Αναστασία Βαρβαρίγου: Σε ετοιμότητα για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής Αναστασία Βαρβαρήγου υπογραμμίζει την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, ώστε να προληφθεί η εξέλιξη της νόσου

Αναστασία Βαρβαρίγου: Σε ετοιμότητα για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά

Δύο ύποπτα περιστατικά για οξεία ηπατίτιδα, που εισήχθησαν χθες στα παιδιατρικά νοσοκομεία των Αθηνών, σήμαναν συναγερμό στη χώρα μας. Ωστόσο, μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα.
«Προς το παρόν στη χώρα μας δεν έχουμε κανένα περιστατικό. Ωστόσο, είμαστε προετοιμασμένοι για να δράσουμε έγκαιρα», δήλωσε στην «Π» η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και καθηγήτρια Παιδιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αναστασία Βαρβαρήγου.

Η ίδια εξηγεί ότι «η αιτιολογία των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί είναι άγνωστη. Δεν γνωρίζουμε αν είναι κάποιος ιός ή κάποια τοξική ουσία. Σε κάποια περιστατικά απομονώθηκε ένας αδενοϊός, αλλά δεν εντοπίστηκε στα υπόλοιπα. Παράλληλα, έχει μία σποραδική εμφάνιση. Δηλαδή λίγα περιστατικά στην Αγγλία απ’ όπου ξεκίνησε, κάποια στην Αμερική και στην Ισπανία. Επομένως με βεβαιότητα δεν μπορούμε να πούμε τίποτα ακόμα».

Αναστασία Βαρβαρίγου: Σε ετοιμότητα για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά

Αναστασία Βαρβαρήγου

Η κ. Βαρβαρήγου επισημαίνει ότι υπάρχει επαγρύπνηση στους παιδιάτρους, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και στους γονείς. «Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ενημερωθούν οι γονείς, ώστε να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν συμπτώματα στα παιδιά τους».

Ανάμεσα στα συμπτώματα που περιγράφει η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, Αναστασία Βαρβαρήγου, είναι τα εξής: «Ο έντονος πόνος στην κοιλιακή χώρα, ο εμετός, η κόπωση είναι συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς και να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια. Ο παιδίατρος θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα κρίνει αν το παιδί πρέπει να νοσηλευτεί ή οτιδήποτε άλλο. Είναι καθοριστική η άμεση παρέμβαση, ώστε να προλάβουμε την εξέλιξη της νόσου. Το επισημαίνω αυτό, διότι κάποια από τα παιδιά που ασθένησαν έφτασαν στον γιατρό, όταν η νόσος είχε εξελιχθεί και χρειάστηκε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος».

Η κ. Βαρβαρήγου τονίζει, ότι η χώρα μας έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την καταγραφή και την επιτήρηση της νόσου. «Εχει δημιουργηθεί σύστημα επιτήρησης της επιδημιολογίας, ώστε να ανακοινώνεται στην αρμόδια αρχή του υπουργείου Υγείας και αναλόγως να λαμβάνονται τα μέτρα που πρέπει».

ΘΕΟΚΛΗΣ ΖΑΟΥΤΗΣ

«Πιθανόν να δούμε κρούσμα σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας. Δεν έχουμε ακόμα», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας χθες το πρωί στην ΕΡΤ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε «δεν υπάρχει κρούσμα ακόμα στην Ελλάδα, αλλά μπορεί πολύ σύντομα να το δούμε κι εδώ».

Ο κ. Ζαούτης πρόσθεσε, ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα, όπως γαστρεντερίτιδα, ναυτία, εμετός και διάρροια, ενώ κάλεσε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

«Η πλειοψηφία είναι στα παιδιά 3 έως 5 ετών. Υπάρχουν και κάποια μεγαλύτερα παιδιά, αλλά πάνω από 10 ετών δεν έχουμε δει πολλά κρούσματα», πρόσθεσε σχετικά, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια κατά των αδενοϊών.

«Είναι ελάχιστα μέχρι στιγμής τα κρούσματα και ακόμα λιγότερα τα σοβαρά, κι αυτό είναι το θετικό», είπε ακόμα. Τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, επίσης, είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα, επισήμανε.

ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ

Στο μεταξύ, μέσα από έγγραφο του ΕΟΔΥ, που έλαβε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ηπατος, οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία.

Από την πλευρά της η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ηπατος εξηγεί ότιο όρος «ηπατίτιδα» αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος. Είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται είτε παρεντερικά, είτε μέσω τροφών. Η ίδια αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι σε κανένα περιστατικό οξείας ηπατίτιδας που καταγράφηκε στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας και δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με ταξίδια.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ