Πάτρα: Κατόπιν «παρανομιών» ήπια έργα στο Πλατανόδασος – Τι λέει η Οικολογική Κίνηση

Για το τι ισχύει και τι επιτρέπεται να γίνει, ο κ. Κανελλής επαναλαμβάνει πως πρόκειται για περιοχή παραποτάμια με Πλατανοδάσος στις εκβολές του Χαράδρου, που διέπεται από ειδικό καθεστώς και ορίζεται ως περιαστικό πράσινο

Πάτρα: Κατόπιν «παρανομιών» ήπια έργα στο Πλατανόδασος - Τι λέει η Οικολογική Κίνηση

Ηπια μεταχείριση και πλήρη ενημέρωση των πολιτών για το Πλατανοδάσος Χαράδρου, δίπλα στην εκβολή του ποταμού, όπου υπάρχει προστατευόμενη -σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πάτρας- περιοχή από την παραλία «Δάφνες» μέχρι την οδό Αχιλλέως, ζητά μέσω της «Πελοποννήσου», η Οικολογική Κίνηση Πάτρας.

Ο γνωστός οικολόγος Γιώργος Κανέλλης σημειώνει πως η περιοχή απέφυγε την οικοπεδοποίηση με την ανέγερση Εργατικών Κατοικιών, έγινε Αλσος με πλατάνια, θάμνους, φυλλίκια, μυρτιές, σχίνους, αγριελιές και τώρα βρίσκεται υπό τη διαχείριση του δήμου.

«Από το 2018 η δημοτική αρχή, παρά τις αντιρρήσεις της ΟΙΚΙΠΑ, με βάση τις προβλέψεις του ΓΠΣ για ήπιες μόνο επεμβάσεις, προχώρησε στη διάνοιξη χαλικόδρομου, διαπλάτυνση στενών χωματόδρομων, κατασκευή πάρκινγκ στην οδό Νηρέως, κοπή καλαμιών και φύτευση νέων πλατάνων. Παρά ταύτα, νότια ο χώρος 59 στρ. συνεχίζει να έχει χαρακτηριστικά φυσικού τοπίου, κατάλληλο για διαβίωση και αναπαραγωγή πτηνών, ερπετών και εμφιβίων. Ηδη, όμως, έχουν μεταφερθεί υλικά στα αναχώματα του Χαράδρου, πέτρες και χώμα για νέες φυτεύσεις ενδημικών, όπως ανέφερε σε εκπαιδευτικούς συνεργάτης του αρμόδιου αντιδημάρχου Ν. Ασπράγκαθου» αναφέρει ο κ. Κανέλλης.

Για το τι ισχύει και τι επιτρέπεται να γίνει, ο κ. Κανελλής επαναλαμβάνει πως πρόκειται για περιοχή παραποτάμια με Πλατανοδάσος στις εκβολές του Χαράδρου, που διέπεται από ειδικό καθεστώς και ορίζεται ως περιαστικό πράσινο, προκειμένου να προσφέρουν στον αστικό ιστό «υπόμνηση» του υγρού στοιχείου και πως για την υλοποίηση του προγραμματισμένου έργου, η έκταση ιδιοκτησίας του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας θα αποτελέσει αντικείμενο ανταλλαγής με αντίστοιχης αξίας έκταση του δήμου. Εντός ζώνης, επιτρέπονται ειδικές χρήσεις και δραστηριότητες, όπως μονοπάτια, καθιστικά, παιδικές χαρές και άθληση.

«Μετά τις μη επιτρεπτές επεμβάσεις των προηγουμένων ετών, είναι προφανές ότι το απομένον, χωρίς επεμβάσεις, σημαντικό τμήμα του για διαβίωση και αναπαραγωγή άγριας πανίδας είναι απαραίτητο να παραμείνει άθικτο, διότι οι πυκνοί θάμνοι γύρω από τα πλατάνια είναι πολύτιμοι. Εχουν ξεκινήσει κάποιες εργασίες, χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί ο συνολικός σχεδιασμός αυτών ή η περιβαλλοντική μελέτη βάσει της οποίας κρίνονται συμβατές με την προστατευόμενη περιοχή» προσθέτει ο Γ. Κανέλλης.

Επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Πατρέων, προ ημερών, ανέφερε ότι οι επεμβάσεις θα είναι ήπιες, θα γίνουν εργασίες αποτροπής της εισόδου τροχοφόρων στο άλσος και η όποια επέμβαση στη βλάστηση θα γίνει με χειροκίνητα εργαλεία.
Πλην όμως, κατά το παρελθόν, ο δήμος εκτέλεσε μη νόμιμες εργασίες (δρόμος, πάρκινγκ, διαπλάτυνση χωματόδρομων, κάλυψη νερόλακκου), που σήμερα εγείρουν επιφυλάξεις και δικαιολογούν ανησυχία.

«Η δημοτική αρχή έχει καθήκον να ενημερώσει το ευρύ κοινό για το σύνολο του σχεδιασμού της, ώστε να υπάρξει ευκαιρία διαλόγου και φυσικά να γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του δήμου που τις ενέκριναν. Δεν μπορεί να δίνεται η εντύπωση ότι ενεργεί, όπως νομίζει, χωρίς τήρηση κανόνων και διαδικασιών. Ο πολύτιμος αυτός χώρος μπορεί και πρέπει να είναι πηγή αναψυχής για τους πολίτες, αλλά και να μη μειωθεί άλλο η ικανότητά του να στηρίζει την άγρια πανίδα. Αυτό σημαίνει, πάνω απ΄ όλα, ότι οπωσδήποτε πρέπει να αποφευχθεί κάθε επέμβαση στη φυσική αυτοφυή βλάστηση, στο τμήμα του άλσους, όπου αυτή έχει διατηρηθεί και που στηρίζει επιπλέον και την αισθητική του χώρου» καταλήγει στην παρέμβασή του ο γνωστός οικολόγος.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ