Μήπως σαμποτάρεις τον εαυτό σου; 5 κλασικά είδη αυτο-σαμποτάζ

Τι ακριβώς είναι το αυτό-σαμποτάζ;

auto-sampotaz Φωτογραφία από Ron Lach (pexels.com)

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, να μπλοκάρεις εσύ η ίδια τον εαυτό σου από το να πετύχεις όσα θες και να καταφέρεις τους στόχους σου, όμως συμβαίνει κι αυτό σε τούτη τη ζωή και όσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσεις, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να το αντιμετωπίσεις, ώστε να μπορέσεις προχωρήσεις σε ένα πιο λαμπρό μέλλον.

Τι ακριβώς είναι το αυτό-σαμποτάζ; Όταν οι άνθρωποι κάνουν (ή δεν κάνουν) πράγματα που μπλοκάρουν την επιτυχία τους ή τους εμποδίζουν από το να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει. Μπορεί να συμβαίνει συνειδητά ή απολύτως ασυνείδητα. Το αυτο-σαμποτάζ και οι αντίστοιχες συμπεριφορές μπορούν να επηρεάσουν την προσωπική και επαγγελματική επιτυχία, όπως επίσης, και την ψυχική υγεία.

auto-sampotaz

Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

Συμπτώματα αυτο-σαμποτάζ

Οι παρακάτω ενδείξεις ίσως σε βοηθήσουν να καταλάβεις εάν διατηρείς συμπεριφορές και μοτίβα που δε σε ωφελούν και τόσο πολύ, σαμποτάροντας ουσιαστικά τον εαυτό σου.

– Αρνείσαι να ζητήσεις βοήθεια
– Θέλεις να έχεις τον έλεγχο στα πάντα ή επιδεικνύεις συμπεριφορές micromanagement
– Αρχίζεις καβγάδες ή διαμάχες με συνεργάτες και αγαπημένα σου πρόσωπα
– Θέτεις πολύ υψηλούς ή πολύ χαμηλούς στόχους
– Αποφεύγεις ή απομακρύνεσαι από τους ανθρώπους γύρω σου
– Μιλάς αρνητικά και επιθετικά στον εαυτό σου ή είσαι ο χειρότερος κριτής του
– Βρίσκεις συνέχεια δικαιολογίες ή ψάχνεις να ρίξεις την ευθύνη κάπου αλλού
– Κάνεις κατάχρηση ουσιών, σπαταλάς πολλά χρήματα ή το «παρακάνεις» με άλλους τρόπους
– Διαρκώς ψάχνεις επιβεβαίωση
– Διστάζεις να υπερασπιστείς τον εαυτό σου

Κλασικές συμπεριφορές-δείγματα του αυτο-σαμποτάζ

Υπάρχουν ορισμένα μοτίβα που αποτελούν πολύ συχνές περιπτώσεις αυτο-σαμποτάζ, που κοιτώντας τα μπορεί να σου δώσουν τροφή για σκέψη και βαθύτερη ενδοσκόπηση.

1. Τελειομανία

Μπορεί για αρκετούς η τελειομανία να είναι έως και πλεονέκτημα συμπεριφοράς ή χαρακτήρα, όμως συχνά λειτουργεί ως εμπόδιο στην απόδοσή σου. Οι τελειομανείς άνθρωποι πολλές φορές παλεύουν να ξεκινήσουν projects και όταν το καταφέρνουν, λειτουργούν εμμονικά με όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που στην πραγματικότητα, δε θα τους επιτρέψουν να ολοκληρώσουν αυτό που άρχισαν. Επίσης, οι τελειομανείς άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται με τον τρόπο «ή όλα ή τίποτα», είναι ιδιαιτέρως επικριτικοί και δύσκολοι απέναντι στον εαυτό τους και βρίσκουν τρόπους να μην απαρνηθούν ευκαιρίες πριν καν προλάβουν να τις εκμεταλλευτούν.

teleiomania

Φωτογραφία από Pavel Danilyuk (pexels.com)

2. Μετριοπάθεια

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτή την μετριοπάθεια έχουν συχνά τη δυσκολία να θέσουν τα όριά τους. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να φαίνεται σα να προσπαθούν διαρκώς να ικανοποιήσουν τους άλλους, να λένε «ναι» σε πάρα πολλά πράγματα ή να μην έχουν όρια σε άλλες περιοχές της ζωής τους, όπως πόσα ποτήρια κρασί θα απολαύσουν σε μία νύχτα εξόδου. Φυσικά, υπάρχουν και πιο διακριτικοί τρόποι να το «παρακάνει» κάποιος, όπως το να βλέπει απανωτά επεισόδια μέχρι το σημείο της εξάντλησης, θυσιάζοντας ύπνο και ξεκούραση ή να φτάνει στα όρια με την άσκηση στο γυμναστήριο. Συχνά όλα αυτά είναι καλυμμένες εκφάνσεις του φόβου επιτυχίας που μπορεί να έχουν τέτοιοι άνθρωποι.

3. Παραμέληση του εαυτού

Εάν είσαι καιρό στην παρέα του Sonder, μπορείς να καταλάβεις τι ακριβώς σημαίνει αυτό, γιατί οι άνθρωποι που αγγίζουν διαρκώς τα σωματικά και ψυχικά τους όρια και εξαντλούν τα αποθέματα ενέργειάς τους, δεν έχουν πολλά να κερδίσουν. Όταν φτάνεις στο σημείο να παραμελείς πλήρως τις προσωπικές σου ανάγκες, για να πετύχεις κάτι βραχυπρόθεσμα, είναι κλασικό δείγμα αυτο-σαμποτάζ.

4. Αναβλητικότητα

Όλοι οι άνθρωποι το κάνουμε αυτό, μέχρι ένα σημείο μπορεί να είμαστε αναβλητικοί, όμως εκείνοι που διαρκώς αναβάλλουν και κωλυσιεργούν στις ευθύνες που έχουν αναλάβει, φαίνεται πως εμφανίζουν έλλειψη αυτοπεποίθησης. Όταν διαρκώς αναβάλλεις πράγματα, εμποδίζεις τον εαυτό σου από τον χρόνο, αλλά και τις πηγές που χρειάζεσαι, για να βρίσκεσαι στο maximum των δυνατοτήτων σου. Αυτή η αναβλητικότητα συνήθως πάει χέρι με χέρι με την τελειομανία, καθώς οι τελειομανείς άνθρωποι –όπως είπαμε και πιο πάνω– μπορεί να ξεκινούν projects, όμως κάπου στην πορεία αισθάνονται πως δεν μπορούν να τα κάνουν τέλεια.

anablitikotita

Φωτογραφία από Annie Spratt (pexels.com)

5. Έλλειψη επικοινωνίας

Αυτό τις περισσότερες φορές είναι ένα στοιχείο που λειτουργεί ως ένδειξη αρνητικής συνθήκης. Η επικοινωνία είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής μας, εντός και εκτός εργασιακού περιβάλλοντος, στις διαπροσωπικές και οικογενειακές μας σχέσεις. Συχνά αναρωτιόμαστε και διστάζουμε να ζητήσουμε βοήθεια, γιατί θεωρούμε πως έτσι υπογραμμίζουμε με neon μαρκαδοράκι την αποτυχία μας, όμως αυτό απέχει από την αλήθεια. Η έλλειψη επικοινωνίας μπορεί να προκαλέσει φθορά στις σχέσεις μας και ακόμα χειρότερα, να οδηγήσει στην αίσθηση του συνδρόμου του απατεώνα. Το σημαντικότερο είναι πως αποδεικνύει έναν φόβο να μην μας «ανακαλύψει» κάποιος.

Τρόποι να αντιμετωπίσεις το αυτο-σαμποτάζ

– Εξέλιξε και δούλεψε πάνω στην αυτογνωσία σου
– Γράψε ό,τι συμβαίνει στη ζωή σου και αντιμετώπισέ το με καθαρή ματιά
– Σχεδίασε ένα πλάνο και ολοκλήρωσέ το
– Προσπάθησε να εφαρμόζεις περισσότερη ενσυνειδητότητα στη ζωή σου
– Δώσε βάση στην επικοινωνία με τους ανθρώπους γύρω σου

 

Με πληροφορίες από betterup.com

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ