Συνθήκη της Λωζάνης: Παρωχημένη σε πολλά εκτός από τα σύνορα – Έρευνα της «Π» μετά τις δηλώσεις Συρίγου

Τι λένε αντιστράτηγοι ε.α. και ειδικοί αναλυτές για τον χαρακτηρισμό του πρώην υφυπουργού και καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Άγγελου Συρίγου για τη Συνθήκη  της Λωζάνης.

Συνθήκη της Λωζάνης: Παρωχημένη σε πολλά εκτός από τα σύνορα - Έρευνα της «Π» μετά τις δηλώσεις Συρίγου Δημοσείυματα του 1923 για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης

Συνθήκη της Λωζάνης. Η συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας και που υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία κι άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ των οποίων και η Ιαπωνία.

Είναι παρωχημένη η συνθήκη; Σε όρους που αφορούν τα σύνορα των εμπλεκόμενων χωρών η απάντηση είναι μονολεκτική και κατηγορηματική: Οχι! Σε όρους, όμως, που αφορούν αποζημιώσεις προς το οθωμανικό κράτος (το οποίο δεν υφίσταται εδώ κι έναν αιώνα), την ύπαρξη των ίδιων των εγγυητών της συνθήκης (π.χ. Γιουγκοσλαβία), στα είδη των όπλων των εμπολέμων (!) ή στην ανταλλαγή των πληθυσμών (που έγινε και τη σεβαστήκαμε ως χώρα, σε αντίθεση με τους γείτονες και τα Σεπτεμβριανά του 1955), φυσικά και η συνθήκη είναι παρωχημένη.

Συνθήκη της Λωζάνης: Παρωχημένη σε πολλά εκτός από τα σύνορα - Έρευνα της «Π» μετά τις δηλώσεις ΣυρίγουΟπότε πάμε στο άλλο μεγάλο ερώτημα που εύλογα τίθεται μετά τις πολυσυζητημένες δηλώσεις του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αγγελου Συρίγου: Μήπως ο χαρακτηρισμός «παρωχημένη», έστω κι από λάθος ή εν τη ρύμη του λόγου, μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα όσων επιβουλεύονται και συνοριακές αλλαγές εις βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο; Η απάντηση του γράφοντος είναι καταφατική, αλλά περισσότερη σημασία δεν έχει το τι λέμε εμείς, αλλά το τι πιστεύουν οι ειδικοί, εκείνοι οι οποίοι μελετούν σε καθημερινή και συστηματική βάση τα θέματα της γεωπολιτικής γενικότερα και ειδικότερα τα ελληνοτουρκικά.

Τα σχόλια δύο πρώην ένστολων, των αντιστρατήγων εα Κωνσταντίνου Λουκόπουλου (με καταγωγή από την περιοχή μας) και Κωνσταντίνου Κούσαντα (είχε διατελέσει βοηθός επιτελάρχη στο Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως του ΝΑΤΟ στην Ισπανία) και δυο νέων ανθρώπων, του διεθνολόγου Αλέξανδρου Ιτιμούδη και του Αιγιώτη Ανδρέα Μουντζουρούλια, επικεφαλής αναλυτή του Directus.gr, θα ρίξουν φως στην υπόθεση και θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να έχει ξεκάθαρη εικόνα για το πώς χαρτογραφείται το τοπίο στα ελληνοτουρκικά. Βεβαίως, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο θόρυβος που έχει γίνει δεν είναι τυχαίος, καθώς ο Αγγελος Συρίγος αποτελεί μια προσωπικότητα στο συγκεκριμένο πεδίο με αναλύσεις και τοποθετήσεις για δεκαετίες. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι από το 2021 μέχρι τον περασμένο Μάιο είχε διατελέσει και υφυπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης της κυβέρνησης.

 

Λουκόπουλος: «Να φιλτράρουμε όλα όσα λέμε»

Συνθήκη της Λωζάνης: Παρωχημένη σε πολλά εκτός από τα σύνορα - Έρευνα της «Π» μετά τις δηλώσεις Συρίγου

Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος

«Προσωπικά εκτιμώ ιδιαίτερα τον κ. Συρίγο. Δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου κι -επιτρέψτε μου το σχόλιο- δάσκαλός μας σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά. Για να μην πω ότι έχει γράψει την εγκυκλοπαίδεια των ελληνοτουρκικών. Εστω κι αν εξήγησε περαιτέρω τη θέση του, δυστυχώς ο τρόπος που τέθηκε το ζήτημα, δημιουργεί στον μέσο τηλεθεατή την εντύπωση του να ξαναδούμε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Αυτοί που θέλουν αλλαγές θα χρησιμοποιήσουν ότι ένας κυβερνητικός βουλευτής, ένας πρώην υπουργός κι ένας διακεκριμένος καθηγητής, αναφέρει δημοσίως ότι η Συνθήκη είναι παρωχημένη, αν και ο ίδιος, βεβαίως, δεν μίλησε για όλους τους όρους και φυσικά για τα σύνορα. Το τι ήθελε να πει το ξέρει μόνον ο ίδιος. Το αν προετοιμάζεται κάτι άλλο, δεν μπορώ να το πω εγώ. Ο τρόπος που τέθηκε το θέμα είναι λάθος. Δεν είμαι, πάντως, από αυτούς που πιστεύουν ότι το είπε για να το πει. Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία. Εχει διεθνή χαρακτήρα. Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα βρήκε την ευκαιρία και το αξιοποίησε. Ο κ. Κασελάκης έχει μια ομάδα στα θέματα διεθνούς πολιτικής κι ασφάλειας, ενώ συζητά και με τον κ. Κοτζιά. Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι δεν πρέπει να συμπαρασυρόμαστε από το κλίμα που δημιουργούν κάποιοι κύκλοι στα ελληνοτουρκικά για να πούμε και μια καλή κουβέντα παραπάνω χάριν του καλού κλίματος. Η Τουρκία είναι αυτή που είναι. Η τακτική αναδίπλωση που κάνει εξυπηρετεί μόνον τα συμφέροντά της. Ολοι όσοι έχουμε δημόσιο λόγο, πρέπει να φιλτράρουμε τι λέμε, να είμαστε πιο προσεκτικοί».

 

Μουντζουρούλιας: «Λάσπη στον ανεμιστήρα»

Συνθήκη της Λωζάνης: Παρωχημένη σε πολλά εκτός από τα σύνορα - Έρευνα της «Π» μετά τις δηλώσεις Συρίγου

Ο Ανδρέας Μουντζουρούλιας

Ο Ανδρέας Μουντζουρούλιας δηλώνει υποστηρικτής του Αγγελου Συρίγου, τον οποίο παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια και μελετάει με πολύ μεγάλη προσοχή τις απόψεις του σε πολλά ζητήματα και φυσικά στα ελληνοτουρκικά. Ο διευθυντής του Directus.gr δήλωσε τα εξής στην «Π»: «Επειδή γνωρίζω τις απόψεις του κ. Συρίγου, πιστεύω πολύ απλά ότι παρεξηγήθηκε η δήλωσή του για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Αλλο ήθελε να πει κι εντελώς διαφορετική ήταν η προσέγγιση που έγινε στη συνέχεια από τα ΜΜΕ και όχι μόνο από αυτά. Ο κ. Συρίγος είναι ένας από τους καλύτερους στα ελληνοτουρκικά. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι είχε κακή πρόθεση. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι έδωσε διευκρινίσεις για όλα όσα αναφέρθηκαν. Μίλησε για παλιά όπλα, για πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, για αποζημιώσεις στους Οθωμανούς, πράγματα τα οποία δεν υπάρχουν, πλέον, εν έτει 2024. Παράλληλα, πολλοί θα συμφωνήσουν με την άποψη ότι και κάποια κόμματα δεν κάνουν την πρέπουσα αντιπολίτευση και ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα προκειμένου να έχουν μικροκομματικά οφέλη. Οφείλουμε όλοι να είμαστε εγκρατείς και μακριά από τον λαϊκισμό και την παραπληφορόρηση. Αλλο πράγμα το συζητάμε με χώρες και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στις διαφωνίες μας με τον διάλογο και άλλο πράγμα οι υπαναχωρήσεις. Κανείς Ελληνας πολιτικός δεν θα είχε κακή πρόθεση, μιλώντας για τη Συνθήκη της Λωζάννης, πόσω μάλλον ο κ. Συρίγος, ο οποίος είναι ειδικός εδώ και χρόνια στα ελληνοτουρκικά».

 

Ιτιμούδης: «Οχι και πολιτικός και καθηγητής»

Συνθήκη της Λωζάνης: Παρωχημένη σε πολλά εκτός από τα σύνορα - Έρευνα της «Π» μετά τις δηλώσεις Συρίγου

Ο Αλέξανδρος Ιτιμούδης

«Ο κ. Συρίγος θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους ακαδημαϊκούς διεθνολόγους. Δεν είναι τυχαία προσωπικότητα. Εμένα, πάντως, δεν μου άρεσε η τοποθέτησή του. Και θα ήθελα να σημειώσω, επίσης, ότι είναι η δεύτερη φορά που ο συγκεκριμένος θεσμικός παράγοντας δημιουργεί επικοινωνιακές διαταράξεις. Ακόμη κι αν το πιστεύει όλο αυτό για τη Συνθήκη της Λωζάννης στο σύνολό της -που διευκρίνισε, βέβαια, ευτυχώς ότι δεν το πιστεύει- όταν είσαι πολιτικός, δεν πρέπει να είσαι και καθηγητής. Μιλάς και κινείσαι μόνον με τη μια ιδιότητα. Το αφήνω στην άκρη, βέβαια, όλο αυτό, γιατί είμαστε στην Ελλάδα που όλοι μπορούν και θέλουν να είναι τα πάντα. Η ουσία, όμως, είναι άλλη: Τέτοια επικοινωνιακά ατοπήματα αξιοποιούνται από τον αντίπαλο. Ο κ. Συρίγος και οποιοσδήποτε στη θέση του, θα έπρεπε να είναι χίλιες φορές πιο προσεκτικός. Μπορεί σε κάποια νομικίστικα θέματα να έχει κάποιος δίκιο, όμως θα πρέπει να προσέχει, ταυτόχρονα, και την προπαγάνδα του αντιπάλου. Φαντάζεστε τους κινδύνους που θα προκύψουν αν πάνε τώρα να μας επιβάλουν τετελεσμένα στο πεδίο; Ο αντίπαλος, δηλαδή, θα απομονώσει τη λέξη ”παρωχημένη” και θα μας πει με έμφαση: ”Εφόσον εσείς οι ίδιοι λέτε ότι η Συνθήκη είναι παραχωμένη, ελάτε να την αναθεωρήσουμε!”. Τέλος, θέλω να πω ότι ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν έχει στη διάθεσή του 1.500 άτομα για προπαγάνδα. Ενα πολύ οργανωμένο δίκτυο, έτοιμο να εκμεταλλευτεί κάθε δικό μας ατόπημα».

 

Κούσαντας: «Ο πολιτικός άνδρας να παραδέχεται το λάθος του»

Συνθήκη της Λωζάνης: Παρωχημένη σε πολλά εκτός από τα σύνορα - Έρευνα της «Π» μετά τις δηλώσεις Συρίγου

Ο Κωνσταντίνος Κούσαντας

«Κατά τη δική μου άποψη, ήταν μια τοποθέτηση άκαιρη, άστοχη κι απαράδεκτη. Ενας καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, του επιπέδου του κ. Συρίγου, ο οποίος έχει αναλάβει στο παρελθόν και κυβερνητική θέση ευθύνης, είναι υποχρεωμένος να ξέρει πότε μια δήλωση, έστω κι εκ παραδρομής, είναι υπέρ και πότε κατά των ελληνικών συμφερόντων. Οποιαδήποτε συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάννης δεν βοηθάει, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία. Το άσχημο είναι ότι ο κ. Συρίγος πριν από λίγο καιρό είχε υποπέσει σε ένα ακόμη ατόπημα, όταν είχε πει ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της αγοράς των αμερικανικών F-16 από την Τουρκία. Αν ρωτήσει κανείς ένα εκατομμύριο Ελληνες δεν θα βρεθεί ούτε ένας να πει ότι είναι υπέρ αυτής της πρότασης. Πώς είναι δυνατόν ένας πρώην υφυπουργός να πει κάτι τέτοιο; Σε κάθε περίπτωση, και οι δυο τοποθετήσεις δεν ευνοούν τα ελληνικά συμφέροντα. Δεν πιστεύω, πάντως, ότι ο κ. Συρίγος το έκανε από δόλο ή από σκοπιμότητα. Ηταν απλά ένα λεκτικό ατόπημα, το οποίο διογκώθηκε, όμως, στη συνέχεια από κάποια ΜΜΕ και από κόμματα της αντιπολίτευσης για τις δικές τους επιδιώξεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις θέλει μια γενναιότητα εκ μέρους του πολιτικού άνδρα να παραδεχθεί το λάθος του. Η Συνθήκη είναι διαχρονική. Σε καμία περίπτωση δεν είναι παρωχημένη. Ακόμη, όμως, κι αν η επιστημονική άποψη του ακαδημαϊκού κ. Συρίγου, σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια, στοιχεία κι επιχειρήματα, ήταν ότι η Συνθήκη είναι παρωχημένη, δεν έπρεπε ποτέ να το πει ως βουλευτής, ως πρώην υφυπουργός και ως μέλος τη Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας. Ο κ. Συρίγος είναι δημόσιο πρόσωπο. Εχει θεσμικούς ρόλους. Ολοι κάνουμε λάθος. Ας το αναγνωρίσουμε. Ισα-ίσα όταν παραδεχόμαστε τα λάθη μας, αυτό θα το επιβραβεύσει και η κοινή γνώμη».

 

Διαβάστε επίσης

Ο Ηλείος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στην «Π» – Η εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού στον Ανδρέα Νικολακόπουλο

Φαρμάκης στον peloponnisos fm 104.1: Τα κριτήρια επιλογής των αντιπεριφερειαρχών και το «παρασκήνιο» μέχρι την τελική κρίση

 

 

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ