Εξοντωτική η επίσκεψη των Αχαιών στη λαχαναγορά: Οι τιμές κάνουν ξινά τα φρούτα

Οι εκλογές τέλειωσαν, η πραγματικότητα χτυπάει την πόρτα μας με την ακρίβεια σε κατά μέτωπο επίθεση στα πορτοφόλια των πολιτών. Η «Π» κατέγραψε τιμές και ιλαροτραγικές καταστάσεις. Το καρπούζι… δεν σηκώνεται: Πολλοί καταναλωτές καταφεύγουν σε «διχοτόμηση». Στα ύψη και τα ροδάκινα.

Εξοντωτική η επίσκεψη των Αχαιών στη λαχαναγορά: Οι τιμές κάνουν ξινά τα φρούτα

Καλπάζει η ακρίβεια στα φρούτα του καλοκαιριού, με τις τιμές σε πολλά είδη να είναι απλησίαστες για πολλούς καταναλωτές.

Σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, τα λευκόσαρκα ροδάκινα συνεταιρισμού της Κοζάνης πωλούνται προς 3,39 ευρώ το κιλό και τα βερίκοκα Κορίνθου προς 4,29 ευρώ το κιλό. Και σε άλλες περιοχές της χώρας όμως, οι τιμές δεν διαφέρουν πολύ. Οι βανίλιες πωλούνται προς 3,29 ευρώ το κιλό, ενώ τα κεράσια είναι φρούτο πολυτελείας για πολλούς καταναλωτές, καθώς στα ράφια των σούπερ μάρκετ πωλούνται πάνω από 5 ευρώ το κιλό.

Επίσης, το καρπούζι baby Ηλείας πωλείται αυτές τις ημέρες προς 1,10 ευρώ το κιλό, αλλά και το κανονικό μέγεθος καρπουζιού δεν είναι πολύ φθηνότερο, αφού η τιμή του ξεκινάει από 60 λεπτά τουλάχιστον.

Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για τραγικό απολογισμό στη φετινή σοδειά, εξαιτίας των άστατων και σε πολλές περιπτώσεις, ακραίων καιρικών φαινομένων, αφού οι περισσότερες καλλιέργειες υπέστησαν καταστροφές.

Εκτιμάται ότι το 80% της παραγωγής καρπουζιού στην Ηλεία έχει υποστεί καταστροφή, λένε οι αγρότες.

Ο άστατος καιρός καθώς και οι συχνές χαλαζοπτώσεις μέσα στον Ιούνιο έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς σε αδιέξοδο.

Ολόκληρα στρέμματα παραγωγής καρπουζιών έχουν πάει χαμένα, και όπως είναι φυσικό η κατάσταση αυτή φέρνει ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στους πάγκους της λαϊκής και στα μανάβικα.

Βεβαίως οι ανατιμήσεις που φτάνουν στον καταναλωτή είναι αναπόφευκτες, ενώ οδηγούν πολλούς στην αγορά ακόμα και μισού καρπουζιού.

Εξοντωτική η επίσκεψη των Αχαιών στη λαχαναγορά: Οι τιμές κάνουν ξινά τα φρούτα

Κεράσια κατεστραμμένα από το χαλάζι

Ακόμα, οι παραγωγοί αναφέρουν ότι οι ζημιές θα φανούν μακροπρόθεσμα. Οι πατατοπαραγωγοί της Τρίπολης έχουν υποστεί ολική καταστροφή και αυτό θα φανεί στις τιμές του Αυγούστου. Επίσης, ανατιμήσεις για τον ίδιο λόγο αναμένονται και στα κουνουπίδια και στα μπρόκολα παραγωγής Σεπτεμβρίου.

Επίσης, η φετινή παραγωγή φρούτων και οπωροκηπευτικών εποχής έχει μειωθεί για λόγους που συνδέονται με το κόστος καλλιέργειας. Για παράδειγμα, οι μικροί φραουλοπαραγωγοί της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας, φέτος έμειναν εκτός αγορών, επειδή οι ποσότητες που διέθεταν ήταν πολύ μικρές για τα δεδομένα των μεγαλεμπόρων και έτσι τον επόμενο χρόνο θα μετατραπούν σε έξοδο.

Καταστροφές σε καλλιέργειες

Πάντως, στις λαϊκές αγορές, οι τιμές των εποχιακών φρούτων και λαχανικών μπορεί να είναι αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά είναι σίγουρα χαμηλότερες από αυτές των σούπερ μάρκετ.

Εξοντωτική η επίσκεψη των Αχαιών στη λαχαναγορά: Οι τιμές κάνουν ξινά τα φρούτα

Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Οπως ανέφερε στην «Πελοπόννησο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Οπωροπωλών Λαϊκών Αγορών Πάτρας Δημήτρης Γιαννακόπουλος, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια πωλούνται προς 1,5 ευρώ το κιλό, τα κεράσια από 3 έως 5 ευρώ το κιλό και τα καρπούζια από 60 έως 80 λεπτά το κιλό. Στα πεπόνια μόνο υπήρξε μια σημαντική ανατίμηση τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα να πωλούνται σε τιμές που ξεκινούν από 1 ευρώ το κιλό.

Οι παραγωγοί και οι πωλητές των λαϊκών αγορών τονίζουν ότι ακόμα κι αν ομαλοποιηθούν οι καιρικές συνθήκες, η ζημιά έχει ήδη γίνει στις καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών και οι συνέπειες θα φανούν μακροπρόθεσμα.

Επιμένει ο τιμάριθμος στα τρόφιμα

Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφει ο γενικός δείκτης τιμών του Ιουνίου, καθώς αυξήθηκε κατά μόλις 1,8% έναντι αύξησης 12,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Στη μείωση του πληθωρισμού συμβάλλει η πτώση στις τιμές ενέργειας, ενώ, αντίθετα, ράλι τιμών σημειώνεται στα τρόφιμα. Ετσι, καταγράφεται πτώση 54% στην τιμή του φυσικού αερίου το τελευταίο 12μηνο, κάμψη 21% στον ηλεκτρισμό, 20,7% στο πετρέλαιο θέρμανσης και 21% στα καύσιμα.

Αντίθετα, καταγράφονται ανατιμήσεις 13% σε αναψυκτικά/νερό, 14% στα λαχανικά, 15% στα γαλακτοκομικά, 14% στα λάδια και 9,5% στα δημητριακά.

Παράλληλα υπάρχουν αυξήσεις 18,8% στα φαρμακευτικά προϊόντα.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ