Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών για τα ιδιωτικά: Ετοιμοι για τον ανταγωνισμό, αλλά…

Υπάρχουν διατάξεις που δεν παρέχουν επαρκείς εξασφαλίσεις για την αξιόπιστη ακαδημαϊκή λειτουργία των μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων

Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών για τα ιδιωτικά: Ετοιμοι για τον ανταγωνισμό, αλλά...

«Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών δηλώνει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον ακαδημαϊκό ανταγωνισμό από τα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων».

Ξεκαθαρίζει μέσω της ομόφωνης απόφασης που έλαβε η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών. Ωστόσο θέτει θέμα συνταγματικότητας για ορισμένες διατάξεις, όπως και προϋποθέσεις που εστιάζονται στην ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, με το ψήφισμά της «ζητά την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου με ανθρώπινο προσωπικό όλων των κατηγοριών, την αύξηση του προϋπολογισμού για τις λειτουργικές ανάγκες και την ενίσχυση της έρευνας, τη χρηματοδότηση για ανανέωση εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού, την κατασκευή και ανακαίνιση νέων κτιρίων και ιδιαίτερα φοιτητικών εστιών και φοιτητικού εστιατορίου και την απλοποίηση των διαδικασιών και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας».

Η θέση αυτή αφορά στο σκέλος του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στις διατάξεις που αφορούν στα δημόσια πανεπιστήμια, η σύγκλητος καταγράφει «την ανάγκη ουσιαστικών διορθώσεων και προσαρμογών. Οι διατάξεις που αφορούν στην ίδρυση μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων εισάγουν αλλαγή παραδείγματος στην ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Για τις διατάξεις αυτές, η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για τη συνταγματικότητά τους. Επιπλέον, οι διατάξεις αυτές δεν παρέχουν επαρκείς εξασφαλίσεις για την αξιόπιστη ακαδημαϊκή λειτουργία των μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Στο πλαίσιο της ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας που διαθέτει το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ολοκληρωθεί μία στοχευμένη σειρά εργασιών. Οι εργασίες αυτές πραγματοποιήθηκαν και στον ελαιώνα του ιδρύματος, με αποκλειστικό στόχο την πλήρη αξιοποίησή του.

Ο ελαιώνας καλλιεργείται βιολογικά, παράγοντας ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών κατάφερε να ολοκληρώσει τον εντοπισμό και την ψηφιακή αποτύπωση των ελαιόδεντρων στο Ρίο, στο Κουκούλι και στο Μπεγουλάκι. Με τη βοήθεια της Γεωπονικής Σχολής και ειδικότερα των φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας δημιουργήθηκε μια βάση χωρικών δεδομένων και μια εφαρμογή θέασης που δίνει τη δυνατότητα ύπαρξης καθαρής εικόνας του αριθμού και της θέσης των δένδρων, της παραγωγικής τους κατάστασης, της επιμέλειας και φροντίδας που δίνεται, καταγράφοντας και ενημερώνοντας ταυτόχρονα για κάθε ενέργεια τη βάση δεδομένων.

«Μέχρι σήμερα έχουν αποτυπωθεί 6.300 ελαιόδεντρα, των ποικιλιών Κορωνέικη και Πατρινή, καθώς και αγριελιές. Το εγχείρημα ήταν αρκετά δύσκολο, διήρκησε αρκετούς μήνες, ωστόσο άξιζε την προσπάθεια, καθώς τώρα είναι γνωστός ο αριθμός και η θέση των δένδρων και των ποικιλιών του ελαιώνα, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα πλήρους αξιοποίησής τους. Με τα στοιχεία που έχει το ιδρυμα στη διάθεσή του πραγματοποίησε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια διόρθωση της ‎Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, αποφέροντας οικονομικά οφέλη στο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα φυτεύτηκαν 200 νέα δένδρα στον περιβάλλοντα χώρο της Ιατρικής Σχολής» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, στην οποία αναφέρεται επίσης πως «από πέρυσι την άνοιξη ξεκινήσαμε να καθαρίζουμε και να εμβολιάζουμε τις αγριελιές, διαδικασία που θα συνεχισθεί και φέτος, με σκοπό να γίνουν όλα τα δένδρα παραγωγικά. Η επέκταση του ελαιώνα σε εκτάσεις ως τώρα μη προσπελάσιμες, οι συνεχείς εργασίες καθαρισμού και διατήρησης των δένδρων, σε συνδυασμό με το περιαστικό πάρκο, έναν χώρο με θεματικά μονοπάτια, ποδηλατοδρόμους, χώρους εκγύμνασης και ανοιχτό θέατρο, αλλάζουν την εικόνα που ιδρύματος. Με τις δράσεις αυτές το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ανοιχτό όχι μόνο στους φοιτητές, αλλά σε κατοίκους της περιοχής και επισκέπτες, δίνοντας τους τη δυνατότητα να περιπλανηθούν στις εγκαταστάσεις του, αλλά και να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ

Ο ΕΛΚΕ, μέσω του Τμήματος Μεταφοράς Τεχνολογίας, Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, φιλοξένησε, για πρώτη φορά μέλη Επενδυτικού Ταμείου στο Πανεπιστήμιό μας την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου. Το Corallia-Ventures-Fund είναι το πρώτο στην Ελλάδα που επικεντρώνεται αμιγώς και σκοπεύει να χρηματοδοτήσει ερευνητικές-επιχειρηματικές ομάδες πρώιμου σταδίου, που έχουν προέλθει από τη διαδικασία Μεταφοράς Τεχνολογίας. Το Corallia-Ventures-Fund αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και είμαστε χαρούμενοι που έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε μαζί τους. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, 8 ερευνητικές ομάδες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες στην ομάδα διαχείρισης του fund μέσω της μεθόδου pitching.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Πάτρα: Τι οδήγησε την 22χρονη φοιτήτρια να βάλει τέλος στη ζωή της – Αναπάντητα τα ερωτήματα

Πάτρα: «Ο,τι λέει ο νόμος» για γάμο ομόφυλων ζευγαριών – Το ΚΚΕ μπορεί να διαφώνησε, αλλά η δημοτική αρχή κρατά «νόμιμη στάση»

Σαν σήμερα 17 Φεβρουαρίου 1982 καθιερώνεται ο πολιτικός γάμος στην Ελλάδα – Δείτε τι άλλο συνέβη

Ναβάλνι: Θρίλερ με την σορό του – Δεν είναι στο νεκροτομείο που υπέδειξαν στην οικογένεια

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ