Δυτική Αχαΐα: «Ή το σώζουμε άμεσα το Κοτύχι ή το κλαίμε» – Η θέση της Περιφέρειας

Οι περιβαλλοντικοί μελετητές και οι οικολόγοι φωνάζουν ότι κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση στη Λιμνοθάλασσα γίνεται και πιο οριακή.

Δυτική Αχαΐα: «Ή το σώζουμε άμεσα το Κοτύχι ή το κλαίμε» - Η θέση της Περιφέρειας Συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες, αλλά άλλοι θα δώσουν την τελική έγκριση

Την έκανε την κίνηση για το Κοτύχι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί μέσω της εφημερίδας «Πελοπόννησος» το γραφείο του Περιφερειάρχη την περασμένη εβδομάδα, αλλά το μείζον ερώτημα που πλανάται είναι αν ό,τι γίνει στη Λιμνοθάλασσα, γίνει έγκαιρα! Γιατί οι περιβαλλοντικοί μελετητές και οι οικολόγοι φωνάζουν ότι κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση στη Λιμνοθάλασσα γίνεται και πιο οριακή.

Το ρεζουμέ που έβγαλε η τηλεδιάσκεψη, προχθές, για την υπόθεση του Κοτυχίου, έχει δύο σκέλη:

-Απ’ τη μια, η κραυγή αγωνίας του μελετητή του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) Βασίλη Παπαδόπουλου, ο οποίος έχει κάνει τη σχετική μελέτη για την αποκατάσταση της λουρωνησίδας της Λιμνοθάλασσας: «Η κατάσταση στη λιμνοθάλασσα είναι πραγματικά οριακή. Θα το πω απλά: Ή το σώζουμε άμεσα το Κοτύχι ή το κλαίμε… Φοβάμαι πολύ πως σε μια επόμενη ισχυρή κακοκαιρία που θα πλήξει την περιοχή, το Κοτύχι θα ενωθεί με τον Κυλλήνιο Κόλπο. Δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια χρόνου. Πρέπει ό,τι γίνει, να γίνει… χθες»!!!

-Απ’ την άλλη, η ξεκάθαρη δέσμευση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου ότι «…στόχος της Περιφερειακής Αρχής δεν είναι απλά η συνδρομή στον Φορέα για την διεκπεραίωση διαδικαστικών θεμάτων, αλλά η υλοποίηση του έργου και η διάσωση της Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου με ουσιαστικές παρεμβάσεις».

Ομως, κι εδώ είναι το καίριο σημείο, για να γίνει αυτό που αποδέχεται ν’ αναλάβει η Περιφέρεια και ζητούν απεγνωσμένα η Οικολογική Κίνηση Πάτρας και ο Φορέας Διαχείρισης, πρέπει να συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, καθώς και αντιπεριφερειάρχης Τάκης Παπαδόπουλος εξήγησαν στους συμμετέχοντες ότι υπάρχει η βούληση και η διάθεση, αλλά για να επωμιστεί η Περιφέρεια την υπογραφή σύμβασης με τον Φορέα, απαιτούνται:

-Πρώτον, το πράσινο φως της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας για το εάν δικαιούται η Περιφέρεια να υπογράψει την προγραμματική σύμβαση με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς

-και δεύτερον το πράσινο φως της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας ότι είναι σε θέση να υλοποιήσει πρακτικά το πρότζεκτ (τεύχη δημοπράτησης και υλοποίηση).

«Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχουμε την ετυμηγορία και των δύο Υπηρεσιών μας», υποσχέθηκε ο κ. Γιαννόπουλος.

Στην τηλεδιάσκεψη παρέστησαν, επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Τάκης Παπαδόπουλος, ο σύμβουλος σε επιστημονικά θέματα του περιφερειάρχη Χρήστος Μητρογιώργος, εκ μέρους του φορέα ο Νίκος Καραβάς και η Γεωργία Καραμπέρου, καθώς και εκ μέρους της ΟΙΚΙΠΑ ο Θωμάς Κουτρούμπας.

Θ. Κουτρούμπας: «Μόνο αυτή μπορεί…»

Σε ερώτηση της «Π» στον εκπρόσωπο της Οικολογικής Κίνησης Θωμά Κουτρούμπα (η Κίνηση, θυμίζουμε, ανακίνησε το θέμα με δημόσια έκκλησή της στον Περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη) ποια μπορεί να είναι η εναλλακτική επιλογή αν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν ανάψουν πράσινο, απάντησε: «Στη δραματική κατάσταση που βρίσκεται το Κοτύχι, η Περιφέρεια κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να ρωτάει τη Νομική και την Τεχνική Υπηρεσία της για το αν μπορεί να γίνει το έργο, αλλά πρέπει να τους πει… βρείτε πάση θυσία φόρμουλα για να γίνει το έργο. Είναι η μόνη που μπορεί να αναλάβει το έργο και να το φέρει σε πέρας. Δεν υπάρχει άλλος Φορέας που να διαθέτει στελεχωμένη Τεχνική υπηρεσία ώστε να μπορεί να καταθέσει τη μελέτη. Και ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης θα μπορούσε να βοηθήσει, αλλά δεν εμφανίζεται πουθενά…».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ