Τουρκία: Η επομένη των προεδρικών εκλογών – Διεθνολόγοι και αναλυτές εξηγούν στην «Π»

Ελληνες γνώστες της γεωπολιτικής και των τρεχόντων ελληνοτουρκικών μιλούν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» για τις εκλογές στην Τουρκία και τη «μάχη» Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου.

Τουρκία: Η επομένη των προεδρικών εκλογών - Διεθνολόγοι και αναλυτές εξηγούν στην «Π» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα λύσουν τις διαφορές τους στις 28 Μαΐου

Νεοοθωμανισμός εναντίον Κεμαλισμού σημειώσατε «1». Για την ώρα πάντως, καθώς ακολουθεί και β΄ γύρος εκλογών στις 28 Μαΐου. Κι εκεί θα δούμε αν θα χαμογελάσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του 49,62% ή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του 44,89%.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι η Τουρκία βγαίνει από αυτές τις εκλογές διαιρεμένη, χωρισμένη, πλέον, σε δύο ισχυρά, πανίσχυρα ρεύματα για να μην πούμε στρατόπεδα. Τα οποία, όμως, έχουν ως κοινό παρονομαστή τον εθνικισμό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι υπερτόνισαν τον ρόλο του έθνους στις τοποθετήσεις τους αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.

Κάπως έτσι μπορούμε να συνοψίσουμε όλα όσα καταγράψαμε από τις προχθεσινές εκλογές. Ζητήσαμε βέβαια και τη βοήθεια ειδικών, ανθρώπων που παρακολουθούν τα… σημεία των καιρών στα ελληνοτουρκικά και γνωρίζουν αρκετά καλά τα θέματα της γεωπολιτικής.

Ο λόγος για την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και υποψήφια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα Σία Αναγνωστοπούλου, τον διπλωμάτη και πρέσβη επί τιμή Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο, τον διδάκτορα Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης και λυκειάρχη της Ιονίου Σχολής Μελέτη Μελετόπουλο και τον διεθνολόγο Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο, οι οποίοι μας έδωσαν τα φώτα τους για όλα όσα έγιναν προχθές αλλά και όλα όσα ακολουθούν το επόμενο διάστημα και φυσικά για το πώς όλα αυτά επηρεάζουν και τη χώρα μας, ενδεχομένως και ολόκληρο τον πλανήτη.

Συνοψίζοντας τις εκτιμήσεις τους, μπορούμε να πούμε ότι άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, ζητούν την ετοιμότητα της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα, καθώς ένας εσωτερικός διχασμός στην Τουρκία μπορεί να επιχειρηθεί να εξαχθεί και στη χώρα μας.

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Θα πρυτανεύσει η λογική της Δημοκρατίας»

Τουρκία: Η επομένη των προεδρικών εκλογών - Διεθνολόγοι και αναλυτές εξηγούν στην «Π»

Την ευχή να πρυτανεύσει η φωνή και η λογική της Δημοκρατίας εξέφρασε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία έχει μεγάλη εξειδίκευση σε θέματα που αφορούν την οθωμανική και τουρκική πολιτική Ιστορία. «Οι τουρκικές εκλογές δεν ανάδειξαν νικητή, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης. Ο β΄ γύρος είναι βέβαιος κι εκεί θα παιχθούν όλα, γιατί ούτε ο νικητής της δεύτερης κάλπης έχει προκαθοριστεί κι ας έχει ένα μικρό προβάδισμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανέφερε χαρακτηριστικά η Σία Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε: «Δεν είμαι από τους αναλυτές που θα υπαγόρευα, έστω και με έμμεσο τρόπο, τι πρέπει να ψηφήσει ένας άλλος λαός. Μπορώ να το κάνω αυτό στον δικό μου λαό, αλλά όχι σε κάποιον άλλον γιατί είναι διαφορετικές οι κουλτούρες και οι νοοτροπίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να νικήσουν οι δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία. Είναι αναγκαία η πολιτική σταθεροποίηση της γειτονικής χώρας και το να έχουμε μια Τουρκία που να βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με τους γείτονές της. Είναι κρίσιμες, λοιπόν, οι εκλογές στην Τουρκία, όπως φυσικά κι εκείνες στην Ελλάδα για άλλους όμως λόγους. Στην Τουρκία, ούτε λίγο, ούτε πολύ, παίζεται η ίδια η Δημοκρατία, ο ευρωπαϊκός επαναπροσανατολισμός, οι σχέσεις καλής γειτονίας και η τήρηση του διεθνούς δικαίου. Νομίζω ότι τελικά θα πρυτανεύσει η φωνή και η λογική της Δημοκρατίας».

 

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: «Κίνδυνος να παραλύσει η Τουρκία»

Τουρκία: Η επομένη των προεδρικών εκλογών - Διεθνολόγοι και αναλυτές εξηγούν στην «Π»

«Το αποτέλεσµα, για εμένα τουλάχιστον, ήταν αναμενόμενο, κυρίως γιατί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελέγχει, μετά από τόσα χρόνια στην εξουσία, την κατάσταση στην Τουρκία». Αυτό δήλωσε ο διπλωμάτης και πρέσβης επί τιμή, Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, ο οποίος εδώ και πολλές 10ετίες γνωρίζει πώς έχουν τα πράγματα στην εξωτερική πολιτική και κυρίως στο εσωτερικό της Τουρκίας. «Θεωρώ ότι κατά ποσοστό 80%, ο Ερντογάν θα κερδίσει και στις εκλογές που θα γίνουν στις 28 Μαΐου. Βεβαίως, αν ο μη γένοιτο κερδίσει στον β΄ γύρο ο Κιλιτσντάρογλου, θεωρώ ότι θα προκληθεί εμπλοκή στη διακυβέρνηση της γειτονικής χώρας, καθώς ο Ερντογάν έχει τον έλεγχο του κοινοβουλίου. Σε αυτήν την περίπτωση, κατά την κρίση μου, θα υπάρξει παράλυση της Τουρκίας. Ως προς τα ελληνοτουρκικά, εγώ θα έλεγα στην ελληνική πολιτική ηγεσία, όποια κι αν είναι αυτή μετά τις προσεχείς εκλογές, να κοιτάξει πώς θα αντιμετωπίσει την Τουρκία, ανεξαρτήτως του ποιος είναι πρόεδρος σε αυτήν. Οι Τούρκοι έχουν κοινή πολιτική από την εποχή του 1922. Επίσης σε περίπτωση παράλυσης της Τουρκίας λόγω του σεναρίου που προανέφερα, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να μείνει αδρανής, αλλά επιβάλλεται να κοιτάξει να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις και τις καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα -οικονομικά, διπλωματικά, γεωπολιτικό, κ.λπ.».

Σύμφωνα με τον Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο, η πόλωση είναι τεράστια αυτή τη στιγμή στη γειτονική χώρα, η οποία είναι επί της ουσίας διαιρεμένη σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, κεμαλιστών και ερντογανικών.

 

ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Κανείς δεν θα αναγνωρίσει την ήττα του»

Τουρκία: Η επομένη των προεδρικών εκλογών - Διεθνολόγοι και αναλυτές εξηγούν στην «Π»

Σύμφωνα με τον Μελέτη Μελετόπουλο, η Τουρκική κοινωνία βρίσκεται, πλέον, σε βαθύ διχασμό, όμως και οι δύο αντίπαλες ομάδες, οι Ισλαμιστές και οι Κεμαλιστές, είναι εξίσου επικίνδυνες για τα συμφέροντα του ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή. Ας δούμε τι δήλωσε στην «Π» ο διδάκτορας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, εκπαιδευτικός και λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής: «Οι τουρκικές εκλογές κατέδειξαν τον βαθύ διχασμό της τουρκικής κοινωνίας σε δύο εντελώς αποξενωμένα μεταξύ τους υποσύνολα. Η σχέση τους από εδώ και στο εξής θα είναι δύσκολη, ενδεχομένως δε και συγκρουσιακή. Καμία από τις δύο πλευρές δεν θα αναγνωρίσει εύκολα την ήττα της. Υπάρχει, όμως, ένας κοινός τόπος μεταξύ Ισλαμιστών και Κεμαλιστών: Αυτός είναι η σχέση της Τουρκίας με την Ελλάδα. Οι μεν Κεμαλιστές φέρουν το ιστορικό αποτύπωμα της γενοκτονίας των Ελλήνων του 1922, της εισβολής στην Κύπρο το 1974 και των αλλεπάλληλων ελληνοτουρκικών κρίσεων του τελευταίου τετάρτου του 20ού αιώνα. Οι δε Ισλαμιστές φέρουν το αποτύπωμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία επί αιώνες προέβαινε σε συστηματικές σφαγές και βίαιο εξισλαμισμό των Ελλήνων. Οι Ισλαμιστές φαντασιώνονται την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, της οποίας τη διάλυση γνωρίζουν πολύ καλά ότι προκάλεσαν οι Ελληνες το 1821 και το 1912. Επομένως περιττές και αφελείς είναι οι προσδοκίες από μια ενδεχόμενη Μεταπολίτευση στην Τουρκία. Η μόνη ενδεδειγμένη ελληνική στάση είναι η αδιάλλακτη προσήλωση στο εθνικό συμφέρον».

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Ακραίοι εθνικιστές φτάνουν στο 25%»

Τουρκία: Η επομένη των προεδρικών εκλογών - Διεθνολόγοι και αναλυτές εξηγούν στην «Π»

«Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία μάς προετοίμαζαν για ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να βγει πρώτος.
Επί της ουσίας είναι ο νικητής των εκλογών, σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση». Αυτό δήλωσε στην «Π» ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, ο οποίος θεωρεί ότι η άνοδος του εθνικισμού στη γειτονική χώρα, επιβάλλει στην Ελλάδα να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση σε όλα τα επίπεδα.
«Προσωπικά είμαι προβληματισμένος για το ότι ακραία εθνικιστικά κόμματα συγκεντρώνουν, πλέον, το 25% των ψήφων στη γείτονα χώρα. Αυτό σημαίνει ότι όποιος κι αν εκλεγεί, ακόμη κι αν αυτός είναι ο Κιλιτσντάρογλου, οι εθνικιστές θα είναι παρόντες. Αυτό καθιστά, λοιπόν, πολύ δύσκολη τη συνεννόηση με την Ελλάδα, καθώς ο Τουρκικός εθνικισμός θα είναι «παρών» όποιος κι αν κερδίσει στις 28 Μαΐου», ανέφερε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος και πρόσθεσε: «Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμη. Η Τουρκία δείχνει, πλέον, να είναι μια διαιρεμένη χώρα.Ο Ερντογάν είναι μεν κυρίαρχος του παιχνιδιού, όμως το ότι είναι στην εξουσία τόσα πολλά χρόνια είναι και πλεονέκτημα και μειονέκτημα για εκείνον. Από τη μια πρέπει να ανοικοδομήσει ολόκληρες περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς και να διαχειριστεί τις αντιδράσεις και από την άλλη δεν μπορεί να… τα ρίξει στους προηγούμενους, γιατί πολύ απλά οι προηγούμενοι είναι αυτός ο ίδιος! Ο λαός είναι χωρισμένος και η αντιπολίτευση μπορεί να κατεβάσει κόσμο στον δρόμο και να μη δεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ