Τα Αρσάκεια Σχολεία της Πάτρας και η ιστορία τους – ΦΩΤΟ

Τα Αρσάκεια Σχολεία της Πάτρας και η ιστορία τους - ΦΩΤΟ

Η διαδρομή των Αρσακείων Σχολείων της Πάτρας είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης. Τα αποκόμματα του Τύπου, φωτογραφίες, επιστολές κ.ά. αντικείμενα που χρονολογούνται από το 1892 μέχρι στις μέρες μας, μαρτυρούν αυτή τη διαχρονική σχέση.

Βαθιές ρίζες στην Πάτρα

Στο ένθετο των “Επιλογών” που κυκλοφόρησε μαζί με την εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ την 6η Ιουνίου 2015 γίνεται μια απόπειρα να καταγραφούν σημαντικοί ιστορικοί σταθμοί του παλαιότερου εκπαιδευτικού οργανισμού στην Ελλάδα, που έχει βαθιές ρίζες και στην Πάτρα. Με τη βοήθεια του συντονιστή των Αρσακείων της Πάτρας, Ιωάννη Φ. Αθανασόπουλου, γυρίσαμε πίσω τον χρόνο για να γνωρίσουμε τον Αρσάκη, το ξεκίνημα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και τον ρόλο που διαδραμάτισε στην ελληνική εκπαίδευση μέχρι τις μέρες μας κ.ά.

Τα Αρσάκεια Σχολεία της Πάτρας και η ιστορία τους - ΦΩΤΟ
Κρίναμε ότι θα ήταν ελλιπής η καταγραφή μας εάν δεν περιελάμβανε και στοιχεία από το «σήμερα». Η γνωριμία μας με τα στελέχη εκπαίδευσης των Αρσακείων της Πάτρας, μας έφερε ενώπιον μιας εκπαιδευτικής πραγματικότητας, η οποία στηρίζεται στη συνθήκη ότι το σχολείο δεν αποτελεί μόνο φορέα γνώσης, αλλά είναι φορέας πολιτισμού και μια κοινωνία που
διαμορφώνει χαρακτήρες και δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να αναδείξουν τα ταλέντα τους και να τα αξιοποιήσουν.
Η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα (εντός και εκτός Ελλάδας) και σε ομίλους, τα σύγχρονα εργαστήρια και γενικότερα οι υποδομές των Σχολείων, η οργάνωση των μαθημάτων σε ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα, η γνωριμία με τις τέχνες και οι αθλητικές δραστηριότητες, η συνεργασία με την Εστία Επιστημών κ.ά. είναι μερικές από τις «αφορμές» που γεννούν ερεθίσματα για αυτοβελτίωση στους μαθητές. Στα χέρια τους είναι να αδράξουν την ευκαιρία.

 

Από το 1837

Το πρώτο Παρθεναγωγείο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στεγάζεται σε μισθωμένη κατοικία και αρχίζει να λειτουργεί το 1837. Μετά παρέλευση ολίγων ετών, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, αγόρασε από την μονή Ζωοδόχου Πηγής Ανδρου οικόπεδο, επί της οδού Πανεπιστημίου, για την ανέγερση ιδιόκτητου διδακτηρίου.

Τα Αρσάκεια Σχολεία της Πάτρας και η ιστορία τους - ΦΩΤΟ

Τούτο θεμελιώνεται το 1846, βάσει σχεδίων του περιφήμου αρχιτέκτονος Λύσανδρου Καυταντζόγλου, το οποίο επρόκειτο να εξελιχθεί στο γνωστό Αρσάκειο μέγαρο των Αθηνών.

Η απήχηση την οποία είχαν τα Διδασκαλεία της Εταιρείας και στον απόδημο ελληνισμό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι παροικίες του εξωτερικού ζητούν αρσακειάδες διδασκάλισσες για τα σχολεία τους.

 

Ο Αρσάκης

Υπάρχει μία τάξη Ελλήνων ανεγνωρισμένης άξιος, οι οποίοι, κατά τους τελευταίους αιώνες, ανεδείχθησαν ένθερμοι μυσταγωγοί των υψηλών ελληνικών ιδεωδών και των παραδόσεων. Αφιέρωσαν τη ζωή τους και τις δραστηριότητές τους στην υπηρεσία των πνευματικών και η θητών αρχών και προσέφεραν στο έθνος, όταν μετά από δουλεία τεσσάρων αιώνων ανέκτησε την ελευθερία του, όσα τουλάχιστον και Οι καλύτεροι των άλλων Ελλήνων. Είναι Οι μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες, οι οποίοι αποτελούν ξεχωριστό γνώρισμα της φυλής και ενσαρκώνουν μετά έργα τους μία από τις φωτεινότερες παραδόσεις τού νεότερου ελληνισμού.

Τα Αρσάκεια Σχολεία της Πάτρας και η ιστορία τους - ΦΩΤΟ

Αφού απέκτησαν, με κόπους και μόχθους, ακόμη δε και με προσωπήτες στερήσεις, άφθονα για την εποχή τους υλικά αγαθά, δεν εδίστασαν να διαθέσουν τον πλούτο τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν στην ελεύθερη πατρίδα μεγάλα έργα κοινωνικής ευποιίας και να συμβάλουν σημαντικά με τις χορηγίες τους στην πνευματική αναγέννηση τού έθνους. Στην χορεία των μεγάλων ευεργετών ξεχωριστή θέση κατέχει και ο Απόστολος Αρσάκης, ο θεμελιωτής των Αρσακείων Σχολείων.

Γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1792 στο χωριό Χοταχόβα της επαρχίας Κορυτσάς της Β. Ηπείρου.

 

Στην Πάτρα

Η ίδρυση και η λειτουργία του Αρσάκειου Εκπαιδευτηρίου των Πατρών, σε χρόνους κατά τους οποίους η παιδεία του έθνους, υποτυπώδης και περιορισμένη, απέβλεπε στο να περιστείλει κυρίως τον αναλφαβητισμό των νέων γενεών, εθεωρήθη γεγονός υψίστης σημασίας και ήταν το αποτέλεσμα καθολικού και επιμόνου αιτήματος των κατοίκων της πόλεως προς την «εν Αθήναις Φιλεκπαιδευτικήν Εταρείαν», οι οποίοι ήθελαν να προσφέρουν πρόσθετες ευκαιρίες παιδείας στα θήλεα τέκνα τους, τα οποία δεν είχαν τότε την πρόσβαση στην μόρφωση που εδικ,αιούντο. Το αίτημα για την ίδρυση Αρσάκειου Εκπαιδευτηρίου στην Πάτρα υπεβλήθη για πρώτη φορά προς το διοικητικό συμβούλιο της ΦΕ την 26η Ιανουάριου 1875.

Τα Αρσάκεια Σχολεία της Πάτρας και η ιστορία τους - ΦΩΤΟ

Τα εγκαίνια έγιναν στις 30 Ιανουαρίου 1892, εορτή των Τριών Ιεραρχών, με ιδιαίτερη επισημότητα. Κατά τα πρώτα έτη της ιδρύσεώς του ελειτούργησε πρότυπο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο

Το γεγονός χαιρετίσθηκεμε ικανοποίηση στην πόλη των Πατρών και είχε ιδιαίτερη απήχηση και στην ευρύτερη περιοχή. Η λειτουργία του σχολείου θεωρήθηκε «γεγονός υψίστης σημασίας», γιατί απέβλεπε στην αρτιότερη εκπαίδευση των κοριτσιών.

 

Το νέο κτίριο

Προϊόντος του χρόνου, το κτίριο στο οποίο είχε στεγασθεί το Αρσάκειο εκπαιδευτήριο (Ρήγα Φεραίου) απεδείχθη ανεπαρκές, λόγω της αυξήσεως του αριθμού των τροφίμων του, αλλά ήταν και επισφαλές λόγω της παλαιότητός του.Τα Αρσάκεια Σχολεία της Πάτρας και η ιστορία τους - ΦΩΤΟ

Επειδή όμως επρόκειτο περί ιδρύματος ευεργετικωτάτου διά τας Πάτρας και μεγάλως κοσμούντος αυτάς, συνδεόμενου αρρήκτως με την εκπαίδευσιν του γυναικείου κόσμου» (Πρακτικά Δημοτ. Συμβουλίου Πατρών 19-9-192(3, σ. 71), ο Δήμος Πατρέων απεφάσισε να ανεγείρει με δαπάνες του νέο εκπαιδευτήριο, αντάξιο της πόλεως για την στέγασή του. Τούτο δε ανηγέρθη στην μέχρι σήμερα γνωστή θέση του της οδού Μαιζώνος, σε έκταση 5.010 τεκτονικών πατραϊκών πήχεων,επϊ δημάρχου Πατρέων Ιωάννου Βλάχου. Τα σχέδια εξεπόνησε ο αρχιτέκτων Αθηνών Αναστάσιος Μεταξάς, επειδή δε επρόκειτο περί μνημειώδους έργου» (Βλ. Πρακτ. Δημοτ. Συμβουλίου Πατρών 14-3-1929, σ. 22) εζητήθη και η γνωμάτευση του διεθνούς φήμης Ιταλού αρχιτέκτονος στο Πολυτεχνείο της Ρώμης Ιωάννου Β. Μιλάνι. Την άνοιξη του 1929 ετέθη ο θεμέλιος λίθος, Οι δε εργασίες ανεγέρσεως διήρκεσαν μία δεκαετία περίπου. Την 21η Οκτωβρίου του 1940 έγινε η μεταστέγαση του Σχολείου στο νέο διδακτήριο, μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου…

Αναμνήσεις

Την εποχή εκείνη δεν θεωρείτο και ό,τι καλύτερο να είσαι μαθήτρια του Αρσάκειου.

Τα Αρσάκεια Σχολεία της Πάτρας και η ιστορία τους - ΦΩΤΟ
Η διαφορετικότητα στο μεγαλείο της. Μόνο θηλέων, στολή με ριγέ πουκάμισο και φούστα μπλε, άλλη αντιμετώπιση, ξεχωρίζαμε! Ισως όμως αυτό μας έδεσε περισσότερο, δημιουργώντας δυνατές φιλίες που κρατάνε μέχρι σήμερα.
Το σχολείο μεταλλασσόταν από ιδιωτικό σε δημόσιο ανάλογα την περίπτωση!

– Από τις “Επιλογές” της 6ης Ιουνίου 2015

Τα Αρσάκεια Σχολεία της Πάτρας και η ιστορία τους - ΦΩΤΟ

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ