Πάτρα – Αντιδράσεις για ιδιωτικά ΑΕΙ: Υπό κατάληψη 11 από τα 31 τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών- Τι λένε φοιτητές και καθηγητές

Καθημερινά στο Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήματα πραγματοποιούν συνελεύσεις, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε κατάληψη η όχι. Μέχρι χθες Πέμπτη (25/1), το ένα τρίτο των Τμημάτων ήταν κλειστό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην εξεταστική περίοδο.

Πάτρα - Αντιδράσεις για ιδιωτικά ΑΕΙ: Υπό κατάληψη 11 από τα 31 τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών- Τι λένε φοιτητές και καθηγητές
Με τα 11 από τα 31 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών να τελούν υπό κατάληψη, συνεχίζεται ο κύκλος των αντιδράσεων για το σχέδιο νόμου που αφορά στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Καθημερινά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήματα πραγματοποιούν συνελεύσεις, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε κατάληψη η όχι. Μέχρι χθες, το ένα τρίτο των Τμημάτων ήταν κλειστό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην εξεταστική περίοδο. Βέβαια η χθεσινή (25/1) εγκύκλιος του υπουργού Παιδείας που δίνει τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως εξετάσεις θα επηρεάσει τις εξελίξεις.  

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν, ωστόσο, οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγονται οι φοιτητικές συνελεύσεις. Κι αυτό αφορά κυρίως στις πιέσεις που ασκεί μία ομάδα φοιτητών προκειμένου να επιβάλει την απόφασή της είτε για έναρξη κατάληψης είτε για συνέχιση.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα μας περιέγραψαν φοιτητές του Τμήματος Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών. «Η πρόσκληση για τη συνέλευση δεν είχε δημοσιοποιηθεί, όπως συμβαίνει συνήθως. Τυχαία την αντιλήφθηκε κάποιος συμφοιτητής μας και αμέσως κινητοποιηθήκαμε για να παραστούμε διότι δεν θέλουμε να κλείσει το Τμήμα. Ετσι, μετά τις εξετάσεις που είχαμε προχθές εμφανιστήκαμε περίπου 80 φοιτητές και φοιτήτριες στο αμφιθέατρο. όπου ήταν συγκεντρωμένοι 20 φοιτητές. Μόλις μας είδαν. δυσφόρησαν. Οταν ξεκίνησε η συζήτηση. εκφράσαμε την άποψη ότι δεν θέλουμε να κλείσει το Τμήμα μας. Κάποιοι συμφοιτητές ανέφεραν ότι είχαν έρθει από την Κρήτη και είχαν κλείσει εισιτήρια αεροπορικά να επιστρέψουν επομένως δεν είχαν περιθώριο να χάσουν την εξεταστική. Αλλοι ανέφεραν ότι έμεναν σε ξενοδοχείο και δεν είχαν το οικονομικό περιθώριο οι γονείς τους να τους καλύψουν για ημέρες. Αλλοι συμφοιτητές μας παρακαλούσαν να μην κλείσει το Τμήμα καθώς τους μένει μόνο ένα μάθημα για το πτυχίο τους και έπρεπε να το δώσουν διότι μετά έχουν προγραμματίσει να πάνε φαντάροι. Και πολλά άλλα. Οι αντιδράσεις που υπήρξαν από την ομάδα των 20 ήταν πρωτοφανείς. Μας επιτέθηκαν, λέγοντάς μας ότι δεν μας ενδιαφέρει το δημόσιο πανεπιστήμιο, ότι είμαστε κυβερνητικά φερέφωνα, ότι κοιτάμε τον εαυτό μας και υπονομεύουμε το μέλλον άλλων παιδιών. Οτι θα λογοδοτήσουμε που συνηγορούμε στο να κλείσουν τα δημόσια πανεπιστήμια και  παρά πολλά άλλα που είχαν προφανώς στόχο να μας αποτρέψουν να ψηφίσουμε κατά της κατάληψης. Μόνο δημοκρατικό δεν ήταν το κλίμα που επικρατούσε. Ευτυχώς, επιμείναμε και μείναμε όλοι στο αμφιθέατρο κι έτσι αποτρέψαμε την κατάληψη και συνεχίζουμε την εξεταστική μας».

«ΤΟ ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ»

Ερωτηθείσα για το θέμα, η καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας Αννα Φτερνιάτη αρχικά εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Πέραν του ότι είναι αντισυνταγματικό, γιατί να μην ενισχύσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια στα οποία συνεχώς μειώνεται η χρηματοδότηση; Από την εποχή των μνημονίων και μετά έχουμε κάθε χρόνο και μικρότερη χρηματοδότηση».

Σε ό,τι αφορά τις καταλήψεις, η κ. Φτερνιάτη αναφέρει:      «ως πρόεδρος είμαι αντίθετη διότι καλούμαι να αντιμετωπίσω τις συνέπειες και κυρίως διότι υπάρχει πολύ μεγάλη αναστάτωση στους φοιτητές μας. Για παράδειγμα, έχουμε φοιτητές που εργάζονται σε άλλες πόλεις, έχουν προγραμματίσει καιρό τις άδειές τους, έχουν πληρώσει αεροπορικά εισιτήρια για να έρθουν να δώσουν εξετάσεις και βρίσκουν το Τμήμα κλειδωμένο. Ωστόσο, ως φυσικό πρόσωπο, πιστεύω ότι το σχέδιο νόμου που δρομολογείται είναι πάρα πολύ σοβαρό και πιστεύω ότι οι φοιτητές κι εμείς θα πρέπει να αντιδράσουμε. Η κατάληψη είναι τελική μορφή πάλης. Η παράδοση της κατάληψης έχει μείνει από το Πολυτεχνείο που η χώρα είχε δικτατορία. Εγώ διαφωνώ με τους φοιτητές που έρχονται, κλειδώνουν το Τμήμα και φεύγουν. Αυτό δεν είναι διαμαρτυρία. Εμείς όταν κάναμε κατάληψη μέναμε στο Τμήμα και την πλαισιώναμε με διάφορες πολιτιστικές δράσεις. Ολα αυτά τα έχω συζητήσει με το ΔΣ του Συλλόγου του Τμήματός μου, το οποίο την εβδομάδα αυτή δεν έκανε κατάληψη, αλλά τη δρομολογεί για την ερχόμενη».

 

Διαβάστε επίσης

Πανεπιστήμια: «Πονοκέφαλος» η ψηφιακή εξεταστική εν μέσω καταλήψεων

Πάτρα – Κοινή σύσκεψη συλλογικοτήτων Πανεπιστημίου: Βλέπουν υποβάθμιση – Σήμερα η διαμαρτυρία

Πάτρα: Εξεταστική με καταλήψεις – Μπούρας: Βλάπτουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο – Ποια τμήματα απέχουν

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ