Πάτρα: Η πόλη βρίσκει τη θάλασσά της – ΦΩΤΟ

Η «Π» παρουσιάζει ενδεικτικά μια από τις τρεις αρχιτεκτονικές προτάσεις για την ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας.

Πάτρα: Η πόλη βρίσκει τη θάλασσά της - ΦΩΤΟ Το σχέδιο που προτείνεται ως τοπόσημο, με κατεδαφισμένο το ερειπωμένο Κτίριο Λιμένα. Στη θέση του αναπτύσσεται ένα κεκλιμένο επίπεδο που οδηγεί προς μια επίπεδη προέκταση που απολήγει στη θάλασσα. Κάτι ανάμεσα σε πάρκο και πλατεία

Πρόκειται για μια από τις τρεις ισότιμα βραβευθείσες μελέτες με κωδικούς Χ23577532Χ (αυτή που παρουσιάζουμε), 0055ΑΑ0505, CC20202020.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή σε δημότες και ενδιαφερόμενους έως την 20ή Οκτωβρίου.

Τα σχέδια εκτέθηκαν στα Παλαιά Σφαγεία. Αλλά πόσος κόσμος πέρασε και τι είδε; Η έκθεση δεν ήταν και πολύ κατατοπιστική. Εικόνες αναρτημένες στον τοίχο της αίθουσας, χωρίς πολλές επεξηγήσεις. Αλλά το σύνολο παρέπεμπε σε μια σαγηνευτική, σχεδόν μυθώδη κατάσταση.

Ας παίξει ο Τύπος τον ρόλο του, επομένως. Τουλάχιστον εμείς τον δικό μας. Ας γεφυρώσουμε το αναγνωστικό κοινό με το πνεύμα του αρχιτέκτονα, ήτοι τις ιδέες, τις εμπνεύσεις και τις προτάσεις των δημιουργών που κατέθεσαν πρόταση Ανάπλασης του Θαλασσίου Μετώπου της Πάτρας, στο πλαίσιο του ανοικτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που εκπόνησε ο Δήμος.

Ενδεικτικά παραθέτουμε σήμερα στοιχεία μιας από τις προτάσεις, που θα συναποτελέσουν τη βάση για ένα τελικό σχέδιο, προσεχώς, η οποία είχε τον (ποιητικό- στοχαστικό τίτλο) Το Είδωλο μιας Πόλης.
Πέρα από τις προτάσεις αυτές καθ’ αυτές, έχει σημασία τον τρόπο με τον οποίο βλέπει την πόλη ένας εξωτερικός παρατηρητής, και ποιά έμπνευση του προκαλεί η εικόνα της.

 

Πάτρα: Η πόλη βρίσκει τη θάλασσά της - ΦΩΤΟ

Ο μόλος της Αγίου Νικολάου όπως δεν τον είχαμε ποτέ φανταστεί: Δενδροφυτευμένος

 

ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ

Η ταυτότητα των δημιουργών: Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός – Αρχιτεκτονική Τοπίου: 40.22.Architects
Αρχιτέκτονες: Ελευθερία Δισλή, Αναστασία Παπαδοπούλου, Βενετία Τσακαλίδου
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: A. Γιάγκου, Β. Κασβίκη
Συνεργάτης γεωπόνος: A. Μπαντόγιας
Σύμβουλοι: OBERMEYER Hellas ΕΠΕ, ΓΕΩΧΩΡΟΣ ΑΕ, Φ. ΤΗΛΕΛΗΣ & ΣΙΑ ΕΕ, Χ. Αφραταίος

Πάτρα: Η πόλη βρίσκει τη θάλασσά της - ΦΩΤΟ

Η αρχιτεκτονική ομάδα με τον δήμαρχο Κ. Πελετίδη, το βράδυ των εγκαινίων

 

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

«Στη σημερινή εικόνα της Πάτρας διαβάζει κανείς δύο λανθάνοντα μέτωπα που κινούνται παράλληλα:
>Την ελεύθερη ζώνη του σχεδίου Βούλγαρη (1828), πάνω στην οποία διατηρούνται σημαντικά αξιοθέατα
>και την παραλιακή ζώνη στο όριο στεριάς και θάλασσας που δύναται να παραλάβει νέες χρήσεις και εστίες ενδιαφέροντος.

Τα δύο μέτωπα (ζώνη Βούλγαρη και παραλία) συνδέονται μεταξύ τους μέσω των βασικών αρτηριών και των χειμάρρων, που μετατρέπονται σε εν δυνάμει πράσινους διαδρόμους. Διαμορφώνουν το πλέγματα μιας ενιαίας πόλης που συναντά το νερό που μπορεί να αναδείξει τη δυναμική του τόπου και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση των ανθρώπων με τη Φύση και τη Μνήμη.
Η έννοια του ειδώλου, άρρηκτα συνδεδεμένη με την Πάτρα, επιλέγεται για να αποδώσει μορφή και νόημα στους συνειρμούς για την πόλη και τη σχέση της με τη θάλασσα.
Οι κύριοι άξονες προεκτείνονται για να συναντήσουν τη θάλασσα. Τα σημαντικά σημεία αναφοράς πάνω από το όριο της παραλιακής οδού βρίσκουν το ”είδωλό” τους στην περιοχή μελέτης σε νέους πόλους ενδιαφέροντος.

Πάτρα: Η πόλη βρίσκει τη θάλασσά της - ΦΩΤΟ

Πλωτές, επισκέψιμες νησίδες, παρά τον Μόλο

 

Ετσι, σε μια ολιστική προσέγγιση, που ενσωματώνει αντιληπτικά, οικολογικά και κοινωνικό-οικονομικά κριτήρια, αναγνωρίζονται οι τάσεις μετεξέλιξης της περιοχής ανάπλασης και διασφαλίζεται η συνεκτικότητα και συνέχεια του τοπίου με την παράλληλη ανάδειξη των υδάτινων και φυσικών πόρων του.

Προτείνεται ένας δημόσιος χώρος με διευρυμένο ρόλο μέσα στην πόλη, με μέγεθος και παρουσία, που θα αναδείξει τη διαχρονική της αξία και θα ανακτήσει τη λησμονημένη σχέση με τη θάλασσα.
Το σύνολο της επέμβασης αποκτά συνοχή και νόημα μέσα από το μωσαϊκό της φύτευσης. Σχεδιάζεται ως ένα ενιαίο τοπίο ιδιαίτερου χαρακτήρα που αγγίζει τη θάλασσα, κάνοντας χρήση νέων τεχνολογιών με οικολογική και περιβαλλοντική προσέγγιση. Δίνεται ταυτόχρονα έμφαση στη διαμόρφωση του νυχτερινού τοπίου της πόλης, στη διατήρηση και εμπλουτισμό του φυσικού στοιχείου και στην κοινωνική χρήση του χώρου – ενός χώρου ευέλικτου, ικανού να παραλάβει πολλαπλές λειτουργίες και να μετατραπεί σε ζωντανό τόπο αναψυχής και πολιτισμού με ταυτότητα και χαρακτήρα».

Πάτρα: Η πόλη βρίσκει τη θάλασσά της - ΦΩΤΟ

Υπαίθριες πισίνες με δημόσιο χαρακτήρα. Στο βάθος ο Αγιος Ανδρέας. Πού είναι το κολυμβητήριο του ΝΟΠ; Η απάντηση στην τελευταία σελίδα

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ