Στροφυλιά: Προσοχή, η παραλία έχει κατοίκους – Γεννιούνται περισσότερα χελωνάκια

Κινητικότητα από χελώνες καρέτα-καρέτα στην Στροφυλιά, αλλά χρειάζονται παρεμβάσεις

Στροφυλιά: Προσοχή, η παραλία έχει κατοίκους - Γεννιούνται περισσότερα χελωνάκια

Πλέον έχουμε μπει στην καρδιά του καλοκαιριού και ένα κομμάτι που παραδοσιακά αυτό το διάστημα βρίσκεται σε έξαρση είναι η αναπαραγωγή από τις χελώνες καρέτα-καρέτα, οι οποίες φέτος δείχνουν πολύ μεγάλη κινητικότητα στην περιοχή της Στροφυλιάς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φετινό καλοκαίρι η δραστηριότητα είναι πιο έντονη σε σχέση με πέρσι και αυτό είναι πολύ θετικό για διάφορους λόγους.

Εκτός από τα προφανή, δηλαδή την αναπαραγωγή αυτού του προστατευόμενου είδους θαλάσσιας χελώνας, είναι μία καλή ευκαιρία για τους αρμόδιους να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι οι χελώνες καρέτα-καρέτα κάνουν εκεί τα αβγά τους και για τουριστικούς λόγους, όπως γίνεται για παράδειγμα στην Ζάκυνθο, όπου ορισμένοι επισκέπτονται το νησί για να δουν από κοντά τις χελώνες.

ΜΕΣΟ ΟΡΟ 60 ΦΩΛΙΕΣ ΣΤΟ ΚΟΤΥΧΙ

Η διαδικασία για τις χελώνες έχει ως εξής: οι θηλυκές θαλάσσιες χελώνες ανεβαίνουν στην παραλία και στο σημείο όπου κρίνουν με τα πίσω πτερύγιά τους ανοίγουν μια τρύπα (αβγοθάλαμο) εναποθέτοντας τα αβγά. Αφού σκεπάσουν τη φωλιά που δημιούργησαν με άμμο, μετά από 60 ημέρες περίπου εκκολάπτονται και αναδύονται τα χελωνάκια.

Κατά μέσο όρο, ετησίως το Εθνικό Πάρκο φιλοξενεί περίπου >60 φωλιές. Η διαχειριστική δράση βιοποικιλότητας καταγραφής του όμορφου αυτού είδους έχει ξεκινήσει από το 2015. Η παρακολούθηση πραγματοποιείται από την Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής και με τη συμβολή του συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ».

ΑΦΙΛΟΞΕΝΟΙ ΟΙ ΛΟΥΟΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Βέβαια μπορεί να καταγράφεται μέχρι στιγμής μεγάλη δραστηριότητα από τις χελώνες, ωστόσο, υπάρχουν και θέματα που εμποδίζουν την αύξηση από το να είναι ακόμα μεγαλύτερη και αυτά είναι τα μηδαμινά μέτρα ασφαλείας, καθώς διάφοροι λουόμενοι καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο χώρο στην παραλία και δεν αφήνουν τις χελώνες να αφήσουν τα αβγά τους, ενώ άλλοι οργώνουν την αμμουδιά με 4Χ4.

Οι πληροφορίες λένε ότι η Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και ο σύλλογος «ΑΡΧΕΛΩΝ», βλέποντας διάφορα περιστατικά τοποθετούν ειδικά ξυλάκια προστασίας για να μην πλησιάζουν οι λουόμενοι, όμως πολλές φορές δεν φτάνει και για αυτό έχει ζητήσει μέτρα προστασίας, ώστε να μην μπορεί ο καθένας να πλησιάζει στα σημεία που οι χελώνες αφήνουν τα αβγά τους.

Μαμμάσης: «Αμεσες κινήσεις για την παράκτια ζώνη»

Η «Πελοπόννησος» επικοινώνησε χθες με τον περιβαλλοντολόγο Διονύση Μαμμάση που ασχολείται με το θέμα και δήλωσε: «Υπάρχει κινητικότητα από τις χελώνες καρέτα-καρέτα στο δάσος της Στροφυλιάς, αλλά τα προβλήματα και οι πιέσεις είναι έντονες. Καταγράφονται τροχοφόρα οχήματα μεγάλου κυβισμού να κινούνται παράνομα εντός του αιγιαλού συμπιέζοντας την άμμο και αλλοιώνοντας παράλληλα την εύθραυστη ισορροπία του οικοσυστήματος των αμμοθινών. Η ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών-πλαστικών στη παραλία από λουόμενους, επισκέπτες και ερασιτέχνες ψαράδες, αλλά και η έντονη διάβρωση της ακτής επιβαρύνουν το θαλάσσιο είδος που έχει ιδιαίτερη οικολογική αξία και σημασία στην προστατευόμενη περιοχή. Στόχος είναι οι άμεσες διαχειριστικές δράσεις για τη μείωση και την εξάλειψη των προβλημάτων που επιβαρύνουν την παράκτια ζώνη. Πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε και προστατεύοντας την παράκτια περιοχή δεν προστατεύουμε μόνο την θαλάσσια χελώνα. Προστατεύουμε και πολλά άλλα είδη».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ