ΣΥΡΙΖΑ: ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη – Όλες οι εξελίξεις από το Συνέδριο

Ώρα αποφάσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη - Όλες οι εξελίξεις από το Συνέδριο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της 4ης ημέρας του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ομιλία του ξεκίνησε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το αν, πότε και το πώς θα στηθούν οι κάλπες είναι έντονες, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Όλγα Γεροβασίλη απέναντι σε αυτή του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε εκλογές στις 10 Μαρτίου, ενώ αργά το βράδυ άλλαξε την ώρα της ομιλίας του και ζήτησε από το Προεδρείο του Συνεδρίου, να μιλήσει σήμερα γύρω στις 11:30 το πρωί πριν από τις ψηφοφορίες των συνέδρων.

Σήμερα θα διευκρινιστεί αν εκτός από υποψηφίους θα υπάρξουν και κάλπες. Κι αυτό, γιατί αυτή την στιγμή έχουμε δυο υποψηφίους, αλλά δεν ξέρουμε αν θα στηθούν κάλπες για εκλογή προέδρου. Θα περιμένουμε να δούμε αν θα τεθεί εκτός της εισήγησης του προέδρου για διεξαγωγή εκλογών στις 10 Μαρτίου με υβριδικό τρόπο σε ψηφοφορία και το ψήφισμα που διακινήθηκε χθες και ζητάει να μην γίνουν εκλογές για κανένα όργανο μέχρι τις ευρωεκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα αποφάσεων για τις εκλογές – Η υποψηφιότητα Γεροβασίλη απέναντι στον Κασσελάκη – ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑ από το Συνέδριο
Νίνα Κασιμάτη: Απαιτούνται καθαρές λύσεις με εκλογές στις 10 Μαρτίου.
Είπε ότι σέβεται και τιμά την Όλγα Γεροβασίλη όλα αυτά τα χρόνια της κοινής τους διαδρομής και ότι έχει εισπράξει αμοιβαιότητα σε αυτή την εκτίμηση. «Την θυμάμαι το 2014 σε μία Κεντρική Επιτροπή να ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στην γραφειοκρατία του κόμματος τοπικά και κεντρικά, η οποία στην πραγματικότητα αντιστρατευόταν τότε την υποψηφιότητα της ως περιφερειάρχη Ηπείρου αντί να την στηρίζει», είπε. Πρόσθεσε ότι «έχει δίκιο ο πρόεδρος όταν μιλάει για το καράβι, αλλά δεν βουλιάζει χωρίς αιτία. Ο κλυδωνιζόμενος διάπλους μας έχει ονοματεπώνυμα και πρακτικές και προηγείται χρονικά πάρα πολύ του Στέφανου Κασσελάκη. Γνώμη μου είναι ότι η Όλγα δεν έπρεπε να εκφράσει τώρα αυτή την ιδιοκτησιακή λογική κόντρα στην δημοκρατική αρχή, με όλη την αγάπη και την εκτίμηση που της έχω».

Υποστήριξε καταληκτικά ότι «εδώ που φτάσαμε απαιτούνται καθαρές λύσεις με εκλογές το συντομότερο δυνατό. Στις 10 Μαρτίου», ενώ σχολίασε ότι «τα καθοδηγητικά όργανα έπρεπε προ πολλού να είχαν παραιτηθεί και ο πρόεδρος δεν μπροεί να τελεί υπό ομηρία ενόψει των ευρωεκλογών’. «Ο λόγος να δοθεί πάλι στα μέλη και ενωμένοι να πάμε σε όλες τις μάχες απέναντι στη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε.

Γιάννης Μπουρνούς: Όχι στη νέα εκλογή αρχηγού
Κριτική στον Αλέξη Τσίπρα άσκησε στην ομιλία του Γιάννης Μπουρνούς λέγοντας ότι η παρέμβασή του ακύρωσε την βασική αποστολή του Συνεδρίου. Συνεχίζοντας είπε ότι αντί να συζητά το Συνέδριο για τις θέσεις έχει βυθιστεί σε μία καταστροφική εσωστρέφεια 100 μέρες πριν τις ευρωεκλογές και πρόσθεσε: «Πριν από πέντε μήνες εκλέξαμε πρόεδρο απέναντι σε μία χορηγούμενη υποψηφιότητα που στην  συνέχεια προκάλεσε χορηγούμενη διάσπαση. Χρειάζονται εκλογές για νομαρχιακές επιτροπές και Κεντρική Επιτροπή. Στις ευρωεκλογές το διακύβευμα είναι ένα: να ηττηθεί η αντιαριστερή στρατηγική του Ανδρουλάκη και της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και να επιβεβαιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως η βασική δύναμη απέναντι στην δεξιά παράταξη. Οι ευρωεκλογές να ανοίξουν τον δρόμο για ολική επαναφορά και τη νίκη των αριστερών ιδεών στις εθνικές εκλογές». Κλείνοντας είπε: «Σε ότι με αφορά δηλώνω παρών, στο πλάι όλων των συντρόφων και των συντροφισσών που έμειναν εδώ και δίνουν και θα δώσουν τα πάντα, και την τελευταία ικμάδα για να μείνει όρθιο το κόμμα απέναντι στις χορηγούμενες διασπάσεις». Τέλος δήλωσε την συμφωνία του με τις τοποθετήσεις των Νίκου Παππά, Σωκράτη Φάμελλου  και Κυριακή Μάλαμα -που έχουν ταχθεί  κατά της νέας εκλογής.

 Έλενα Κουντουρά: «Δεν ξεχνάμε το έγκλημα των Τεμπών»Δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα των Τεμπών ανέφερε η Έλενα Κουντουρά, ξεκινώντας την ομιλία της στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρόσθεσε «ένα μεγάλο χειροκρότημα για τους συγγενείς των θυμάτων, είμαστε η φωνή τους». Το Συνέδριο είναι Συνέδριο ευθύνης και  καθήκοντος απέναντι στη κοινωνία και παραγωγής πολιτικών θέσεων, είμαστε η ελπίδα γι την κοινωνία και με την κοινωνία. Οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές γιατί θα αναμετρηθούν οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πρέπει να αγωνιστούμε για ισχυρούς μισθούς, πράσινη μετάβαση, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, να αντιμετωπίσουμε την στεγαστική κρίση, δωρεάν Υγεία και Παιδεία και ανθρώπινα δικαιώματα». Έκλεισε με κάλεσμα «να δώσουμε την μάχη ενωμένοι»

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης στηρίζει την Όλγα Γεροβασίλη.Την στήριξή του στην Όλγα Γεροβασίλη εξέφρασε ανοιχτά ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.  «Αν γίνουν εκλογές με τις καταστατικές αναγκαίες δημοκρατικές διαδικασίες, εγώ, όπως ήδη γνωρίζετε, λόγω αντικειμενικών παραγόντων, ιστορίας, κοινής πορείας, βαθιάς εκτίμησης και ποιότητας χαρακτήρα, θα στηρίξω τη φίλη μου και συντρόφισσα Όλγα Γεροβασίλη», τόνισε ο κ. Φλαμπουράρης. «Γιατί πιστεύω ότι τούτη την κρίσιμη ώρα η εμπειρία πρέπει να συμβαδίζει με την τόλμη. Και τα δύο αυτά τα έχει η Όλγα», πρόσθεσε.

Βασιλειάδης: Τα θέματα πρέπει να λυθούν καθαρά και άμεσα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στείλει ένα μήνυμα δυνατό ότι η σύγχρονη αριστερά είναι εδώ και έχει σχέδιο όραμα, δύναμη να βάλει τέλος τους νεοφιλελεύθερους μονόδρομος και την κατρακύλα», τόνισε ο αναπληρωτής Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Γιώργος Βασιλειάδης, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος.
Παράλληλα, σχετικά με την αποδοκιμασία της Κατερίνας Νοτοπούλου, στη διάρκεια της ομιλίας της, είπε ότι «δεν τιμά το χώρο μας, την Ιστορία μας, το παρόν μας και το μέλλον μας ο μη σεβασμός στην αντίθετη άποψη ακόμη κι αν διαφωνούμε».

Ο κ. Βασιλειάδης τόνισε ότι «δεν μπορούμε στο όνομα οποιασδήποτε ενότητας να δώσουμε σήμερα μια στήριξη και μετά από δύο μήνες, ενόψει ενός οποιοδήποτε αποτελέσματος, να ξαναθέσουμε θέμα αμφισβήτησης». «Τα θέματα πρέπει να λυθούν, να λυθούν καθαρά, άμεσα και να δοθεί στον πρόεδρο η δυνατότητα εφόσον το σχέδιο του είναι αυτό το οποίο επικρατήσει, να μπορέσει να το υλοποιήσει και να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε». Ο κ. Βασιλειάδης κάλεσε «οι αποφάσεις που θα πάρουμε να είναι ειλικρινείς, ξεκάθαρες, για να μπορέσουμε να κοιταζόμαστε στα μάτια». Είπε ότι γι’ αυτόν το λόγο «είμαι υπέρ της λύσης που προτείνει και ο πρόεδρος, της λύσης για την εκλογή». Σημείωσε πως «ό,τι απόφαση και να πάρουμε πρέπει να σφίξουμε τις γροθιές και να βγούμε πιο δυνατοί, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, για να διεκδικήσουμε την κοινωνική αλλαγή».

Είπε ότι «έχουν μπει ερωτήματα, έχουν μπει διλήμματα και οι στιγμές είναι ιστορικές και πρέπει να απαντήσουμε σήμερα και να απαντήσουμε χωρίς να προσπαθήσουμε να κοροϊδέψουμε ο ένας τον άλλον, χωρίς να πετάξουμε το τενεκεδάκι λίγο μακρύτερα για να θέσουμε τα διλήμματα σε ένα χρόνο που θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στο κόμμα. ‘Αρα λοιπόν πρέπει να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να βάζουμε συνεχώς νέες προθεσμίες».

Ανέφερε ότι ο πρόεδρος στο κομμάτι της πολιτικής τοποθέτησης «ήταν εξαιρετικός και ανέλυσε όλα αυτά στα οποία σε λίγο θα συμφωνήσουμε από κοινού». «Ταυτόχρονα όμως», σχολίασε, «στο δεύτερο κομμάτι της ομιλίας κατά την άποψή μου έθεσε εσφαλμένα διλήμματα». «Δεν είμαστε εχθροί. Η αντίθετη γνώμη δεν είναι ούτε συνωμοσία ούτε οτιδήποτε άλλο. Η αντίθετη γνώμη είναι κατοχυρωμένη στο κόμμα μας και δεν μπορούμε να προχωράμε έτσι», τόνισε. Είπε ότι από την πρώτη μέρα της εκλογής του νέου προέδρου και εκείνος και η Γραμματέας «σταθήκαμε δίπλα του, αλλά πρέπει να πούμε σήμερα ότι αυτό το διάστημα είχαμε ένα απόλυτο έλλειμμα στρατηγικού σχεδιασμού και πολιτικής λειτουργίας, που αυτά πρέπει να διορθωθούν αν θέλουμε να προχωρήσουμε, γιατί αλλιώς ακόμα και η όποια καλή πρωτοβουλία πάει στο κενό και εντείνει την αναξιοπιστία». «Χρειαζόμαστε συλλογικές αποφάσεις που να τους υπηρετούμε όμως ακόμα και όποιες αποφάσεις πήραμε φαίνεται ότι δεν το φτάσαμε μέχρι τέλους», είπε μεταξύ άλλων.

Ένταση επικράτησε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Κατερίνας Νοτοπούλου η οποία μίλησε για άρνηση συμμετοχής και συνθήκες αρένας.«Το κόμμα μας μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία βρίσκεται σε κρίση. Δεν είναι το πένθος της ήττας. Είναι η κατάθλιψη της διαχείρισής της από τους διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα. Στο σήμερα -που δεν μπορεί να περιμένει- η Ολγα Γεροβασίλη είπε παρούσα. Παρούσα για το κόμμα στη δύσκολη στιγμή, παρούσα για να σταματήσει η πτώση. Παρούσα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει αλλά όχι να διαλυθεί. Παρούσα για την ενότητα και την προοπτική του κόμματος. Παρούσα για να ξανακάνουμε πάλι την Αριστερά μεγάλη και την Κοινωνία δυνατή». «Ας δούμε την εικόνα του συνεδρίου μας. Άρνηση συμμετοχής και συνθήκες αρένας.

Πώς γίναμε έτσι και γιατί σύντροφοι; Μαζί δεν αγωνιστήκαμε για το άνοιγμα και την αλλαγή; Μαζί δε ματώσαμε; Γιατί γίναμε ο χειρότερός μας εαυτός;Με αυτά και με αυτά όμως πέφτουμε σε κενό, όπως εύστοχα μας προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας. Αλήθεια, κανείς δε νοιάζεται ούτε για τη πτώση ούτε για τη πρόσκρουση; Συντρόφισσες και σύντροφοι αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Και δε μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε», πρόσεισε.«Και ο πρόεδρος να μας λέει ότι δεν θα κριθεί στις ευρωεκλογές προεξοφλώντας την ήττα και ζητώντας λευκή επιταγή τριών χρόνων για αλλαγές πάσης φύσεως. Και κάποιοι ζητάνε να μη στηθούν κάλπες, να το ζητάνε με το επιχείρημα ότι θα χάσουμε χρόνο για να προετοιμαστούμε για να πάμε καλά στις ευρωεκλογές. Ενώ στη πραγματικότητα έχουν ήδη προεξοφλήσει την αποτυχία στις ευρωεκλογές, αλλά το θεωρούν δευτερεύον. Γιατί; Μα γιατί δεν είναι έτοιμοι. Θέλουν να θέσουν θέμα προέδρου μετά την ήττα που θα τη χρεώσουν τότε στον πρόεδρο. Και εντωμεταξύ να ετοιμαστούν αδιαφορώντας για το που θα έχουμε κατρακυλήσει. Καμία αναβολή δεν οδηγεί στο αύριο», είπε.

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους ο Νίκος Παππάς είπε ότι «όλα είναι στα χέρια των συνέδρων». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι αν το Συνέδριο αποτρέψει νέα εκλογή αρχηγού, τότε αυτομάτως ανανεώνεται η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου σύμφωνα με την καταστατική προθεσμία. Ο κ. Παππάς επιμένει στην πρόταση που κατέθεσε χθες να μην γίνει τώρα εκλογή αρχηγού. Σημείωσε δε πως ό,τι και να αποφασίσουν οι σύνεδροι οι ψηφοφορίες θα πρέπει να γίνουν με κάλπη – και όχι δια βοής ή δι’ ανατάσεως της χειρός-, για να αποφευχθούν εντάσεις.

Σημειώνεται ότι το καταστατικό του κόμματος στο άρθρο 20 προβλέπει ότι το τακτικό Συνέδριο -που προβλέπεται να γίνει σε τρία χρόνια δηλαδή το 2026-, εγκρίνει τις υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή και για την προεδρία του κόμματος. Δηλαδή εκ του καταστατικού η διάρκεια της προεδρίας είναι τριετής και μετά τίθεται ξανά στην κρίση των καταστατικών οργάνων να αποφασίσουν. Με βάση τα παραπάνω για να γίνει τώρα νέα εκλογή αρχηγού θα πρέπει ο νυν πρόεδρος να παραιτηθεί ή να υποβληθεί πρόταση μομφής του στο Συνέδριο που είναι σε εξέλιξη.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ