Συμμαχία αγροτών για εξαγωγές και… «μεγάλα σαλόνια» με μπροστάρη Καλαβρυτινό!

Κοινές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές με απευθείας συμφωνία με μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου.

Συμμαχία αγροτών για εξαγωγές και... «μεγάλα σαλόνια» με μπροστάρη Καλαβρυτινό! Π. Σατολιάς, πρόεδρος Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και της Ενωσης Καλαβρύτων

Στην ίδρυση ανώνυμης εταιρείας, ως ενιαίου φορέα ανάδειξης των πιο σημαντικών αγροτικών προϊόντων προς τις αγορές του εξωτερικού, προχωρούν οι μεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς, που ηγείται της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, έχει ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη σύσταση της εξαγωγικής εταιρίας, θέτοντας τις βάσεις για μια «νέα εποχή» στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Η «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές ΑΕ» με εμπορικό σήμα COΝGREXPO, όπως αναμένεται να είναι η επίσημη ονομασία της, θα βρίσκεται υπό τη σκέπη της ΕΘΕΑΣ, ενώ θα αποτελεί παράλληλα μια καθόλα ανεξάρτητη εταιρεία.

Κύριο μέλημα της εξαγωγικής εταιρείας είναι η προώθηση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, από ελληνικούς συνεταιρισμούς, κάτω από την «ομπρέλα» ενιαίου brand, με χρηματοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς. Η νέα εταιρεία θα έχει στόχο να συνάπτει απευθείας κεντρικές συμφωνίες με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του εξωτερικού.

Οι κορυφαίοι εγχώριοι αγροτικοί συνεταιρισμοί που στηρίζουν την εν λόγω προσπάθεια, είναι μεταξύ άλλων ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Πίνδος, ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, η ΕΒΟΛ, η Ζαγορίν, οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΡΕΑ), ο Συνεταιρισμός Ενωσις ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού (Velvita), οι ΕΑΣ Καβάλας και Αγρινίου κ.ά.

«Ο σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να πάρουν τα ελληνικά προϊόντα την υπεραξία που τους αξίζει, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν έχουμε» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, λέγοντας ότι «αντίστοιχα προϊόντα άλλων χωρών, που δεν έχουν την ποιότητα των δικών μας, έχουν πολλές φορές καλύτερη τιμή και ο κόσμος τα προτιμά». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό γίνεται «γιατί οι ανταγωνιστές μας έχουν πάρα πολύ καλή οργάνωση στην αγορά ενώ οι δικές μας προσπάθειες γίνονται πιο μεμονωμένες, δεν κινούμαστε συντεταγμένα».

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΘΕΑΣ έχει αναθέσει στην εταιρεία Ernst & Young τη σύμβαση μελέτης στην οποία θα περιγράφεται βήμα-βήμα οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν, όπως ο τρόπος που θα στηθεί η εταιρεία, το οργανόγραμμα, οι αγορές-στόχοι κ.ά. Η ολοκλήρωσή της αναμένεται τον προσεχή Σεπτέμβριο και εν συνεχεία θα γίνει η άμεση σύσταση της εταιρείας, η οποία θα έχει ως πρότυπο τους εξαγωγικούς οργανισμούς που έχουν δημιουργήσει οι συνεταιρισμοί της Ισπανίας και της Ιταλίας. «Δεν θέλουμε να είναι κάτι βιαστικό. Είναι πολλά τα βήματα που πρέπει να γίνουν αλλά ελπίζουμε με την έλευση του νέου χρόνου να βγούμε στις αγορές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αφού λοιπόν τον Σεπτέμβριο ολοκληρωθεί η μελέτη «οι 15-20 μεγαλύτεροι συνεταιρισμοί της χώρας θα αποτελέσουν τα ιδρυτικά μέλη της COΝGREXPO» σημείωσε ο κ. Σατολιάς, υπογραμμίζοντας «το αρχικό μετοχικό της κεφάλαιο θα ανέρχεται σε 500.000».

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, τόνισε πως «από το νέο αυτό σχήμα δεν αποκλείεται κανείς συνεταιρισμός της χώρας, θα μπορούν να συμμετέχουν και αυτοί με κεφάλαια από 5.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να αντισυμβάλλονται με την εταιρεία με ετήσιες ή πολυετείς συμβάσεις συνεργασίας».

ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να καλύπτουν οι ενδιαφερόμενοι συνεταιρισμοί είναι, μεταξύ άλλων, να έχουν εξαγώγιμο προϊόν αλλά και ποσότητες να υποστηρίξουν τη ζήτηση που θα υπάρξει, όπως είπε. Η αρχική λίστα των προϊόντων που θα περιλαμβάνει το αρχικό «καλάθι» της εταιρείας θα είναι μεταξύ άλλων το ελαιόλαδο, τα νωπά φρούτα και λαχανικά, ενδεχομένως τα γαλακτοκομικά, η σταφίδα, τα κάστανα κ.ά, μιας και παρουσιάζουν αντοχή κατά τη μεταφορά τους.
«Αυτά τα προϊόντα θα ωφεληθούν γιατί κυρίως φεύγουν για τις αγορές του εξωτερικού ατυποποίητα, χωρίς ταυτότητα» σχολίασε ο κ. Σατολιάς. Τέλος, το «καλάθι» δεν θα είναι ανοικτό μόνο για προϊόντα ΠΟΠ ή ΠΓΕ αλλά όλα τα προϊόντα που παράγονται σε συνεταιριστικό επίπεδο στη χώρα μας. Στόχος θα είναι να μπορέσουν τα ελληνικά προϊόντα να αποκτήσουν πρόσβαση σε αγορές που σήμερα έχουν μερικώς ή καθόλου παρουσία. Τα τελευταία 2 χρόνια, διαπιστώνεται πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην οικονομία της χώρας, ο πρωτογενής κλάδος παραγωγής, καθώς, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, το εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα είναι πλεονασματικό κατά 1 δις. ευρώ, τόνισε ο κ. Σατολιάς.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ