Αχαΐα: Ανοιγμα με το 95% των μαθητών παρόντες στα σχολεία παρά …τη γρίπη

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε ζητήσει χθες από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, όλης της χώρας, την πλήρη καταγραφή όλων των απουσιών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι ιώσεις της εποχής έχουν εξαπλωθεί και σε ποιο βαθμό στη μαθητική κοινότητα.

Αχαΐα: Ανοιγμα με το 95% των μαθητών παρόντες στα σχολεία παρά ...τη γρίπη

Με ιδιαίτερα καλή εικόνα ξεκίνησαν χθες Δευτέρα 9/01/2023 τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Δυτική Ελλάδα. Οι απουσίες κυμάνθηκαν στα συνηθισμένα ποσοστά και δεν ξεπέρασαν το 5 -7% που καταγράφεται σχεδόν καθημερινά.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε ζητήσει χθες από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, όλης της χώρας την πλήρη καταγραφή όλων των απουσιών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι ιώσεις της εποχής έχουν εξαπλωθεί και σε ποιο βαθμό στη μαθητική κοινότητα.

Η καταγραφή αυτή κρίθηκε απαραίτητη μετά τις εκτιμήσεις που είχαν κάνει μέλη της επιστημονικής κοινότητας εκφράζοντας την άποψη ότι έπρεπε να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολικών μονάδων κατά μία εβδομάδα.

«Η εικόνα που καταγράψαμε χθες σχετικά με τις απουσίες των μαθητών δεν διαφέρει από αυτή που είχαμε πάντα» μας είπε ο περιφερειακός διευθυντής της Εκπαίδευσης, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος.Οπως πρόσθεσε ο ίδιος «η εικόνα που είχαμε χθες δεν μας κάνει να ανησυχούμε. Από κει και πέρα, θα παρακολουθούμε την κατάσταση και σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο θα λαμβάνουμε τα μέτρα που πρέπει».

Φυσιολογική χαρακτήρισε την κατάσταση και η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Ευγενία Πιερρή. «Σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του νομού μας η επιστροφή στα θρανία έγινε κανονικά για την πλειοψηφία των μαθητών μας. Οι απουσίες ήταν ελάχιστες και δεν διαφέρουν αριθμητικά από αυτές που καταγράφουμε σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς».

ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Η εικόνα στα σχολεία διαφέρει από την εικόνα που επικρατεί στις παιδιατρικές κλινικές. Οπως έγραψε η εφημερίδα «Πελοπόννησος», σε κάθε εφημερία του ΠΓΝΠ προσέρχονται πλέον των 100 παιδιών ενώ οι παιδιατρικές κλίνες είναι γεμάτες. Τα παιδιά και τα νεογνά που νοσηλεύονται είναι κυρίως με ιώσεις του αναπνευστικού, βρογχιολίτιδες και πνευμονίες.

Αντίστοιχα γεμάτες είναι και οι κλίνες του Καραμανδανείου, όπου νοσηλεύονται αρκετά βρέφη κάτω του ενός έτους και αρκετά νεογνά με προβλήματα κυρίως αναπνευστικά.

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής, Γαβριήλ Δημητρίου και η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου, Μαρία Ηλιοπούλου, χαρακτήρισαν την κατάσταση ελεγχόμενη παρά τις αυξημένες νοσηλείες και είχαν ταχθεί υπέρ του ανοίγματος των σχολείων. Ωστόσο και οι δύο εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα κρούσματα που θα ξεσπάσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η κορύφωση της γρίπης αναμένεται από τέλη Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο.

ΟΔΗΓΙΑ

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει επισημάνει η καθηγήτρια παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, Αναστασία Βαρβαρήγου, είναι καθοριστικό για τη μη εξάπλωση των ιώσεων οι γονείς να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι όταν έχουν συμπτώματα (υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, έντονη καταβολή και μυαλγίες, βήχας, πονόλαιμος, ρινική καταρροή). Οπως εξήγησε η ίδια, αυτό προφυλάσσει τα άλλα παιδιά αλλά και το ίδιο το παιδί που ασθενεί καθώς δεν εκτίθεται και σε άλλους ιούς που υπάρχουν στην κοινότητα και οι οποίοι θα επιβάρυναν περαιτέρω την κατάστασή του.

ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ

Παρότι η χρήση μάσκας είναι προαιρετική πλέον στα σχολεία, οι γιατροί επιμένουν στη θωράκιση που μπορεί να προσφέρει στους μαθητές, ιδίως μέσα στον συγχρωτισμό των κλειστών χώρων. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων είχε επισημάνει με επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας, ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου, την ανάγκη να φορούν μάσκα οι μαθητές όλων των βαθμίδων, αλλά η πρόταση αυτή δεν υιοθετήθηκε.

«Η πολιτεία θα πρέπει έστω και τώρα να μην επιτρέπει κανένα παιδί να επιστρέφει στο σχολείο χωρίς να έχει αναρρώσει πλήρως. Εμείς δίνουμε τις σωστές οδηγίες στους γονείς, αλλά δεν αρκεί αυτό. Ούτε ξέρουμε αν και πώς θα εφαρμοστούν. Προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθούσε ένα μέτρο που ήδη λαμβάνεται σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, και το οποίο προβλέπει ότι τα παιδιά επιστρέφουν μετά από νόσηση με ιατρική γνωμάτευση. Εστω για ένα μήνα να εφαρμοστεί, θα αποτρέψει τις επαναλοιμώξεις και τον νέο κύκλο μεταδόσεων» δήλωσε στο protothema.gr, η αντιπρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Αννα Παρδάλη.

Μάλιστα η ίδια, όπως και ο καθηγητής Τζανάκης, προτείνει στους αρμόδιους να υιοθετήσουν προσωρινά και το μέτρο της αύξησης της γονικής άδειας για τη φροντίδα των άρρωστων παιδιών τους, καθώς «με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να φροντίσουν τα παιδιά τους κρατώντας τα σπίτι αντί να τα στέλνουν χωρίς να είναι απολύτως καλά στο σχολείο αλλά και χωρίς να τα αφήνουν υπό ανάρρωση σε παππούδες και γιαγιάδες εκθέτοντάς τους ταυτόχρονα σε μεγάλο κίνδυνο για τη δική τους υγεία».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ