Στο κενό έπεσε η ρύθμιση οφειλών – Μόλις 3 από τις 600 αιτήσεις έγιναν δεκτές στον Δήμο Πατρέων

Χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα κατέληξε η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών για επαναφορά της ρύθμισης οφειλών στον Δήμο της Πάτρας με πολλές δόσεις. Η φαινομενικά νέα ευκαιρία αναβίωσης των 100 δόσεων και για τους ΟΤΑ αποδείχθηκε κενό γράμμα, καθώς σχεδόν όλοι οι αιτούντες δεν μπόρεσαν να υπαχθούν στο ευνοϊκό καθεστώς, λόγω των πολλών κριτηρίων που είχαν τεθεί.

Στο κενό έπεσε η ρύθμιση οφειλών - Μόλις 3 από τις 600 αιτήσεις έγιναν δεκτές στον Δήμο Πατρέων

Σχεδόν μηδενικό αποτέλεσμα έφερε η επαναφορά της δυνατότητας ρύθμισης οφειλών στον Δήμο της Πάτρας, με αποτέλεσμα να μην ανακουφίζονται οι οφειλέτες που ήθελαν να αποπληρώσουν σε δόσεις τα χρέη τους, αλλά και να μην εισέρχονται χρήματα στα δημοτικά ταμεία.

Το νέο καθεστώς ρύθμισης των δόσεων ξεκίνησε από τις αρχές του Μαΐου και έδινε τη δυνατότητα υπαγωγής και τακτοποίησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων σε 36 ή 72 δόσεις και 100 δόσεις. Ωστόσο, παρά το ενδιαφέρον που έδειξαν πάνω από 600 δημότες, αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο καθεστώς λόγω των πολλών κριτηρίων που έχουν τεθεί από τον νόμο.

Δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Διονύσης Πλέσσας: «Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι δεν είναι εύκολο να ενταχθεί κανείς στις ρυθμίσεις δόσεων, ενώ όσοι το καταφέρνουν να ενταχθούν έχουν υψηλό επιτόκιο. Πάνω από 600 συμπολίτες απευθύνθηκαν στις υπηρεσίες και το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Είχαμε μία επιτυχή ένταξη στις 36 δόσεις, μία στις 72 και μία στις 100. Δηλαδή, μόλις 3 από τους 600 συμπολίτες είδαν να εγκρίνεται η αίτησή τους! Απαιτείται νέος νόμος με πιο χαλαρά κριτήρια. Πρέπει να επανέλθουν οι 100 δόσεις. Το ζήτημα είναι να μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη ο κόσμος, αλλά και να εισπράττουν οι δήμοι. Εμείς δεν θέλουμε τις προσαυξήσεις, το κεφάλαιο να μας επιστρέφεται».

Πάγιο αίτημα της δημοτικής αρχής είναι η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών μέχρι 100 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό των κατά κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) προσαυξήσεων και τόκων, έτσι ώστε οι οφειλέτες να μπορούν να πληρώσουν και ο Δήμος να εισπράξει τα χρήματά του.

Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες επικράτησε μια γενικευμένη κινητικότητα από δημοσιεύματα που ανέφεραν πως οι ΟΤΑ «τρέχουν» να καλέσουν τους οφειλέτες τους να πληρώσουν, καθώς με βάση τον νόμο υπήρχε κίνδυνος παραγραφής.
Παλιές κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας και άλλα χρέη που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και το 2008 και πρόκειται να παραγραφούν στο τέλος τους έτους εκτιμήθηκε πως τρέχουν να εισπράξουν οι οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το σενάριο ανέφερε ότι νόμος του Μαρτίου του 2023 δηλώνει πως η παραγραφή γίνεται στην πενταετία, με αποτέλεσμα να επιχειρούν οι δήμοι να ξεκαθαρίσουν τα ανείσπρακτα πρόστιμα (για ΤΑΠ, δημοτικά τελείς κ.λπ.), αλλα και τις κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας.

Διαβάζοντας την είδηση, αρκετοί πίστεψαν πως τα χρέη τους προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα σβηστούν. Ομως, ο Διονύσης Πλέσσας που έχει συμβουλευθεί τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου έχει άλλη άποψη.

Επισήμανε: «Δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα στις υπηρεσίες μας, γιατί έχουμε ξεκαθαρίσει τι ισχύει. Εμείς συνεχίζουμε αυτό που κάναμε. Καλούμε τακτικά όσους έχουν χρέη να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις για να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν μας έχει έρθει κάποια νέα εγκύκλιος που να δηλώνει ότι παραγράφονται τα χρέη, γι’ αυτό και δεν έχουν κινηθεί διαδικασίες για να μη χαθούν. Από τη μία ναι μεν λέει ο νέος νόμος για διαγραφή στην πενταετία, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς υπάρχει άλλος νόμος που λέει ότι καμία οφειλή δεν παραγράφεται χωρίς τη γνωμοδότηση οργάνων του Δήμου. Δεν μπορούν να διαγραφούν τα χρέη δηλαδή χωρίς να το αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. Προφανώς έχουμε συνεργαστεί με τη Νομική Υπηρεσία για το θέμα. Είναι αρκετά σύνθετο ζήτημα. Σημασία για εμάς έχει να προσέρχονται οι δημότες στις υπηρεσίες και να ρυθμίζουν τις οφειλές τους».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι συσσωρευμένες οφειλές προς τον Δήμο της Πάτρας ανέρχονται σε 68.907.965 ευρώ, ενώ από αυτά τα χρήματα, περίπου 40.000.000 ευρώ προέρχονται από μικρές οφειλές μέχρι και 50.000 ευρώ και αφορούν περίπου 180 χιλιάδες οφειλέτες.

Ωστόσο, το θέμα των διεκδικήσεων των οφειλόμενων χρημάτων στον Δήμο φαίνεται πως έχει «παγώσει» -τουλάχιστον σε προεκλογικό χρόνο– αν και πριν από μερικούς μήνες είχε κατατεθεί αίτημα από παρατάξεις της αντιπολίτευσης για να συζητηθεί το θέμα σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ