Καινοτομία στην Δυτική Ελλάδα

* Ο Λυκούργος Σταυρουλόπουλος είναι οικονομολόγος-υπεύθυνος Στρατηγικής Εξυπνης Εξειδίκευσης ΠΔΕ.

Καινοτομία στην Δυτική Ελλάδα

Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς, στον Τομέα Ερευνας και Καινοτομίας, μάλλον μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 5 ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση, ενώ μέσω της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece», η Πολιτεία έχει -πλέον- μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πόσες υπάρχουν, τη γεωγραφική τους διασπορά και τον τομέα δραστηριοποίησής τους.
Ωραία όλα αυτά, αλλά πού βρισκόμαστε –στ’ αλήθεια- ως περιοχή;

Το οικοσύστημα Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχοντας 25ετή ιστορία, με βάση το Πανεπιστήμιο, κατέγραψε και φέτος σημαντικές επιτυχίες, στον τομέα της ανταγωνιστικής έρευνας και στην ανάπτυξη εταιρειών με εξειδίκευση σε αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και νέων υλικών.

Τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης είναι ενδεικτικά: Οι δαπάνες Ερευνας και Ανάπτυξης ανέρχονται σε 1.6% του ΑΕΠ, έναντι 1.5%, που είναι ο εθνικός μέσος όρος, ενώ κι όλα τα διαθέσιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά (απασχόληση, καινοτομικότητα επιχειρήσεων κ.λπ.) συγκλίνουν σε μια διαπίστωση: η περιοχή μας θεωρείται, για τα ελληνικά δεδομένα, ιδιαίτερα καινοτόμα.
Αυτό έχει μεγάλη σημασία, καθώς σύμφωνα με την έρευνα του ΕΚΤ «αύξηση των δαπανών για Ε&Α κατά 0,2% του ΑΕΠ, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1%». Με άλλα λόγια, η συνεισφορά σε απόλυτους αριθμούς είναι πενταπλάσια.

Επιπλέον, τη χρονιά που κλείνει, η Διαχειριστική Αρχή της ΠΔΕ -πρώτη από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας- ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα «Στρατηγική Εξυπνης Εξειδίκευσης» με 66 Εργα Σύμπραξης Εταιρειών & Ερευνητικών Φορέων, προϋπολογισμού 13,5 εκατ. ευρώ. Πάνω από όλα όμως και πίσω από τα νούμερα κρύβεται η ανθρώπινη υπόσταση. Χάρη στη RIS3, 68 καινοτόμες επιχειρήσεις, 92 ερευνητές και 180 νέοι επιστήμονες έμειναν στον τόπο μας και εργάστηκαν πάνω σε Καινοτόμα Εργα και ιδέες. Ετσι αντιμετωπίζεται το φαινόμενο «brain drain». Στη Νέα Προγραμματική Περίοδο θα κινηθούμε εξίσου δυναμικά σε 6 Τομείς Εξειδίκευσης, αρχικού Προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Κόμβου Καινοτομίας στην περιοχή, ο οποίος θα λειτουργεί ως συντονιστής καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και σκοπό να αναζητεί και να προωθεί συστηματικά δυνατότητες διασύνδεσης και δημιουργίας συμπράξεων μεταξύ Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Κέντρων και επιμέρους ερευνητών με τον επιχειρηματικό κόσμο.

Βασική επιδίωξη θα πρέπει να είναι ο περιορισμός του χρόνου, που χωρίζει την έρευνα από την αγορά (ιδανικά ΚΑΙ από την κοινωνική χρησιμότητα), ώστε να μας εκτοξεύσει αναπτυξιακά.
Καλή Καινοτόμα Χρονιά!
* Ο Λυκούργος Σταυρουλόπουλος είναι οικονομολόγος-υπεύθυνος Στρατηγικής Εξυπνης Εξειδίκευσης ΠΔΕ.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ