Οι σεισμοί στην Αχαΐα αλλάζουν τη δόμηση – «Ρίχτερ» του Κορινθιακού στις νέες οικοδομές – Ο Γ. Παπαδόπουλος στην «Π»

Ανοίγει συζήτηση για την επικαιροποίηση του αντισεισμικού κανονισμού της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, οι διατάξεις του αντισεισμικού κανονισμού, όπως δήλωσε στην «Π» ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, προβλέπουν την ενίσχυση της αντισεισμικής κατασκευής των κτιρίων, θέτοντας υπόψη πολλούς παράγοντες και συντελεστές.

Οι σεισμοί στην Αχαΐα αλλάζουν τη δόμηση - «Ρίχτερ» του Κορινθιακού στις νέες οικοδομές - Ο Γ. Παπαδόπουλος στην «Π»

Τριάντα χρόνια μετά τη θέσπιση του νέου αντισεισμικού κανονισμού της χώρας, οι επιστήμονες ανοίγουν ξανά τη συζήτηση για επικαιροποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τα κτίρια.

Οι σεισμοί στην Αχαΐα αλλάζουν τη δόμηση - «Ρίχτερ» του Κορινθιακού στις νέες οικοδομές - Ο Γ. Παπαδόπουλος στην «Π»
Οπως δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, η συζήτηση για την αναθεώρηση του αντισεισμικού κανονισμού, άνοιξε τώρα γιατί, από τότε που έγινε η τελευταία επικαιροποίηση του αντισεισμικού κανονισμού, έχουν γίνει αρκετοί σεισμοί στη χώρα και έχουν καταγραφεί πολλά νέα δεδομένα. Η πιο πρόσφατη, μερική, τροποποίηση έγινε το 2000, όμως από τότε νέα σεισμικά ρήγματα έχουν γίνει γνωστά στους επιστήμονες και πληθώρα επιστημονικών δεδομένων έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ισχύων αντισεισμικός κανονισμός, είναι ελλιπής, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, αφού παραμένει σύγχρονος.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Ο κ. Παπαδόπουλος ρωτήθηκε για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και του Κορινθιακού, αν δηλαδή χρήζουν αλλαγής στην κλίμακα των αντισεισμικών ζωνών. Τόνισε ότι η ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου – και μαζί η Αχαΐα και η Ηλεία – χωρίς καμία αμφιβολία είναι υψηλής σεισμικότητας. Ωστόσο, το αν κάποιες περιοχές θα πρέπει να αλλάξουν «κατηγορία» στον χάρτη, είναι ένα θέμα που χρήζει διεξοδικής συζήτησης μεταξύ πολλών ειδικών την οποία αρμόδιος να ξεκινήσει είναι ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας. Σε κάθε περίπτωση, οι διατάξεις του αντισεισμικού κανονισμού, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, προβλέπουν την ενίσχυση της αντισεισμικής κατασκευής των κτιρίων, θέτοντας υπόψη πολλούς παράγοντες και συντελεστές. Κατά συνέπεια, η αλλαγή του σεισμικού χάρτη θα επιφέρει αλλαγές και στους όρους δόμησης, ιδιαίτερα στις περιοχές που αλλάζουν κατηγορία, όπως και στο κόστος της κατασκευής των κτισμάτων.

ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Σε κάποιες περιπτώσεις περιοχών, ίσως χρειαστεί να γίνει μετάβαση σε ζώνη με υψηλότερα φορτία, ενώ υπάρχουν και περιοχές που μπορεί να κατέβουν κατηγορία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, η οποία παρουσιάζει πολύ υψηλή σεισμικότητα, προτείνεται από κάποιους επιστήμονες να «ανέβει» ζώνη στα σεισμικά φορτία σχεδιασμού.Περιοχές ιδιαίτερα σεισμογενείς, όπως τα Επτάνησα, αναμένεται να παραμείνουν στη ζώνη, αλλά με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ

Οι σεισμοί στην Αχαΐα αλλάζουν τη δόμηση - «Ρίχτερ» του Κορινθιακού στις νέες οικοδομές - Ο Γ. Παπαδόπουλος στην «Π»

Οπως τόνισε στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας Αρης Γκατζόγιας, οι αυξήσεις στο κόστος – εξαιτίας των αλλαγών που θα φέρουν οι αυστηρότεροι όροι εφαρμογής του αντισεισμικού κανονισμού – δεν αφορούν στο σύνολο της οικοδομής, αλλά το ποσοστό μόνο των εργασιών αντισεισμικής θωράκισης, που υπολογίζονται περί το 25% – 30% του συνολικού. «Αυτό σημαίνει ότι ακριβότερα θα γίνουν σίδερα και μπετά και όχι πλακάκια, δάπεδα, υδραυλικά κ.ά. εξηγεί και κάνει λόγο για επουσιώδη επιβάρυνση στην κατασκευή νέων κτιρίων, καθώς στη χώρα «χτίζουν» ήδη με τους αυστηρότερους όρους. Ο ίδιος πάντως υποστήριξε ότι «όλη η χώρα θα πρέπει να μπει στην κατηγορία του «κόκκινου»… στον αντισεισμικό κανονισμό».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ