Πάτρα: Άστραψε ο Ψωμάς, βρόντηξε ο Πελετίδης! – Κόπηκαν έργα για φέτος και η κουβέντα φούντωσε

Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας έφερε εντάσεις ανάμεσα στη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση.

Πάτρα: Άστραψε ο Ψωμάς, βρόντηξε ο Πελετίδης! - Κόπηκαν έργα για φέτος και η κουβέντα φούντωσε

Η «Π» είχε προβλέψει από τη Δευτέρα ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στοχεύουν να καταφέρουν πλήγματα στη δημοτική αρχή Πελετίδη επισημαίνοντας ζητήματα γύρω από τη διαχείριση των οικονομικών θεμάτων την τελευταία τετραετία.

Το πρώτο βήμα έγινε την περασμένη Τετάρτη με τη συζήτηση για τις απευθείας αναθέσεις, το δεύτερο έγινε χθες κατά τη διάρκεια αυτής για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το 2023 και το τρίτο θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση όπου θα συζητηθεί το θέμα των ανείσπρακτων οφειλών προς τον Δήμο όπως έχουν αιτηθεί 18 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Διονύσης Πλέσσας εξήγησε στα μέλη πως είναι αναγκαίες μεταφορές χρημάτων από κωδικούς έργων, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τις πληρωμές των συμβασιούχων εργαζομένων που παραμένουν στον Δήμο με δικαστικές αποφάσεις. Συνολικά οι μειώσεις που έγιναν έφτασαν τα 936.730,68 ευρώ και όπως υποστηρίχθηκε από τον αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά έγιναν για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

ΦΟΥΝΤΩΣΕ Η ΚΡΙΤΙΚΗ

Μετά από την εισήγηση και τις πρώτες εξηγήσεις, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Γρ. Αλεξόπουλος και Κ. Σβόλης δεν τοποθετήθηκαν αρχικά, αλλά ο κ. Σβόλης στη δευτερολογία τόνισε ότι ο Δήμος δεν επιθυμεί την ανάπτυξη αλλά μόνο κρατικό χρήμα. Ο Γιώργος Ρώρος θεώρησε ότι «εντέχνως» έγιναν οι περικοπές για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι ώστε να ρίξει την ευθύνη στην αντιπολίτευση η δημοτική αρχή που υποστήριξε τα αιτήματα των συμβασιούχων. Παράλληλα έφερε παραδείγματα έργων για τα οποία θεωρεί ότι ο Δήμος «έχασε» χρηματοδοτήσεις (ΑΣΟ, ανάπλαση Κάτω Πόλη κ.ά.). Ο Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος κριτίκαρε τη δημοτική αρχή επειδή ζητά μόνο κρατική χρηματοδότηση χωρίς να προχωρά σε άλλες ενέργειες.

Λάβρος κατά της δημοτικής αρχής ήταν ο Πέτρος Ψωμάς του «σπιράλ». Είπε πως δεν ενημερώθηκαν οι τοπικές κοινότητες για τα έργα που χάνουν και επίσης ξεκίνησε ένα κρεσέντο προτάσεων που θα μπορούσε ο Δήμος να υιοθετήσει για να βρει χρήματα. Ορισμένα από όσα πρότεινε ήταν να διεκδικηθούν τα ανείσπρακτα, να φέρουν τουριστική ανάπτυξη με πρωτοβουλίες όπως το Φεστιβάλ Χελμού, να νοικιάζει χώρους σε συλλογικότητες, να νοικιάσει τον παλιό «Λάγιο» στη Μαρίνα και άλλα κτίρια, να χρησιμοποιήσει ΣΔΙΤ, να αξιοποιήσει τη δημοτική περιουσία, να κοπούν οι υπερωρίες εργαζομένων όπου δεν απαιτούνται, να περιοριστούν οι απευθείας αναθέσεις και άλλα.

ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, κλείνοντας το θέμα, χαρακτήρισε την αντιπολίτευση «ενωμένη» που δεν κουβεντιάζει για τη διεκδίκηση των 91 εκατ. ευρώ που έχουν κοπεί από τους δήμους. «Το θέμα σας είναι πώς θα φύγει η δημοτική αρχή και προσπαθείτε να καταστραφεί οικονομικά ο Δήμος. Δεν σας νοιάζουν οι εργαζόμενοι. Αλλά δεν μπορεί την πολιτική μιας κυβέρνησης να την αντέξει ένας δημοτικός προϋπολογισμός» τόνισε ο δήμαρχος.
Ο Κ. Πελετίδης καυτηρίασε ξανά τη στάση της αντιπολίτευσης που είχε στηρίξει τα αιτήματα παραμονής στην εργασία των συμβασιούχων με το επιχείρημα «θα βρούμε λεφτά να τους πληρώσουμε». Επίσης ξεκαθάρισε πως μόλις αναδειχθεί νέα κυβέρνηση, θα πάει να διεκδικήσει χρηματοδότηση για τους μισθούς των συμβασιούχων και θα περιμένει να δει αν θα υποστηρίξει η αντιπολίτευση. «Αν δεν πάρουμε χρήματα, θα κοπούν και άλλα έργα. Εσείς κάνετε τα αδύνατα δυνατά για να μη γίνεται τίποτα. Δεν αγαπάτε την Πάτρα! Αν συνεχίσετε έτσι, θα διαλυθεί ο Δήμος και δεν θα μείνει ένα έργο για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Περιμένουμε να σας δούμε στις διεκδικήσεις» κατέληξε.
Τελικά η αναμόρφωση υπερψηφίστηκε με τις παρατάξεις Νικολόπουλου, Ρώρου, Ψωμά και Ντρίνια να ψηφίζουν «λευκό».

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΓΑ

Συγκεκριμένα, τα έργα που «έχασαν» μέρος της χρηματοδότησής τους και δεν αναμένεται να εκτελεστούν φέτος είναι τα εξής:
Συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων (Από 150.000 σε 10.000 ευρώ), Πλατεία Αραχωβιτίκων (Από 50.000 σε 5.000 ευρώ), πλατεία Ελλήνων Μουσουργών (από 50.000 σε 10.000 ευρώ), κατεδάφιση κτιρίων εντός πρώην λιμενικής ζώνης (από 200.000 σε 10.000 ευρώ), επέκταση Α’ Δημοτικού Παιδικού και Βρεφονηπιακού Σταθμού (από 50.000 σε 5.000 ευρώ), αύλειος χώρος Εργοστασίου Τέχνης (από 50.500 ευρώ σε 1.000 ευρώ), συντήρηση πλατειών (από 225.500 ευρώ σε 25.500 ευρώ), αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για ανέγερση Βρεφονηπιακού στην Αγυιά (από 45.000 σε 1.000 ευρώ), μελέτη αποτεφρωτηρίου νεκρών (από 50.000 σε 1.000 ευρώ), έργο οδοποιίας στο Σούλι (από 80.286 ευρώ σε 286 ευρώ), δίκτυο ομβρύων Κάτω Καστριτσίου (από 204.238,40 σε 193.507,72 ευρώ). Ενώ αυξήθηκαν οι πιστώσεις για την αποκατάσταση της Μαρίνας στις 780.000 ευρώ και ενός έργου στο Θεριανό κατά 10.730 ευρώ. Τα έργα αυτά θα προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια αν βρεθούν χρήματα.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ