Ερευνα της «Π» – Αχαΐα: Γιατί φέτος το καλοκαίρι δεν καήκαμε;

Οι υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας,της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των δήμων της Αχαΐας απαντούν στο ερώτημα της εφημερίδας «Πελοπόννησος της Δευτέρας», μετά την αντιπυρική περίοδο, που ολοκληρώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου.

Ερευνα της «Π» - Αχαΐα: Γιατί φέτος το καλοκαίρι δεν καήκαμε; Νωπές οι μνήμες από τις πυρκαγιές σε Ζήρια, Ελεκίστρα και Δροσιά

Mε θετικό πρόσημο -εκ του αποτελέσματος και βάσει των καταστροφικών πυρκαγιών που κατεγράφησαν την αντίστοιχη περυσινή χρονιά – έκλεισε για την Αχαΐα η φετινή αντιπυρική περίοδος, που ολοκληρώθηκε και τυπικά στις 31 Οκτωβρίου. Κατά γενική ομολογία, ο συντονισμός των αρμόδιων αρχών και φορέων, σε τοπικό επίπεδο, με τη συνδρομή των εθελοντικών ομάδων, απέδωσε τα μέγιστα για την περιοχή.

Ερευνα της «Π» - Αχαΐα: Γιατί φέτος το καλοκαίρι δεν καήκαμε;

Και μπορεί τα αριθμητικά στοιχεία να κατέγραψαν περισσότερες πυρκαγιές -κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου- ωστόσο οι καμένες δασικές εκτάσεις, φέτος, ήταν σημαντικά λιγότερες σε σχέση με την καταστροφική χρονιά, για το νομό, το 2021. Ακόμα είναι άλλωστε νωπές οι μνήμες από τις πυρκαγιές στη Ζήρια Αιγιάλειας, την Ελεκίστρα Πατρών, και τη Δροσιά Ερυμάνθου.
Εύλογα λοιπόν γεννάται το ερώτημα, τί συνέβη;

Η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» έθεσε το ερώτημα «γιατί φέτος δεν καήκαμε;» και έλαβε απαντήσεις από τους καθ’ ύλην αρμοδίους. Κεντρικά, από τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο και τους κατά τόπους αντιδημάρχους Πολιτικής Προστασίας, Πατρών Αιγιάλειας, Δυτικής Αχαΐας και Καλαβρύτων, Μιχάλη Αναστασίου, Νίκο Καραΐσκο, Κώστα Ταπεινό και Ζήσιμο Ζησιμόπουλο, αντίστοιχα, καθώς και τον δήμαρχο Ερυμάνθου Θεόδωρο Μπαρή.

Χ. Μπονάνος: «Εγκαιρη παρέμβαση σε κάθε εστία»

Ερευνα της «Π» - Αχαΐα: Γιατί φέτος το καλοκαίρι δεν καήκαμε;

«Με το τέλος της αντιπυρικής περιόδου είναι φυσικό να κάνουμε όλοι τον απολογισμό μας και να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας. Φέτος, λοιπόν, είχαμε περισσότερες σε αριθμό πυρκαγιές από πέρσι, και μας προβληματίζει το γεγονός ότι συνεχίζουν να καταγράφονται νέα συμβάντα ακόμα και τώρα που έληξε η αντιπυρική περίοδος. Αυτό σημαίνει ότι όλοι πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στις περιπτώσεις εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου, να συμβουλευόμαστε και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων για πρόληψη.

Από την άλλη, είναι αισιόδοξο και μας γεμίζει ελπίδα το γεγονός ότι οι καμένες εκτάσεις, φέτος, ήταν σημαντικά λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν. Κι αυτό γιατί υπήρξε έγκαιρη παρέμβαση σε κάθε εστία πυρκαγιάς, με την καλή πληροφόρηση μέσω drone και περιπολιών, στην περιφέρειά μας.Επίσης, με έξοδα της Περιφέρειας, ανοίξαμε -όπου ζήτησε το Δασαρχείο- δασικούς δρόμους και συνδράμαμε με μηχανήματα έργου σε πολλαπλάσιο αριθμό από άλλες χρονιές.

Με πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, η περιφερειακή αρχή, ακόμα μια χρονιά, συνεργάστηκε άψογα με όλους τους συναρμόδιους φορείς ( Δασαρχείο, Πυροσβεστική, Σώματα Ασφαλείας κ.λπ.). Χρησιμοποιήσαμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε , τόσο στην πρόληψη πυρκαγιών, όσο στην άμεση κατάσβεσή τους.

Γνωρίζοντας, πλέον, πολύ καλά τη σημασία που έχει η αντιμετώπιση των συμβάντων στο αρχικό στάδιο, το προσωπικό στην Πολιτική μας Προστασία, βρίσκονταν πάντα από την αρχή στην πρώτη γραμμή, συνδράμοντας με κάθε τρόπο στο σπουδαίο έργο των πυροσβεστών μας.

Για τον λόγο αυτό θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά όλους τους εμπλεκομένους στο δύσκολο έργο, για τον επαγγελματισμό, τη μεθοδικότητα και την καλή συνεργασία που επέδειξαν, αφού μόνο μέσα από συνέργειες, οργάνωση, σωστή προετοιμασία και πολλή δουλειά μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών.
Παράλληλα υλοποιούμε και προγραμματίζουμε δράσεις περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθητοποίησης, όπως η αναδάσωση στην πληγωμένη Ζήρια, προ ημερών.

Ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας θα συνεχιστεί κι ενόψει χειμερινής περιόδου, με βασικούς στόχους την προστασία των πολιτών, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος, από έντονα καιρικά φαινόμενα που μπορεί να εκδηλωθούν».

Μ. Αναστασίου: «Παλέψαμε ελλείψει μέσων και προσωπικού»

Ερευνα της «Π» - Αχαΐα: Γιατί φέτος το καλοκαίρι δεν καήκαμε;

«Η δημοτική αρχή της Πάτρας έχει ως προτεραιότητα την προστασία της ζωής, της περιουσίας και του φυσικού πλούτου της περιοχής. Με βάση αυτό παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα, εντός των αρμοδιοτήτων της -αλλά πολλές φορές κι εκτός- για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Στην προσπάθειά μας αυτή παλεύουμε ενάντια στις πολύ σοβαρές ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό.

Το γεγονός, λοιπόν, ότι δεν είχαμε φωτιές, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη, δηλαδή στον καθαρισμό από τις Δημοτικές Υπηρεσίες των σημείων όπου υπήρχαν παράγοντες εκδήλωσης εστιών, στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και στις περιπολίες των συλλόγων δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.

Οσον αφορά στα προληπτικά μέσα που υλοποιήσαμε, αναφέρω:
Τον καθαρισμό βλάστησης στα άλση (Δασυλλίου – Γηροκομείου – Κεφαλόβρυσου) και περιαστικών με μίξη δασών και κατοικιών (Καλλιθέα, Καμίνια, Κρήνη, Βούντενη, Συχαινά, Μποζαΐτικα, Γούβα κ.λπ.) και όπου αλλού μας υπέδειξε η ΠΥ Πατρών. Επίσης, τον καθαρισμό πρανών σε δημοτικές οδούς με μεγάλη επικινδυνότητα, καθώς και ξερών χόρτων και βλάστησης, δημοτικών κοινοχρήστων χώρων.

Στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου έγινε έλεγχος των υδροστομίων και στη συνέχεια επισκευή από τη ΔΕΥΑΠ όσων δεν λειτουργούσαν.
Εγινε, ακόμη, ενημέρωση των δημοτών σε Τοπικές Κοινότητες και ανακοινώσεων στον Τύπο, για καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων.Εγινε ενεργοποίηση δημοτικών υπαλλήλων και οχημάτων, σύμφωνα με το Μνημόνιο ενεργειών για δασικές πυρκαγιές. Διαθέσαμε, καθημερινά, 5 πυροσβεστικά δημοτικά οχήματα, με σκοπό την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε επικίνδυνες περιοχές, όπως: Δασύλλιο, Κεφαλόβρυσο, Βραχνέικα, ή όπου αλλού ζητήθηκε από την ΠΥ, με διάθεση 3 εξ’ αυτών και στις εθελοντικές ομάδες (Σωματείο Αχαΐας, Πυρόσβεσης – Διάσωσης ΕΟΠΥΔ και Φιλοδασικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σαραβαλίου «Αγ. Νικόλαος».

Επιπλέον, έγινε συντήρηση οδών, για πρόσβαση των Πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ σε καθημερινή βάση, οι εργαζόμενοι Καθαριότητας του Δήμου, αξιοποιώντας το μηχανολογικό εξοπλισμό, απομάκρυναν χιλιάδες φορτία με κλαδιά και αντικείμενα, προς αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς.

Με 17 εργαζόμενους, δίνουμε άνιση μάχη για την αποψίλωση από χόρτα και ξερά κλαδιά, μιας τεράστιας έκτασης ευθύνης μας, από Καμίνια μέχρι Ροδινή και από παραλίες έως το Παναχαϊκό, που αντιστοιχεί σε 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ανά εργαζόμενο. Εχουμε αποδείξει, μέχρι τώρα, πως μαζί και με τους δημοτικούς υπαλλήλους είμαστε στην πρώτη γραμμή. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί την κρατική ευθύνη, την ευθύνη των κυβερνήσεων, οι οποίες δεν υλοποιούν τα αιτήματά μας για άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, για έργα και εξοπλισμό, προσωπικό και χρηματοδότηση, με γνώμονα τις ανάγκες μας».

Θ. Μπαρής: «Το πάθημα φαίνεται πως έγινε μάθημα»

Ερευνα της «Π» - Αχαΐα: Γιατί φέτος το καλοκαίρι δεν καήκαμε;

«Το πάθημα, φαίνεται, πως έγινε μάθημα, για το σύνολο των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και Φορέων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, καθώς το φετινό καλοκαίρι μπορεί να σημειώθηκαν περισσότερες πυρκαγιές, ωστόσο, οι καμένες εκτάσεις ήταν σαφώς μικρότερες. Σ’ αυτό συνετέλεσαν τρεις καθοριστικοί παράγοντες.

Πρώτον, οι καιρικές συνθήκες, καθώς το καλοκαίρι του 2022, κατατάσσεται -θερμοκρασιακά- στα 15 λιγότερο ακραία θερμά. Δεύτερον, στον καλύτερο συντονισμό και την προληπτική οργάνωση που αποτελούν τα σημαντικότερα στοιχεία για την προστασία των πολιτών, των οικισμών και των δασών.
Τρίτον, στην ενίσχυση του εξοπλισμού και των μέσων πυρόσβεσης.
Ο μηχανισμός αντιμετώπισης φαίνεται πως λειτούργησε πιο αποτελεσματικά, ωστόσο, δεν επιτρέπει εφησυχασμό, αφού οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον εμφανείς.

Εκτός των άλλων, επιβάλλεται περαιτέρω ενίσχυση των Δήμων, τόσο με τις απαιτούμενες πιστώσεις, όσο και με προσωπικό, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να δρουν άμεσα με δράσεις πρόληψης και καταστολής αλλά και τη δυνατότητα ενημέρωσης των πολιτών και εκπαίδευσης των εθελοντών.Γι’ αυτό καλό είναι να μην… παίζουμε με τη φωτιά, λαμβάνοντας εγκαίρως όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και τη διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου».

Κ. Ταπεινός: «Με ενημέρωση, πρόληψη, εξέλιξη»

Ερευνα της «Π» - Αχαΐα: Γιατί φέτος το καλοκαίρι δεν καήκαμε;

«Για να είμαστε ειλικρινείς, συμβάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, δυστυχώς.
Η ετοιμότητα, η πρόληψη, η καλή συνεργασία των αρμόδιων αρχών (Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας, ΣΕΔΙΠ, Εθελοντικού Συλλόγου Αριας Μόβρης, Αστυνομίας, Προέδρων Κοινοτήτων), σε συνδυασμό με την ευαισθητοποίηση και συνεχή ενημέρωση των πολιτών, ήταν καταλυτικός παράγοντας για να αποφευχθούν οι εστίες, σε μεγάλο βαθμό!

Θεωρώ πως ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών στην επιτυχημένη πρόληψη, είναι κομβικός για την αντιπυρική προστασία. Οι περισσότερες πυρκαγιές, πέρα από την κλιματική αλλαγή, οφείλονται σε εγκαταλελειμμένα χωράφια και οικόπεδα. Ο Τομέας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, αν και έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύει ότι ένας ακόμα σημαντικός τρόπος να περιοριστούν οι πυρκαγιές είναι η ενδυνάμωση των πολιτών, με έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Οι αυτοψίες, που γίνονται, σε πολύ μεγάλο βαθμό βοηθούν να κάνουμε αναγκαία έργα, υπερβαίνοντας τις δυνάμεις μας.Εχοντας, όμως, φτιάξει μια γερή «αλυσίδα» από πολίτες, τοπικούς προέδρους και τις αρμόδιες αρχές, προχωράμε με προτάσεις προς την Πολιτεία.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του παρελθόντος σήμαναν συναγερμό και το αίσθημα ευθύνης έχει αυξηθεί.Με βεβαιότητα, την φετινή χρονιά, πετύχαμε… δουλεύοντας σκληρά, επειδή γίναμε όλοι πιο υπεύθυνοι. Οταν οι πολίτες γίνονται εξίσου υπεύθυνοι, τότε το έργο των Αρχών επιτυγχάνεται και εξελίσσεται.
Το τρίπτυχο της δική μας επιτυχίας είναι: Ενημέρωση, Πρόληψη, Εξέλιξη»!.

Ζ. Ζησιμόπουλος: «Καλές συνεργασίες, πολύτιμη αρωγή»

Ερευνα της «Π» - Αχαΐα: Γιατί φέτος το καλοκαίρι δεν καήκαμε;

«Ο φετινός απολογισμός είναι θετικός κατ΄εμέ, για την περιοχή μας, αλλά και πανελλαδικά. Κάθε χρόνο γινόμαστε και καλύτεροι. Υπάρχει καλή συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαβρύτων, με την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις εθελοντικές ομάδες.

Φέτος, για πρώτη φορά εντάξαμε στους εθελοντές τη Μηχανοκίνητη Ομάδα «red fox enduro», η οποία συμμετείχε ενεργά, καθώς «όργωσε» όλα τα βουνά. Είναι πολύτιμη η αρωγή τους. Θέλω να ευχαριστήσω και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, για τη χορήγηση οχήματος –δωρεά του ΤΙΤΑΝ, που το μετατρέψαμε σε δεξαμενή χωρητικότητας 30 τόνων νερού, όπου εγκαταστάθηκε σε σημείο που διασφαλίζει την άμεση πρόσβαση ανεφοδιασμού.

Ο συντονισμός των Υπηρεσιών και των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων ήταν άρτιος. Βρισκόμασταν συνεχώς επί ποδός, με καθημερινές περιπολίες. Υποχρεώσαμε κατοίκους για καθαρισμό οικοπέδων. Βασική προτεραιότητα μας είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών και των περιουσιών.

Πιστεύω πως βρισκόμαστε σ’ ένα καλό δρόμο πλέον και στόχος είναι στο άμεσο μέλλον, μέσω διαλογικής συζήτησης να αναζητούμε προτάσεις.Με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων να αποδίδουμε τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στην επέμβαση έκτακτων περιπτώσεων».

Ν. Καραϊσκος:«Ενεργοί πολίτες,το συστατικό επιτυχίας»

Ερευνα της «Π» - Αχαΐα: Γιατί φέτος το καλοκαίρι δεν καήκαμε;

«Η άριστη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σε συνδυασμό με τις εθελοντικές ομάδες, τον συντονισμό των προέδρων των χωριών μας, καθώς και η ενημέρωση των πολιτών, συντέλεσαν στην άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση  στο πρόβλημα των πυρκαγιών.

Οι ενεργοί πολίτες είναι σημαντικό συστατικό της επιτυχίας μας. Αξίζει να σημειωθεί ο επαγγελματισμός της Πυροσβεστικής μας Υπηρεσίας και η άριστη συνεργασία με το τμήμα Πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο Δήμος Αιγιάλειας βελτιώνει συνεχώς τις δυνατότητές του σε όλους τους τομείς, για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και το περιβάλλοντος».

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ