Και Πατρινοί «στο κόλπο» με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα – Εγκληματική οργάνωση με πλούσια δράση και βίο

Εγιναν συλλήψεις ατόμων, που εξαπατούσαν ανυποψίαστους πολίτες με «κόλπο» για μεταχειρισμένα ανύπαρκτα αυτοκίνητα.

Και Πατρινοί «στο κόλπο» με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα - Εγκληματική οργάνωση με πλούσια δράση και βίο

Μέχρι και στην Αχαΐα έγιναν συλλήψεις μελών του κυκλώματος που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες με το «κόλπο» της είσπραξης προκαταβολών για μεταχειρισμένα ανύπαρκτα αυτοκίνητα!

Οι επιτήδειοι εμφανίζονταν ως αγοραστές μεταχειρισμένων ΙΧ, που πωλούνται μέσω ηλεκτρονικών αγγελιών, αλλά αντί να καταθέσουν στο internet banking κάποια προκαταβολή για την απόκτηση του οχήματος, με έντεχνο τρόπο αποκτούσαν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς καταναλωτών που πωλούν τα αυτοκίνητά τους, και τους άδειαζαν εντελώς!

Οπως αποκάλυψε η Ελληνική Αστυνομία, με πρόφαση την κατάθεση προκαταβολής για αγορά αυτοκινήτων ή άλλων αντικειμένων, η σπείρα κατάφερε να εξαπατά «αθώους», καθώς εντέλει τα μέλη της σπείρας αποκτούσαν πρόσβαση στο online τραπεζικό σύστημα των θυμάτων τους.Συνήθως δρούσαν τα Σαββατοκύριακα, που ο κόσμος είναι πιο χαλαρός και οι online επισκέψεις στους λογαρισμούς λιγότερες.

Η έρευνα ήταν πολύμηνη και μεθοδική και οι αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία όλου του βασικού πυρήνα της οργάνωσης, αποτελούμενο από τον αρχηγό και 4 μέλη, καθώς και 15 περιφερειακά, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτες με υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Παράλληλα, εξακριβώθηκαν τα στοιχεία 117 ατόμων, που κατηγορούνται για συνέργεια στις παραπάνω πράξεις, κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών, στους οποίους μεταφέρονταν τα χρήματα από τις απάτες (money mules).Επτά συλλήψεις έγιναν σε Αχαΐα, Αργολίδα, Αρκαδία και Κόρινθο.

Οπως απεδείχθη, αρχικά αναζητούσαν και εντόπιζαν στο διαδίκτυο αγγελίες σχετικά με την πώληση (κυρίως) οχημάτων, όπως και άλλων αγαθών και υπηρεσιών. Στη συνέχεια επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τα υποψήφια θύματα και εκδήλωναν ενδιαφέρον για αγορά, με το πρόσχημα της άμεσης καταβολής των χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό, αποσπούσαν έτσι, τεχνηέντως, τα απαραίτητα στοιχεία και κωδικούς ταυτοποίησης για είσοδο στην ηλεκτρονική τραπεζική τους θυρίδα (όνομα χρήστη, προσωπικούς κωδικούς, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, κωδικούς επιβεβαίωσης συναλλαγής, κ.τ.λ.).

Εχοντας αποκτήσει πρόσβαση, πλέον, στην ηλεκτρονική εφαρμογή των παθόντων, μετέφεραν χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, σε άλλους, με δικαιούχους συνεργούς τους. Στη συνέχεια, τα περιφερειακά μέλη της οργάνωσης, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους για να μην καταγράφονται από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, πραγματοποιούσαν άμεσα ανάληψη μέσω ΑΤΜ, των χρηματικών ποσών που είχαν μεταφερθεί στους «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς, πριν οι παθόντες αντιληφθούν την σε βάρος τους απάτη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι φρόντιζαν, προηγουμένως, να μεγιστοποιούν το ανώτατο όριο μεταφοράς χρημάτων των τραπεζικών λογαριασμών, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν ολόκληρο το ποσό που έβρισκαν σε αυτούς. Στην περίπτωση που ήταν μεγαλύτερο του ορίου, «έσπαγαν» το ποσό σε επιμέρους, διαμοιράζοντάς το σε περισσότερους «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς.

Ακόμη, για τις μεταξύ τους επικοινωνίες, αλλά και με τα υποψήφια θύματα χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά τηλεφωνικές συνδέσεις που ανήκαν σε άγνωστους αλλοδαπούς, τις οποίες αντικαθιστούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα χρήματα που αποκόμιζαν τα μέλη της οργάνωσης τα χρησιμοποιούσαν για τον πολυτελή τους βίο, για αγορές αυτοκινήτων μεγάλης ιπποδύναμης, ανακαινίσεις και αγορές κατοικιών και επενδύσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούσαν.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ