6 μυστικά για να γίνεις πιο δυνατή συναισθηματικά

Το να περνάς μία δύσκολη φάση στη ζωή σου είναι το πιο ανθρώπινο που μπορεί να τύχει, όμως πώς θα καταφέρεις να βγεις πιο συναισθηματικά… ανθεκτική;

δυνατή-συναισθηματικά Φωτογραφία από Anna Shvets (pexels.com)

Το να περνάς μία δύσκολη φάση στη ζωή σου είναι το πιο συνηθισμένο, φυσιολογικό και ανθρώπινο που μπορεί να τύχει, όμως πώς θα καταφέρεις να βγεις από αυτή την εμπειρία πιο δυνατή και συναισθηματικά… ανθεκτική;

Εάν αισθάνεσαι πως έχεις χάσει κάθε κίνητρο, είσαι απογοητευμένη ή εξουθενωμένη, νιώθεις πως τίποτα και κανείς δε μπορεί να σε βοηθήσει, με το καράβι της ζωής σου να μοιάζει ακυβέρνητο, όλα αυτά είναι μία απολύτως ανθρώπινη συνθήκη, όμως είναι ταυτόχρονα και σημάδια που αποδεικνύουν πως μάλλον η ζωή σου βρίσκεται εκτός ισορροπίας.

via GIPHY

Και αυτό που πρέπει πρωτίστως να συνειδητοποιήσεις είναι πως για αυτό το «πρόβλημα» δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι που θα τα κάνει όλα και πάλι όμορφα.

Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και δουλειά από μέρους σου, για να μπορέσεις ξανά να έρθεις σε επαφή με τον ψυχισμό, τα συναισθήματα και το σώμα σου, ώστε να νιώσεις πως βρήκες ξανά τον έλεγχο της ζωής και της καθημερινότητάς σου και όχι πως είσαι έρμαιο των συνθηκών, αντιδρώντας σπασμωδικά σε οτιδήποτε συμβαίνει ή αισθάνεσαι.

Δεν είναι εύκολος ο δρόμος, αλλά πλέον έχουμε το self-help στην άκρη του χεριού μας, οπότε ας δούμε μαζί ορισμένα στοιχεία που μπορούν να σε βοηθήσουν να βγεις από αυτή την κινούμενη άμμο.

Πώς θα γίνεις συναισθηματικά δυνατή

Για αρχή, μη θέτεις υπερβολικές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Πάμε να ξεκινήσουμε μία διαδικασία healing τρόπον τινά, οπότε να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου, να τον αντιμετωπίζεις με ενσυναίσθηση και συμπόνια.

1. Σκέψου πού είσαι

Κάθε διαφορετική φάση της ζωής μας μπορεί να χρειάζεται και μία διαφορετική εκδοχή του εαυτού μας, όμως εάν δε μπορείς ξεκάθαρα μέσα στο μυαλό σου να συνειδητοποιήσεις σε ποιο σημείο βρίσκεσαι ακριβώς, τότε αυτό είναι το σημείο εκκίνησης. Σκέψου τις βασικές αρχές που διέπουν τη ζωή σου, την επαγγελματική σου πορεία, τις σχέσεις που έχεις οικοδομήσει, τι είναι εκείνο που ρουφά την ενέργεια από μέσα σου, ποιες συνήθειες πρέπει να αφήσεις στο παρελθόν και ποιες να υιοθετήσεις με συνέπεια. Απόκτησε μία καθαρή εικόνα της ζωής σου. Σε αυτή τη φάση.

συναισθηματικά-δυνατή-μυστικά

Φωτογραφία από Karolina Grabowska (pexels.com)

2. Βάλε όρια

Μια μαγική ικανότητα έχουν τα όρια, γιατί χωρίς να σε κλειδώνουν και να σε περιορίζουν, κάνουν τη ζωή και τις σχέσεις σου πολύ ευκολότερες, πιο αυθεντικές και αβίαστες. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου όσον αφορά στα όρια που χρειάζεται να θέσεις, στο εάν πρέπει να σταματήσεις να βάζεις σε προτεραιότητα τους ανθρώπους γύρω σου και εάν χρειάζεται να στρέψεις το βλέμμα σε σένα. Και φυσικά, πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου με βάση αυτά τα όρια. Σε ποιες περιπτώσεις είναι χρήσιμα, απαραίτητα και πού χρειάζεται να τα επανεξετάσεις.

3. Mindfulness ή διαλογισμός

Είναι από τα βασικά που πάντα σου λέω και σου προτείνω εδώ στο Sonder, όμως ειλικρινά πιστεύω βαθιά στη δύναμη που κρύβεται μέσα σου όταν αρχίσεις να ζεις περισσότερο στη στιγμή και να εξασκείς αυτό το mindfulness που σε κρατά προσγειωμένη και σου προσφέρει απλόχερα μία διαφορετική νηφαλιότητα μυαλού. Μπορεί αργά και σταδιακά να εφαρμόζεις αυτή την πρακτική για μερικά λεπτά μέσα στην ημέρα μέχρι να αγγίξεις ακόμα και τα 20 ή 30.

4. Μείνε με εκείνους που σε αγαπάνε όπως είσαι

Το support system που μπορεί να χτίσουμε σε αυτή τη ζωή είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα είναι ειλικρινείς μαζί μας, θα μένουν στο πλευρό μας σε οποιαδήποτε συνθήκη και θα μας αποδέχονται ακριβώς όπως είμαστε. Έχεις πολλές μάχες να δώσεις ακόμα, δε χρειάζεται να περνάς από εξετάσεις ακόμα και στις κοντινές σου σχέσεις.

5. Γίνε φίλη με τον εσωτερικό κριτή σου

Δύσκολο; Μπορώ να σου πω πως ναι. Για χρόνια ολόκληρα, για δεκαετίες φοβόμουν τόσο αυτόν τον εσωτερικό κριτή που δεν είχε καν τη δική μου φωνή. Όσο και εάν προσπαθείς να τον αποδιώξεις ή να τον «χώσεις» στα βάθη της ύπαρξής σου, για να μην εμφανιστεί ποτέ ξανά μπροστά σου, θα βρίσκεται πάντα εκεί, οπότε καλό θα ήταν να βρεις έναν τρόπο να… συμφιλιωθείς μαζί του. Μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να διαχειρίζεται αυτή τη φωνούλα του εσωτερικού κριτή, αποκτώντας έτσι ένα διαφορετικό επίπεδο ανθεκτικότητας και δύναμης.

6. Ευαλωτότητα με τον κατάλληλο άνθρωπο

Πολλοί μπορεί να θεωρούν την ευαλωτότητα ως μία τεράστια αδυναμία και αυτό είναι ένα απαρχαιωμένο κλισέ που οφείλουμε σιγά-σιγά να ξεπεράσουμε. Το να είσαι ευάλωτη με τον κατάλληλο άνθρωπο, κάποιον που εμπιστεύεσαι και που θα μείνει κοντά σου χωρίς κριτική, «απαιτεί» τρόπον τινά πρωτίστως να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, για να μοιραστείς πράγματα και συνθήκες που σε κρατάνε πίσω και έτσι, να βρεις τρόπο να απελευθερωθείς από όλα αυτά τα βαρίδια που τίποτα δεν έχουν να σου προσφέρουν.

 

Με πληροφορίες από yourtango.com

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ