Coaching: Μόδα ή πραγματικό μυστικό αυτοβελτίωσης;

Για το coaching πολλά είχαν γραφτεί τα τελευταία χρόνια.

coaching-μάρη-γαρλιάνου-TRIP-magazine

Από την πρώτη στιγμή που άκουσα για το coaching, ήθελα να μάθω περισσότερα, γιατί ακόμα δε μπορούσα να διαχωρίσω εάν επρόκειτο για ένα trend που θα έκανε τον κύκλο του ή για μία πρακτική που ουσιαστικά θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους που ήταν έτοιμοι να κάνουν άνοιγμα στη βελτίωση του εαυτού.

Και αντικειμενικά, πολλά είχαν γραφτεί τα τελευταία χρόνια, οπότε απευθύνθηκα στη Μάρη Γαργαλιάνου, για να πάρω τις απαντήσεις που χρειαζόμουν.

Πολλά έχουν γραφτεί, πολλά έχουν ακουστεί. Με απλά λόγια, τι είναι το coaching?

Ο υποστηρικτικός και παρακινητικός σε κάθε συνθήκη «φίλος» που όλοι θα θέλαμε να έχουμε! Με λόγια απλά, το coaching είναι μια συνδημιουργική διαδικασία ανάμεσα στον coach και τον πελάτη, η οποία τον υποστηρίζει να ξεκλειδώσει τη δυναμική του σε όλα τα επίπεδα, να αναπτύξει τις κλίσεις και τα ταλέντα του και να μάθει να ζει εναρμονισμένος με τις αξίες του, τη ζωή που θέλει να ζει. Σαν διαδικασία εστιάζει στο παρόν με βλέμμα στο μέλλον και προκαλεί τους ανθρώπους μέσα από εύστοχα ερωτήματα όχι μόνο να ανακαλύψουν τη βέλτιστη εκδοχή τους, αλλά και να τη βιώσουν.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη coaching?

Υπάρχουν τουλάχιστον 100 διαφορετικά είδη coaching (!), με το πιο «διαδεδομένο» να είναι το Life Coaching που ασχολείται κυρίως με ζητήματα της καθημερινότητας, όπως το χτίσιμο νέων συνηθειών, την ισορροπία μεταξύ εργασίας-ζωής κλπ. Άλλα είδη coaching επίσης γνωστά είναι το Business, Communication, Executive, Career και Leadership. Αναλόγως του τι θέλει να δουλέψει κάθε άνθρωπος, θα απευθυνθεί και στον αντίστοιχο επαγγελματία με τη σχετική εξειδίκευση.

Τι έχω να κερδίσω από το coaching?

Έχεις ακούσει αυτό το περίφημο ρητό που λέει «Εκεί που κοιτάς, εκεί και θα πας»; Αυτό κερδίζουν οι άνθρωποι μέσα από το coaching. Πολλές φορές ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, αλλά δε γνωρίζουμε τον τρόπο. Άλλες φορές, ο τρόπος που ξέρουμε δε λειτουργεί. Και κάποιες άλλες απλά νιώθουμε σαν να έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας. Ε λοιπόν το coaching, σαν άμαξα μαγική σε οδηγεί εκεί που πραγματικά θες να πας αφού εστιάζει απόλυτα σε εσένα και την οπτική σου. Εν ολίγοις, κερδίζεις τον εαυτό σου.

μάρη-γαργαλιάνου-coaching-trip

Πώς θα ξέρω ποιον coach μπορώ να εμπιστευτώ? Τι πρέπει να προσέξω?

Ένας επαγγελματίας coach έχει εκπαιδευτεί στο να χτίζει κλίμα εμπιστοσύνης ώστε ο άνθρωπος με τον οποίο συνεργάζεται να νιώθει (και να είναι) ασφαλής και ήρεμος. Επειδή όμως αυτό δεν είναι εφικτό day one και επειδή «coaches» καλώς ή κακώς ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, θα πρότεινα, σε όποιον ενδιαφέρεται, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συνεργασία με έναν coach, να ζητήσει τα διαπιστευτήριά του. Η εμπιστοσύνη και η χημεία χτίζονται με το χρόνο, ο επαγγελματισμός όμως κατοχυρώνεται.

Μπορεί το coaching να βελτιώσει και την προσωπική μου ζωή ή ειδικεύεται στην επαγγελματική?

Το coaching δουλεύει το ίδιο αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα. Μου έχει συμβεί αρκετές φορές να ξεκινήσω να δουλεύω με έναν άνθρωπο κάτι που αφορά την επαγγελματική του ζωή, ένα ζήτημα καριέρας και να οδηγηθούμε σε συνέχεια αυτού στη σχέση του με τη σύντροφό του, ή στο ότι αισθάνεται ότι «δεν έχει φωνή». Η ζωή προκύπτει και παράλληλα είναι το άθροισμα των επιλογών μας. Αν κάποιος θέλει να βελτιώσει την καθημερινότητά του ως όλον και δε ξέρει τον τρόπο, το coaching είναι μια σοφή επιλογή!

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία του coaching?

Ειλικρινή πρόθεση για να αλλάξεις ό,τι δε λειτουργεί και ισχυρή θέληση για να το κάνεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό, από τη σκοπιά του ανθρώπου που θα επιλέξει το coaching. Σε ότι αφορά τη διαδικασία τώρα αυτή καθεαυτή, πολύ συνοπτικά, περιλαμβάνει μια καλή στοχοθεσία (που θέλουμε να πάμε), διερεύνηση πραγματικότητας και επιλογών (τι ισχύει τώρα και τι επιλογές υπάρχουν), σχεδιασμό δράσεων, επιμέρους βήματα, μέτρηση επιτυχίας/αποτελεσμάτων. Ο πελάτης να είναι πάντα έτοιμος για ισχυρές δονήσεις επιγνώσεων, στιγμές συγκίνησης και ενθουσιασμού!

coaching-trip-magazine

Φωτογραφία από Lisa Fotios (pexels.com)

Ποιος είναι ο στόχος των coaching sessions?

Να φτάνει ο άνθρωπος κάθε φορά πιο κοντά στον επιθυμητό του στόχο. Να μαθαίνει πώς μαθαίνει, ποιος είναι, ποιος γίνεται και πώς. Να αισθάνεται πιο ανάλαφρος, πιο σίγουρος, πιο ήρεμος και πιο προετοιμασμένος σε κάθε συνθήκη. Να αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ενσυναίσθηση, ανθεκτικότητα. Να είναι πιο ειλικρινής με τον εαυτό του, τον οποίο σταδιακά αποδέχεται. Όλα αυτά να έχουν διάρκεια. Όλα αυτά είναι coaching.

Ποια είναι τα σημάδια, ώστε να καταλάβω πως μπορεί να χρειάζομαι coaching?

Αν φαινομενικά στη ζωή σου όλα βαίνουν καλώς όμως εσύ αισθάνεσαι ένα κενό και σου μοιάζουν «μέτρια», αν αισθάνεσαι σίγουρη για τον επόμενο επαγγελματικό ή προσωπικό σου στόχο αλλά δε ξέρεις με ποιον τρόπο θα τον πετύχεις, αν οι ρυθμοί της καθημερινότητας σε έχουν καταπιεί και έχεις χάσει το «νόημα» και αν χρειάζεσαι έναν άνθρωπο υποστηρικτικό που με τρόπο φυσικό θα σε παρακινεί σε όλα τα παραπάνω, τότε το coaching είναι για σένα!

Τι coaching skills πρέπει να έχει ένας manager σε ένα οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον?

Το σημαντικότερο και μάλιστα με διαφορά coaching skill για έναν manager, το οποίο για μένα είναι δεξιότητα ζωής, είναι το να επικοινωνεί αποτελεσματικά. Τι σημαίνει αυτό; Να ακούει «ενεργητικά» όσα λέγονται και όσα δε λέγονται, να προωθεί ένα πρότυπο υγιούς ηγεσίας με θετική επιρροή το οποίο εμπνέει την ομάδα, να δημιουργεί ένα κλίμα ασφαλές όπου όλοι ακούγονται και εκφράζονται χωρίς το φόβο της «ακύρωσης» ή της απόλυσης. Αν ένας manager δεν έχει σίγουρα αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε μάλλον χρειάζεται coaching! Και καλό θα ήταν η εταιρεία του να του το χορηγήσει…

Πες μου έναν μύθο για το coaching που “πρέπει” να ξεχάσουμε.

«Το coaching δίνει τις καλύτερες συμβουλές». Ακόμα και τώρα συναντώ ανθρώπους που μου λένε «Α, είσαι coach, άρα ξέρεις να δίνεις καλές συμβουλές!». Ακριβώς επειδή οι συμβουλές τις περισσότερες φορές δε λειτουργούν και δε λειτουργούν ακριβώς επειδή έχουν κατεύθυνση, γεννήθηκε το coaching και μαζί του αναβίωσε η «Μαιευτική» του Σωκράτη, στην οποία είναι βασισμένο. Το coaching δε θα σου πει τι να κάνεις, θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τι αληθινά θες να κάνεις, ώστε τελικά να το κάνεις και μάλιστα με επιτυχία.

Μήπως το coaching είναι ακόμα μία “μόδα” που θα περάσει;

Χαίρομαι καταρχάς που έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το coaching δεν είναι τάση! Αν από την άλλη είναι «μόδα», τότε σίγουρα ήρθε για να μείνει. Ποιος μπορεί να αρνηθεί μια μόδα που τον κάνει διαρκώς να μοιάζει και να είναι πιο ισορροπημένος, πιο φωτεινός και πιο υγιής μέσα κι έξω του άλλωστε;!

 

* Μάρη Γαργαλιάνου, Διαπιστευμένη Life Coach με εξειδίκευση στον τομέα της Επικοινωνίας, Δημιουργός του www.magicme.gr [στοιχεία επικοινωνίας: mari.gargalianou@gmail.com]

** Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε και στο TRIP magazine της εφημερίδας Πελοπόννησος

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ