Συνεργασία ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Αγρινίου με τα «Λουλούδια της Σιωπής» σε σκηνοθεσία Μίλτου Νίκα

Τι άλλο θα δούμε κατά τη διάρκεια του 2024 σύμφωνα με τον πρώτο προγραμματισμό

Συνεργασία ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Αγρινίου με τα «Λουλούδια της Σιωπής» σε σκηνοθεσία Μίλτου Νίκα Ο Μίλτος Νίκας θα σκηνοθετήσει την παράσταση «Τα Λουλούδια της Σιωπής», μία συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και Πατρών, μία ερωτική ιστορία στη νοηματική.

Μόλις λίγες ημέρες έχουν απομείνει μέχρι να αμας αποχαιρετήσει το 2023 και τη θέση του να πάρει το 2024, ένα νέο έτος γεμάτο νέα σχέδια και όνειρα.

Και όπως είναι φυσικό, μαζί με τη νέα χρονιά έρχεται και ο προγραμματισμός για δράσεις. Αυτό συμβαίνει και με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, καθώς πρόσφατα ψηφίστηκε ο πρώτος προγραμματισμός για τη νέα χρονιά. Και μία από τις δράσεις που ξεχωρίζει είναι η παράσταση «Τα Λουλούδια της Σιωπής», μία συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και Πατρών, μία ερωτική ιστορία στη νοηματική.

Στην παράσταση, δύο πρόσωπα, ένα νεαρό ζευγάρι κωφών, προσπαθούν να σπάσουν τα προσωπικά τους όρια και να φτάσουν στην Αγάπη. Τόπος συναντήσεων είναι το παγκάκι ενός πάρκου σε πέντε εποχές του χρόνου, που η κάθε μία εκπροσωπεί τα πέντε στάδια στης σχέσης τους: Άνοιξη – Γνωριμία, Καλοκαίρι – Έρωτας, Φθινώπορο – Φόβος της σχέσης, Χειμώνας – Χωρισμός, Άνοιξη – Πέρασμα στην Αγάπη.

Μέσα από ποιητικά θραύσματα θα δημιουργηθεί η πλοκή του έργου. Τα πρόσωπα επικοινωνούν στην νοηματική και τα ποιητικά αποσπάσματα που συνθέτους τις σκέψεις τους, τα ακούμε οι θεατές ηχογραφημένα.

Η σύνθεση των κειμένων, η σκηνοθεσία και η μουσική επιμέλεια είναι του Μίλτου Νίκα, οι φωτισμοί του Νίκου Καραγεώργου, η επιμέλεια και απόδοση στην ελληνική νοηματική γλώσσα της Ρένας Ανδρικοπούλου. Στο video art είναι ο Χρήστος Καρτέρης.  Ερμηνεύουν στη νοηματική η Αλεξάνδρα Ζαγούρα και ο Παναγιώτης Παπαδάτος. Ακούγονται οι φωνές της Νικόλ Δημητρακοπούλου και του Αντώνη Καρυστινού.

Λίγα λόγια για το έργο: Μέσα στις πολύβουες πόλεις μας, τις γεμάτες θόρυβο ζωές μας, υπάρχουν δίπλα μας οι κωφοί συνάνθρωποι μας που ζούνε στη σιωπή. Μοιραζόμαστε την ίδια πόλη, περπατάμε στους ίδιους δρόμους κι όμως δεν γνωρίζουμε τίποτα για αυτούς τους ανθρώπους με τις ειδικές ανάγκες και τις ειδικές δεξιότητες. Έχουν την, άγνωστη σε εμάς, δική τους γλώσσα τη Νοηματική, μπορεί να σπουδάζουν, να εργάζονται, αλλά ζούνε σχεδόν αόρατοι μέσα στην κοινωνία μας, βιώνοντας καθημερινά έναν ιδιότυπο κοινωνικόαποκλεισμό.

Ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι, πώς βιώνουν αυτό που λέμε Ζωή, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι προκλήσεις, οι ελπίδες, τα όνειρά τους; Κανείς από εμάς που έχουμε την ακοή μας δεν ξέρει. Κι εδώ βρίσκεται το νόημα και ο στόχος αυτής της πρωτότυπης παράστασης, να μπούμε μέσα από το Θέατρο έστω και για λίγο στη θέση αυτών των ανθρώπων, να γνωρίσουμε λίγο αυτόν τον άγνωστο κόσμο, να έρθουμε σε επαφή με αυτή την άγνωστη γλώσσα και ίσως να αντιληφθούμε ότι, πέρα από την ακοή, δεν διαφέρουμε σε τίποτα, είναι ίδιοι με εμάς, άνθρωποι που επιθυμούν να ζήσουν, να
δημιουργήσουν, να αγαπήσουν και να αγαπηθούν.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ο μέχρι τώρα προγραμματισμός βέβαια, δεν ολοκληρώνεται με μία μόνο παράσταση. Συγκεκριμένα, και αυτή τη χρονιά το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Τομέα του Δήμου Πατρέων, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του, συνεχίζει τη συνεργασία του με τα ΚΑΠΗ της Πάτρας, με στόχο την καλύτερη γνωριμία των συμμετεχόντων με την τέχνη του θεάτρου, τη δημιουργία μίας θεατρικής παράστασης και παραστάσεις στον χώρο τους από το Άρμα Θέσπιδος.

Επίσης, συνεχίζεται το πρόγραμμα Θεατρικής Αγωγής με τη συμβολή της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιεί κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους για την μαθητική κοινότητα της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι μουσικοθεατρικές βραδιές στο Μπάρρυ με παρουσιάσεις θεατρικών αναλογιών, συζητήσεις και λογοτεχνικές βραδιές σχετικές με το θέατρο, όπως επίσης και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, που ξεκίνησε με μαθήματα Φιλοσοφίας στη Δραματική Σχολή και συνεργασία για εκδηλώσεις και προγράμματα με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.

Τη νέα χρονιά, και συγκεκριμένα την Άνοιξη του 2024, θα πραγματοποιηθεί ο Κύκλος Νεανικού – Εφηβικού Θεάτρου, ενώ όσον αφορά τη θεατρική δράση με θέμα Λογοτεχνία και Θέατρου, το 2024, θα δούμε νέους συγγραφείς από την πόλη να συμμετέχουν σε αυτή.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ