση της Μόσχας στην περαιτέρω ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Οργανισμό, θα ήταν διαφορετική.

Πόσο απέχει από την πραγματικότητα η κατηγορία ότι η Ουκρανία έχει σοβαρό πρόβλημα διάχυσης ναζιστικών ιδεών; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Εθνικιστικού ρεύματος και του Ακροδεξιού;

Επί σειρά ετών η Ρωσία προσπάθησε να φυτέψει στα μυαλά των Ελλήνων τον μύθο ότι το Τάγμα του Αζόφ είναι μια παραστρατιωτική ανεξάρτητη μονάδα που επιχειρεί στη Μαριούπολη χωρίς πειθαρχία και υπακοή στο κράτος.

Ξεκαθαρίσαμε σε πολλές περιπτώσεις, ότι στην πραγματικότητα η στρατιωτική μονάδα εθελοντών με την ονομασία Τάγμα του Αζόφ σχηματίστηκε το 2014 ως απάντηση στη ρωσική προσπάθεια να θρυμματίσει τη σταθερότητα της επαρχίας του Ντόνετσκ και των πόλεων αυτής. Επαιξε έναν σημαντικό ρόλο στην επανακατάληψη της Μαριούπολης το 2014 και ανασυγκροτήθηκε πλήρως και συμπεριλήφθηκε στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας κάτω από αυστηρή διοίκηση, ενώ τέθηκε υπό τη δικαιοδοσία του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας. Επειτα από όλα αυτά, η Μαριούπολη απόλαυσε κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών μια περίοδο ειρήνης και ακμής.

Από τη στιγμή της ρωσικής εισβολής, το Τάγμα του Αζόφ παίζει έναν ρόλο-κλειδί στο να υπερασπίζεται τον πληθυσμό σε μια από τις πιο σκληρές μάχες του πολέμου, εκείνη για τη Μαριούπολη. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η πόλη παραμένει ουκρανική χάρη στην προσπάθεια του Τάγματος. Συνυπολογίστε σε αυτό ότι το ισχυρό Τάγμα του Αζόφ πετυχαίνει όλα τα παραπάνω, διαθέτοντας μόλις 1000 στρατιώτες στις τάξεις του!

Θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι η ουκρανική νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση και την επίδειξη της ναζιστικής ιδεολογίας και των συμβόλων της και υπάρχουν σοβαρές ποινικές συνέπειες-κατηγορία στον βαθμό του εγκληματία για όποιον προβεί σε κάτι τέτοιο. Ετσι οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, όπως και οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, δεν μπορούν να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν κάτω από ναζιστικά ιδεολογικά υπόβαθρα. Οι μόνες πιθανές ιδεολογίες στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας και στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι αυτές που αναφέρονται στους κανονισμούς και στα καταστατικά τους και φυσικά οι στρατιωτικοί όρκοι της πίστης και της υπακοής στον ουκρανικό λαό.

Ακούσαμε τον πρόεδρο Ζελένσκι να αναφέρει ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να τερματιστεί ο πόλεμος. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι μπορεί να ξεσπάσει και ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. Βλέπετε μια διαπραγματευτική επίλυση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ως τον μοναδικό ρεαλιστικό και πρακτικό τρόπο για να αποφύγουμε τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Κάθε πόλεμος τερματίζεται με διαπραγματεύσεις. Το να τερματιστεί ο πόλεμος, που ξεκίνησε από τη Ρωσία, παραμένει βασική προτεραιότητα της Ουκρανίας. Χρειαζόμαστε επειγόντως παύση του πυρός και ανθρωπιστικούς διαδρόμους για πολίτες για να αποφύγουμε περαιτέρω απώλειες.

Οι Ουκρανοί είμαστε ειρηνικός λαός και δεν αναζητούμε τον πόλεμο με τους Ρώσους, αλλά μια συμφωνία που δεν θα ξεπερνάει τις κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει: Την εθνική μας ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα.

Αυξάνοντας την πίεση των κυρώσεων στο επιτιθέμενο κράτος θα αποδυναμωθεί η οικονομία του και θα εμποδιστεί η ικανότητά του να συνεχίσει τις εχθροπραξίες. Με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Δύσης και τη συνεχή και επίμονη στρατιωτική βοήθεια, ο στρατός μας θα γίνεται όλο και δυνατότερος, οδηγώντας τα πράγματα στο να αναγκαστεί η Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσει εποικοδομητικά.

Οπως γνωρίζετε η Πάτρα αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στους κατοίκους της πόλης μέσω της εφημερίδας «Πελοπόννησος»;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κατοίκους της Πάτρας για τη ζεστασιά, τη φιλοξενία και την υποστήριξη στους ανθρώπους μας. Θα ήθελα να σημειώσω, ωστόσο, κάτι σημαντικό: Οι Ουκρανοί αιτούντες άσυλο δεν είναι πρόσφυγες. Είναι άνθρωποι κάτω από προσωρινή προστασία, κάτι που σημαίνει ότι δεν σκοπεύουν να ζητήσουν υπηκοότητα, τις δουλειές σας ή επ’ αόριστον δωρεάν παροχές.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους μας έχουν σαν στόχο να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόλις τελειώσει ο πόλεμος κι όταν τερματιστούν οι εχθροπραξίες.

Κάντε, λοιπόν, καινούργιες γνωριμίες με αυτούς τους ανθρώπους, μιλήστε μαζί τους, μάθετε καλύτερα την Ουκρανία μέσα από τη «διπλωματία» των ανθρωπίνων σχέσεων. Οταν με το καλό επιστρέψουν και πάλι τα ειρηνικά χρόνια στην πατρίδα μας, μπορείτε να επισκεφτείτε τους νέους σας φίλους στην ανοικοδομημένη Ουκρανία και να απολαύσετε τις τουριστικές ατραξιόν της – γεμάτης ποικίλους προορισμούς – χώρας μας.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ