Αρίσταρχος – Πλανητάριο: Το παρελθόν συναντά το παρόν και το μέλλον

Το απόγευμα του Σαββάτου 31 Ιουλίου, για πρώτη φορά η Ευρώπη συνέδεσε τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο με τη Γη,με λέιζερ, χάρη στη σύζευξη του «Αρίσταρχου» με τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο «Alpha Sat».

Αρίσταρχος - Πλανητάριο: Το παρελθόν συναντά το παρόν και το μέλλον

Τα Καλάβρυτα, μέσω του Αστεροσκοπείου «Αρίσταρχος» στον Χελμό -που επελέγη απ’ τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ως ο πρώτος επίγειος σταθμός του «Ευρυζωνικού Δικτύου του Διαστήματος»- συνδέουν τ’ όνομα τους με τη νέα εποχή στις επικοινωνίες και στη μεταφορά δεδομένων, όπου η χρήση λέιζερ έρχεται ν’ αντικαταστήσει τη τεχνολογία των ραδιοκυμάτων.

Το απόγευμα του Σαββάτου 31 Ιουλίου, για πρώτη φορά η Ευρώπη συνέδεσε τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο με τη Γη,με λέιζερ, χάρη στη σύζευξη του «Αρίσταρχου» με τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο «Alpha Sat».

Έτσι, ανοίγει οριστικά ο δρόμος για μια νέα τεχνολογία στη σύζευξη και επικοινωνία δορυφόρων και επίγειων σταθμών και δικτύων, με τη χρήση συστημάτων λέιζερ αντί ραδιοκυμάτων, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως επανάσταση στον χώρο των δορυφορικών επικοινωνιών.

Και αυτό γιατί η νέα τεχνολογία θ’ αυξήσει εντυπωσιακά τις ταχύτητες στη μεταφορά δεδομένων και, επίσης, θα κάνει τη μεταφορά τους πιο ασφαλή από ποτέ, χωρίς παρεμβολές, περιορισμούς στη χωρητικότητα κ.α.

Μέσω του «Αρίσταρχου», η Ελλάδα τοποθετείται πια στο παγκόσμιο στερέωμα των νέων τεχνολογιών στις τηλεπικοινωνίες, με τεράστιες δυνατότητες και πολύπλευρα οφέλη. Και αυτό χάρη στα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του «Αρίσταρχου» που επελέγη τον Αύγουστο του 2020 απ’ τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ως πρώτος επίγειος σταθμός του προγράμματος SkyLight, με την τοποθέτηση εκεί -το τελευταίο διάστημα- όλου του αναγκαίου εξοπλισμού.

Η παρουσίαση του προγράμματος SkyLight έγινε λίγες ώρες πριν την πρώτη σύζευξη, το πρωί του Σαββάτου, στην αίθουσα του «Πέτρινου», στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων, παρουσία του Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου, του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Δρ. Αθανασίου Στάβερη και του Προέδρου και Διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, με βασική εισήγηση απ’ τον Δρ. Σπύρο Βασιλάκο.

Ο Δρ. Σπύρος Βασιλάκος είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος και αναφέρθηκε τόσο στον σημαντικό ρόλο του «Αρίσταρχου» στην παρατήρηση του σύμπαντος και στη συνδρομή του, παγκοσμίως, στην αστρονομική Επιστήμη όσο και στον ρόλο που αποκτά, πλέον, στη μετάβαση -μέσω του SkyLight- στη νέα εποχή των τηλεπικοινωνιών.

Στο πρόγραμμα SkyLight και στις επαναστατικές αλλαγές που φέρνει αναφέρθηκαν, επίσης, η Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, Σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και ο Harald Haushshield, ScyLight Project Manager και στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, στην ομιλία του, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος», με δορυφόρους σε μεγάλο υψόμετρο αλλά και γεωστατικούς, θα τροφοδοτεί με δεδομένα τον «Αρίσταρχο», μέσω του γεωστατικού δορυφόρου «Alpha Sat», «με μια τεχνολογία που θεωρείται ως η επόμενη επανάσταση στις δορυφορικές επικοινωνίες, καθώς εξασφαλίζει πολύ μεγάλες ταχύτητες στη μετάδοση των δεδομένων και, μαζί, υψηλή ασφάλεια».

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ
ΥΠΟΔΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το Τηλεσκόπιο μας, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, βρίσκεται σε ύψος 2.340 μέτρων και -όπως είναι γνωστό-αποτελεί την μεγαλύτερη ερευνητική υποδομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είναι δε το μεγαλύτερο Τηλεσκόπιο στα Βαλκάνια και το δεύτερο μεγαλύτερο στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η θέση του, στην κορυφή Νεραϊδοράχη, επελέγη γιατί είναι από τα σημεία στην Ευρώπη με την χαμηλότερη φωτορύπανση και -κατά κανόνα- το Τηλεσκόπιο βρίσκεται πάνω απ’ τα σύννεφα.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων επεσήμανε, ακόμα, τον ρόλο του Δήμου αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην υποστήριξη του «Αρίσταρχου» και στη διευκόλυνση ερευνητών και επισκεπτών, κάτι που αναγνώρισε στην ομιλία του και ο Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, τονίζοντας ότι χωρίς τη συνδρομή της Τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης δεν θα είχε καταστεί δυνατή η επιτυχία του εγχειρήματος. Σημείωσε δε ότι ο «Αρίσταρχος» είναι σήμερα η μεγαλύτερη επίγεια ερευνητική υποδομή σ’ όλη την Ελλάδα.

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ