Αιγιάλεια – Αρχαία Ελίκη: Νέα ευρήματα ανατρέπουν τον «καταποντισμό»

Τα νέα ευρήματα που έκανε γνωστά ομάδα ερευνητών υπό τη διεύθυνση της Ντόρας Κατσωνοπούλου θα παρουσιαστούν επίσημα τον Σεπτέμβριο.

Αιγιάλεια - Αρχαία Ελίκη: Νέα ευρήματα ανατρέπουν τον «καταποντισμό»

Ολα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για τον «καταποντισμό» της Αρχαίας Ελίκης από τον μεγάλο σεισμό του 373 π.Χ, αλλά και αυτή – καθαυτή την αιτία της βύθισης και εξαφάνισής της πολιτείας, σε λίγο καιρό θ’ αποτελούν παρελθόν, αφού κάποια νέα, απρόσμενα ευρήματα που προέκυψαν από ανασκαφικές και γεωλογικές έρευνες ετών, έρχονται ν’ ανατρέψουν πλήρως τα δεδομένα.

Οπως προκύπτει από τα ευρήματα της ομάδας ερευνητών, στην περιοχή μεταξύ Νικολαιίκων, Ριζομύλου και Ελίκης κοντά στο Αίγιο υπό την διεύθυνση της αρχαιολόγου Ντόρας Κατσωνοπούλου και τα οποία πρόκειται να παρουσιαστούν (για πρώτη φορά) στις αρχές Σεπτεμβρίου στο 6ο Διεθνές Συνέδριο, μέσα από κτιριακά κατάλοιπα κ.ά. μιας εντελώς νέας και άγνωστης ιστορικής περιόδου, προκύπτει πως η Ελίκη συνέχισε να υπάρχει και μετά τον καταστροφικό σεισμό και προσπάθησε να διατηρήσει την θέση της στο αχαϊκό κοινό, που τελικά κατέλαβε ως νέα πρωτεύουσα το 281/280 π.Χ., η γειτονική πόλη του Αιγίου.

Η κ. Κατσωνοπούλου, μιλώντας στην «ΠτΔ», έδωσε ένα περίγραμμα των πλούσιων ανακοινώσεων που θα γίνουν το φθινόπωρο, εξηγώντας τους δύο νέους άξονες αποτελεσμάτων της πολυετούς έρευνας:

1) «Ουσιαστικά αλλάζει η ιστορία της Ελίκης όπως την ξέραμε. Ολοι πίστευαν ότι το έτος 373 π.Χ. ήταν το οριστικό τέλος αυτής της πόλης και αποδεικνύεται ότι δεν είναι έτσι. Αντιθέτως, η Ελίκη δεν εξαφανίστηκε συνέχισε να υπάρχει για πολλούς αιώνες μετά από αυτό. Αρα μιλάμε για μία νέα εικόνα που προκύπτει και αλλάζει την ιστορία όπως την ξέραμε, με την ταφόπλακα της πόλης,. που δεν ισχύει.

2) «Υπάρχουν καινούργια στοιχεία, για το τι ακριβώς συνέβη με αυτό το σεισμικό φαινόμενο και τις συνέπειες που είχε. Δηλαδή, ο σεισμός του 373 π.Χ. δεν ήταν μόνος σεισμός, αλλά αποτέλεσμα και άλλων γεωλογικών και φυσικών φαινομένων, βάσει μελετών και ερμηνειών αυτού του διάσημου σεισμού. Ηταν αλληλουχία γεγονότων που κατέληξαν σε μια καταστροφή που τότε εντυπωσίασε. Αρα, το ότι καταποντίστηκε η Αρχαία Ελίκη δεν ισχύει γιατί δεν πήγε ποτέ μέσα στη θάλασσα, όπως πιστευόταν.

«Η Ελίκη μετά τον σεισμό του 373 π.Χ»

Αιγιάλεια - Αρχαία Ελίκη: Νέα ευρήματα ανατρέπουν τον «καταποντισμό»

Πήλινα υφαντικά βάρη αργαλειού της Ελίκης του 3ου π.Χ. αιώνα

Το 6ο Διεθνές Συνέδριο για την Αρχαία Ελίκη θα διεξαχθεί στο Αίγιο από 4 έως 6 Σεπτεμβρίου, με ευθύνη της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης, στη σειρά συνεδρίων με τον διεθνώς καθιερωμένο τίτλο «Helike». Θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αιγιάλειας, με κεντρικό τίτλο «Η Ελίκη μετά τον σεισμό του 373 π.Χ. Ιστορία-Αρχαιολογία-Γεωλογία». Από την Ντόρα Κατσωνοπούλου και τους συνεργάτες μελετητές του ερευνητικού προγράμματος θα δοθεί η συνολική εικόνα που προκύπτει για την Ελίκη μετά το 373 π.Χ. με βάση τα αποτελέσματα μελετών των ευρημάτων που ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της αρχαίας πόλης. Στα ειδικότερα θέματα του περιλαμβάνονται: Το καταστροφικό φαινόμενο του 373 π.Χ. και οι συνέπειές του, η γεωλογία της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ελίκης, η Ελίκη και η περιοχή της στην μετασεισμική εποχή, η τεχνολογία των εργαστηρίων βαφής υφασμάτων στην Ελληνιστική Ελίκη και η διαχρονική παρουσίαση εργαστηρίων βαφικής και υφαντικής στον Κορινθιακό Κόλπο. Το Συνέδριο θα πλαισιωθεί από Εκθεση και Δράσεις Πειραματικής Αρχαιολογίας της βαφικής και υφαντικής της Αρχαιότητας, ενώ θα εκτεθούν 3 εικαστικά έργα σύγχρονης δημιουργού.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ