Μήπως συμβιβάζεσαι στη σχέση σου; Σημάδια πως δεν παίρνεις όσα σου αξίζουν

Πώς θα καταλάβεις εάν συμβιβάζεσαι στη σχέση σου και εάν τελικά, δεν παίρνεις όσα σου αξίζουν μέσα από αυτήν;

Μήπως συμβιβάζεσαι στη σχέση σου; Σημάδια πως δεν παίρνεις όσα σου αξίζουν Φωτογραφία από Keira Burton (pexels.com)

Ένα από τα δυσκολότερα αυτής της ζωής είναι να καταλάβεις εάν πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο για κάτι ή εάν έχει έρθει η ώρα να κοιτάξεις κατάματα τη δύσκολη αλήθεια πως πρέπει να προχωρήσεις.

Αυτό συμβαίνει ιδιαιτέρως έντονα στις ερωτικές σχέσεις, γιατί βάλε μέσα στο παιχνίδι και τα όποια παιδικά τραύματα μπορεί να κουβαλάει ο καθένας, τις συναισθηματικές του αποσκευές, είναι εύκολο να θεωρούμε τις περισσότερες φορές πως απλά πρέπει να προσπαθήσουμε παραπάνω, για να λειτουργήσει κάτι.

Κακά τα ψέματα όμως, δεν είναι όλα θέμα προσπάθειας και ειδικά, εάν γίνεται υπερ-προσπάθεια.

Πώς θα καταλάβεις εάν συμβιβάζεσαι στη σχέση σου και εάν τελικά, δεν παίρνεις όσα σου αξίζουν μέσα από αυτήν;

Βάλε καφέ να στα πω!

1. Χάνεις τον εαυτό σου προκειμένου να ευχαριστήσεις τον σύντροφό σου και να κερδίσεις την προσοχή του
Αυτή η βαθιά ανάγκη να προσαρμόσεις τον εαυτό σου πάνω στον σύντροφό σου, μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές, από το να αλλάζεις την εμφάνισή σου μέχρι να διαμορφώνεις αντίστοιχα την προσωπικότητά του, καταπιέζοντας στοιχεία αυτού που είσαι. Είναι ευκολότερο να το παρατηρήσουμε όταν το κάνουν άλλοι, οι φίλοι μας για παράδειγμα στις δικές τους σχέσεις, όμως είναι δύσκολο να το αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας. Το να χάνεις εσένα μέσα σε μία σχέση, για να ικανοποιήσεις κάποιον άλλον, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση και γενικότερα, να επηρεάσει βαθιά την ψυχική σου υγεία. Στις σχέσεις κανένα από τα δύο μέρη δε χρειάζεται να θυσιάσει τον εαυτό του και με βάση έρευνες, το ιδανικό είναι να διατηρείται μία ισορροπία ανάμεσα στην αυτονομία και στο μαζί. Εάν αλλάξεις τα πάντα, για να αρέσεις σε έναν άνθρωπο, θα χάσεις την ταυτότητά σου και αυτό θα έχει πολύ ισχυρότερες επιπτώσεις από ό,τι φαντάζεσαι.

2. Δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες σου
Οι σχέσεις έχουν σκοπό να γεμίζουν τη ζωή μας και να προσφέρουν υποστήριξη, οπότε όταν ο σύντροφός σου δεν ικανοποιεί τις ανάγκες σου (συναισθηματικές, σωματικές ή ψυχικές), αυτό προκαλεί μία αίσθηση κενού και δυσαρέσκειας που σίγουρα δε μπορεί να αποτελέσει βάση για να ευδοκιμήσει η σύνδεση ανάμεσά σας. Δε σημαίνει απαραίτητα πως και οι δύο πρέπει να έχετε τις ίδιες ανάγκες, με την ίδια ένταση και το ίδιο βάθος, όμως το σημαντικό είναι να μπορείτε να επικοινωνείτε καθαρά και ειλικρινά για αυτές, προσπαθώντας να προσφέρετε ο ένας στον άλλον αυτό που ζητάτε. Εάν αισθάνεσαι πως οι ανάγκες σου παραβλέπονται και πως δεν έχεις την προσοχή που χρειάζεσαι, μπορεί να αρχίσουν να δείχνουν το κεφάλι τους αρνητικά συναισθήματα, που μάλιστα εάν δεν έχεις την άνεση να τα εκφράσεις, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε μία «έκρηξη» ή σε passive-aggressive συμπεριφορές.

3. Συμβιβάζεσαι διαρκώς όσον αφορά στις αξίες σου
Εάν βρίσκεις τον εαυτό σου συχνά να παίρνει αποφάσεις ή να οδηγείται σε συμπεριφορές που δεν αρμόζουν και δεν εκφράζουν τις πεποιθήσεις και τις αξίες σου, αυτό μπορεί να καταστρέψει τη βάση εμπιστοσύνης, στην οποία οφείλει να χτίζεται κάθε σχέση. Ταυτόχρονα, συμπεριφορές που δεν βρίσκονται σε αρμονία με αυτό που είσαι, μπορούν να δημιουργήσουν μία εσωτερική σύγχυση ταυτότητας και σίγουρα, η ισχυρή αίσθηση του εαυτού και η γνώση του βοηθούν μία σχέση να ανθίσει. Σε μία υγιή σχέση και οι δύο σύντροφοι είναι καλό να έχουν το ελεύθερο να είναι ο εαυτός τους και να προσφέρουν υποστήριξη ο ένας στον άλλον, χωρίς να οδηγούνται διαρκώς σε συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν με το μέσα τους και την προσωπικότητά τους.

 

Με πληροφορίες από psychologytoday.com

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ