Ξένοι στο ίδιο σώμα

Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

 

Το ερώτημα ακούγεται βλακώδες, αλλά πάταξον μεν, άκουσον δε (πάει και το ανάποδο, πάντως): Πόσο ζεστή είναι η ζέστη; Οι επιστήμονες και οι εμπειρικοί αποφαίνονται ότι δεν βιώνουν τις υψηλές θερμοκρασίες όλοι με τον ίδιο τρόπο, αλλά κανείς μας δεν μπορεί να καταλάβει τον τρόπο του άλλου. Είναι σαν τον πόνο ή τα χρώματα. Ξέρουμε τι εστί πονόδοντος και πώς είναι το γαλάζιο, αλλά ποια και πόσης έντασης είναι τα αντίστοιχα ερεθίσματα ενός άλλου οργανισμού;

Η απορία μας επισκέφθηκε αυτές τις ώρες, τώρα που ο περισσότερος κόσμος παραμερίζει όλα τα άλλα ζητήματα της επικαιρότητας και ασχολείται με τον επικείμενο καύσωνα. Πολλοί βασανίζονται προκαταβολικά: Αναστενάζουν μόλις ακούσουν την πρόγνωση αλλά επίσης και με τα πρόδρομα φαινόμενα που μας οδηγούν προς τη ζέστη. Ωχ, ωχ, έπεσε ο αέρας. Γύρευε τι μας περιμένει. Ωχ, ωχ, ωχ.

Για να έχει 28 βαθμούς τώρα το πρωί, σκέψου τι θα γίνεται στις 3. Ωχ, ωχ, ωχ. ωχ. Κοίτα το φεγγάρι τι χρώμα έχει. Αντίθετα με κάποια παλιότερα χρόνια όπου δεν νομίζουμε ότι απασχολούσε η υψηλή θερμοκρασία τόσο πολύ τον πληθυσμό, στις μέρες μας οι θέρμες του καλοκαιριού, αν και φυσιολογικές, αν και αναμενόμενες, αν και αντιμετωπίσιμες σε μεγάλο βαθμό με τεχνικά, ανακουφιστικά μέσα, θεωρούνται ισοδύναμες κολαστηρίου.

Παίζουν ρόλο οι σύγχρονες πολεοδομικές παράμετροι, μπετόν και πολύωρη έκθεση στους ήλιους κατά τις μετακινήσεις μας, που είναι αναγκαστικά μακρές, αλλά και η χαμηλοτάβανη δόμηση και η πολιορκία μας από κτίσματα που αναδίνουν ανακλάσεις θερμικού φορτίου. Παίζουν ρόλο οι υποχρεώσεις: Κατά τους αρχαίους χρόνους της παιδικής μας ηλικίας, ήταν αδιανόητο να δεις περιφερόμενο άνθρωπο στις 4μμ στο κέντρο της πόλης από τον Ιούλιο και μετά, ενώ όλοι κάπου τρέχουμε σήμερα τέτοιες αποφράδες ώρες. Παίζουν ρόλο οι ψυχολογικές πιέσεις που ιδροκοπάνε στο κεφάλι μας και επιτείνουν το αίσθημα της ζέστης, μέσα από μια δραματουργική έξαρση που θυμίζει Εκάβη μετά τη σφαγή της Τροίας.

Συνήθως όσοι ζεσταίνονται, φέρονται σαν να υπάρχει υπεύθυνος. (Και πράγματι υπάρχει: Εσύυυυ, που σου έλεγα φτιάξε το κλιματιστικό και με αγνοούσεεεεεες). Παίζει ρόλο η βιολογική ιδιοσυστασία καθενός, η ελαφρότητα και η ποιότητα των ενδυμάτων του, αλλά και η πυκνότητα του τριχωτού του. Παίζει ρόλο τι τρώμε και τι πίνουμε. Παίζει ίσως ρόλο ακριβώς η πρόσβαση στα ανακουφιστικά εργαλεία: Όταν είσαι όλη την ώρα στους κλιματισμούς, μόλις τους στερηθείς νιώθεις βρασμό. Αλλά σε κάθε περίπτωση, η αναμέτρηση με τη ζέστη είναι μια μύηση στην υψηλή ψυχοδιανοητική τεχνική της στωικής αντίδρασης, μέσω της οποίας εμείς και το σώμα μας γινόμαστε δύο ξένοι και οι επιδράσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος δεν μας αφορούν, καθώς κάνουμε βύθιση σε μια ουδετεροποίηση που θα μας καθιστούσε άτρωτους εάν το περιβάλλον δεν ήταν ξεροκέφαλο και ο καρχαρίας μπορεί πράγματι να σου κόψει την αρτηρία, είτε είσαι μέσα στο σώμα σου είτε λείπεις. Σε κάθε περίπτωση, η στωικότητα είναι ένα σημαντικό όπλο προς την καθαρή εκτίμηση των μεγεθών. Δεν πονάς, δεν υποφέρεις, μέχρι του σημείου που, μάγκα, έχουν δίκιο, πονάει και καίει αυτό.

Η στωικότητα, βέβαια, μπορεί να σε παρασύρει προς τον μαζοχισμό. Επιδιώκεις να σκάσεις, να ιδρώσεις, να εξατμιστείς, προκειμένου να σε απελευθερώσει το μαρτύριο. Η εποχή μας ωστόσο την ανωτερότητα δεν την πολυευνοεί, αντιθέτως θεωρείσαι πιο γήινος αν αρπάζεσαι, υποφέρεις, διεκδικείς, αντιδικείς, διαφημίζεις τις δυσανεξίες και τις ιδιαιτερότητές σου. Αλλά δεν βλάπτει να σου βρίσκεται λίγη ποιότητα για τις δύσκολες ώρες. Σκέψου ότι πιο πολύ ανακουφίζεται από τη βουτιά, το ντους, την κρύα μπύρα εκείνος που πραγματικά φλέγεται, που πραγματικά μπορεί να την εκτιμήσει.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ